Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat.

Archiv článků

Dění v průmyslu

SPOLANA a.s., 15.2.2018
v rámci zkoušek na energetickém kotli může docházet po omezenou dobu 0,5 hod. v době od 12,00 do 14,00 ke zvýšení emisí popílku. Nehrozí nebezpečí ohrožení zdraví obyvatel přilehlých obcí. Není nutno přijímat žádná mimořádná opatření. Za možné nepříjemnosti se omlouváme.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Kralupsku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Zdravé jídelny ve školách

16. ledna 2018

jídelnyShodneme se na tom, že pro vývoj je důležitá kvalita naší stravy. Co tedy znamená Zdravá školní jídelna? Co musí taková jídelna splňovat? Je to místo, kde děti dostanou pestré a vyvážené jídlo, které nejen dobře vypadá, ale i dobře chutná? A sní naše děti zdravé jídlo, např. luštěniny nebo jídlo málo osolené?

Výživovou normu pro školní stravování upravuje Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Školy tak musí dodržovat tzv. spotřební koš. Ten upravuje výživové požadavky. Legislativně jsou stanoveny určité skupiny potravin (brambory, maso, mléko, ovoce, zelenina atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den. Výpočtem spotřebního koše pak jídelna dokumentuje, jak tyto normy dodržuje. Rodiče samozřejmě nemohou spoléhat pouze na to, čím bude jejich dítě nakrmeno ve škole, ale určitě by je mělo zajímat, jak dětem chutná, zda na oběd chodí rádi a zda jídlo dojídají. Když tomu tak není, mohou to s vedením školy řešit a případně doporučit změnu.

Jeden příklad za všechny

jídelnyJako příklad může posloužit Centrální školní jídelna v Litoměřicích, kde od loňského podzimu dávají dětem na výběr: mohou si zvolit, zda si k hlavnímu chodu jako malou porci lehkého jídla zvolí polévku nebo salát. Podle zjištění městského odboru školství, jedí teď děti díky nové možnosti více ovoce a zeleniny.

Máte rádi jídlo?

jídelnyPrávě v těchto dnech Iniciativa Skutečně zdravá škola vyzývá všechny základní a střední školy, aby se zapojily do akce „Miluji jídlo, neplýtvám“ a zavázaly se snižovat množství odpadu ve školních jídelnách. Školy by se měly do výzvy zapojit do konce února 2018.

V České republice se ročně znehodnotí přes 800 tisíc tun potravin, což představuje 80 kg na osobu. Průměrný Čech za život vyhodí více než 5 300 kg jídla. Každoročně se na světě vyhodí nebo zkazí jedna třetina vyrobeného jídla, tedy 1,3 miliardy tun potravin, což je množství, které by dokázalo nasytit až tři miliardy lidí. Spolu s jídlem vyhazujeme také peníze, které bychom mohli využít smysluplněji.

Skutečně zdravá škola?

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Všechny školy plnící program Skutečně zdravá škola nabízí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjí v žácích zdravé stravovací návyky. Skutečně zdravé školy také umožňují žákům pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na školních zahradách, učit se základům vaření a navštěvovat místní farmy.

jídelnyUž v roce 2015 odstartoval pilotní projekt Státního zdravotního ústavu v Praze ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a krajskými hygienickými stanicemi, který má za cíl ozdravit školní stravování a zvýšit jeho nutriční úroveň v rámci stávající legislativy. Zároveň si klade za cíl zvýšit gramotnost školních jídelen, protože jen zaměstnanec s kvalitními informacemi o výživě a potravinách je schopen se správně rozhodovat a připravit takové jídlo. Aby to fungovalo, musí být splněny tyto podmínky:

1. Vzdělaný personál
Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu.

2. Informovaný strávník
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů.

3. Motivující pedagog a vedení školy
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů.

Výživové doporučení (někdy nazývané nepřesně dieta) je soubor opatření, návodů, postupů, jak se stravovat, aby byl člověk zdravý (nebo alespoň zdravější), měl méně (civilizačních) nemocí, aby se mu lépe žilo. Tato doporučení se v průběhu času upravují a doplňují podle aktuálních znalostí a vývojů (či degradaci) v oblasti poznatků vědy a skutečného zdravotního stavu obyvatelstva. Výživová doporučení se vydávají na úrovni mezinárodních výživových organizací, na úrovní států (oficiální doporučení), národních výživových organizací i jednotlivých výživových expertů.

10 kritérií Zdravé školní jídelny

1. Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
2. Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
4. Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
5. Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
6. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
7. Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
8. Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
9. Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
10. Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči

Ukázka jídelníčku

Polévka: Pohanková se zeleninou
Hlavní chod: Dušený krůtí plátek na zelenině, brambory, Salát coleslaw
Hlavní chod: Hovězí burgery (karbanátek) se zeleninou a pečivem, Salát coleslaw
Nápoj: Čaj bylinkový slazený/neslazený

Polévka: Kedlubnová
Hlavní chod: Indická čočka s rýží, Ředkvičkový salát
Hlavní chod: Pečený pstruh, brambor, Ředkvičkový salát
Nápoj: Bylinkový čaj slazený/neslazený

Zdravé programy

jídelny Co určitě rodiče dětí uvítali, byla platnost tzv. Pamlskové vyhlášky, která omezila nabídku bufetů na ZŠ. Vyhláška MŠMT č. 282/2016 Sb. je v platnosti od 1. 1. 2017. Od tohoto data už nelze ve školách koupit např. slané brambůrky, energetické nápoje, výrobky obsahující kofein s výjimkou čaje, výrobky obsahující umělá sladidla s výjimkou žvýkaček bez cukru, v obložených bagetách a pečivu nesmí být kečup, majonéza, dresink nebo hořčice.

Cílem projektu „Mléko do škol“ je podpora zdravé výživy a zvýšení spotřeby mléka a mléčných výrobků. Tento projekt je určen žákům základních a středních škol, včetně přípravných tříd základních škol nebo přípravného stupně základních škol speciálních. Začátkem roku 2017 schválila Vláda ČR nová pravidla pro projekty ŠKOLNÍ MLÉKO a OVOCE A ZELENINA DO ŠKOL. Od září 2017 mají nárok na ovoce a zeleninu ZCELA ZDARMA nově všichni žáci základních škol, tzn. 1. - 9. třídy ZŠ. Žáci základních a středních škol mají také nárok na neochucené mléčné výrobky ZCELA ZDARMA, a to cca 4 ks / měsíc. Alergií na mléčné cukry, tuky stále přibývá, a tak je otázkou smysluplnost tohoto projektu.

Skutečně zdravou jídelnu má nově také Ministerstvo zemědělství od října 2017

Stravovací provozy ministerstva v září prošly auditem společnosti Bureau Veritas, který potvrdil, že plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna. V jídelně se denně připravuje na 500 porcí pokrmů. Dlouhodobě zde podporují regionální producenty, české zemědělce a potravináře, kteří produkují vysoce kvalitní potraviny. Chtějí jít ostatním institucím příkladem, proto se v jejich jídelně vaří převážně ze sezónních surovin, které k nám do ČR necestují tisíce kilometrů, a strávníci tak vědí, odkud potraviny pocházejí a kdo je vyrobil.

Podmínkou pro splnění bronzových kritérií je mimo jiné zajistit, že pokrmy neobsahují žádné nežádoucí přísady a při jejich přípravě se minimalizuje používání polotovarů. Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které jídelna přednostně nakupuje od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji. Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a strávníci mají v jídelně k dispozici informace o původu potravin, použitých k přípravě pokrmů. Při úklidu v prostorách kuchyně se používají ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Do programu Skutečně zdravá jídelna se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Jídelny zapojené do programu musí splňovat předem stanovená kritéria nezávislé mezinárodní certifikační společnosti Bureau Veritas.

Ti, co chtějí ochutnat něco ze zdravé nabídky, mohou navštívit např. Zdravou jídelnu na Toulcově dvoře. Má otevřeno každý den od pondělí do neděle a najdete ji na hlavním dvoře. V příjemném nekuřáckém prostoru si můžete dát oběd i menší občerstvení. Tým tvoří také zaměstnanci s postižením a veškerými zde utracenými penězi podporujete nejen jejich rozvoj, samotnou jídelnu, ale také celý Toulcův dvůr- Středisko ekologické výchovy.

Jak je na tom vaše podniková nebo školní jídelna vašich dětí?

Dobrou chuť k jídlu i Vašemu dílu Vám přeje

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:
www.zdravaskolnijidelna.cz
http://www.skutecnezdravajidelna.cz
http://www.khsstc.cz
https://www.litomerice.cz/aktuality/6175-polevku-nebo-salat-deti-maji-jasno
http://www.bio-info.cz/zpravy/iniciativa-skutecne-zdrava-skola-vyzyva-ke-snizovani



Články a tiskové zprávy z roku 2018

26.1.2018 Umíte dobře hospodařit s jídlem?
22.1.2018 Se seminářem o odpadech v MŠ Chvatěruby
16.1.2018 Zdravé jídelny ve školách

leaf