Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat.

Archiv článků

Dění v průmyslu

SPOLANA s.r.o. - 17.12.2018
Dnes v průběhu dne bude ve Spolaně probíhat přejíždění energetických kotlů. Uvedená situace může být doprovázena zvýšenými emisemi popílku a zvýšenou hladinou hluku. Za možné nepříjemnosti se omlouváme. Budeme se snažit negativní doprovodné jevy minimalizovat, nehrozí nebezpečí ohrožení zdraví obyvatel přilehlých obcí. Není nutno přijímat žádná mimořádná opatření.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Kralupsku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Z jaké mouky si letos upečete vánoční cukroví?

20. listopadu 2018

pečeníKaždý, kdo se zajímá o zdravou či racionální výživu jistě slyšel, že bílá mouka lidskému zdraví moc neprospívá. Makrobiotici ji spolu s rafinovaným cukrem, mlékem a solí nazývají bílým jedem. Proč? Vždyť mouka se používá již od paleolitu…

Pravdou je fakt, že dnešní populace tloustne. Jednou z významných příčin, je právě konzumace nadměrného množství bílé mouky a výrobků z ní. Bílá mouka, která se vyrábí z pšenice očištěné od svrchního obalu zrna a klíčku, je bez vlákniny, vitamínů, tuků a minerálů. Těmito úpravami ztrácí pšenice téměř všechny výživové hodnoty, navíc obsahuje hodně lepku, který je pro naše střeva téměř nestravitelný. Lepek také podporuje kyselinotvorné prostředí střevní mikroflóry a bývá tak příčinou plísní, které se často v tlustém střevě usazují.

Vymíláním zrna se získá bílá mouka, která má sice delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin původně v zrnu obsažených. Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena přibližně o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2 a 86 % vitaminu E.

pečeníPšenice, stejně jako žito a ostatní dominantní druhy obilovin se od počátku statického zemědělství záměrně kříží. Lidstvo z důvodů vyšších výnosů, jednoduchosti pěstování a skladování, či vyšší odolnosti kříží druhy obilovin vzájemně mezi sebou. To sice přineslo vyšší výtěžnost z metru čtverečního, ale zároveň kulminace této změny od začátku 20. století, kdy se postupně pšenice stávala dominantou mezi obilovinami, přináší negativní zpětnou vazbu právě v podobě vzrůstající nesnášenlivosti molekulárního složení novodobé pšenice.

Přitom původní druh pšenice, tzv. špalda, je starobylý druh rozpadavé pšenice, která má sladkou až oříškovou chuť a je velmi výživná. Špalda také obsahuje lepek, ale podstatně méně, než je tomu u klasické pšenice. Živily se jí už civilizace Egypta, Germáni či Keltové a dnes je skvělou alternativou pšeničné mouky a je vhodná na pečení jak sladkých, tak slaných těst. Špaldu doporučovala jako „léčivé“ obilí už Hildegarda z Bingenu (Rýnská Sibyla), významná křesťanská mystička, lékařka a léčitelka. Z naklíčených obilných zrn připravíme asi nejzdravější kaše vůbec.

Samozřejmě na pečení dobrého chleba, ale i perníku je nejvhodnější mouka žitná. Mouka se dnes dále vyrábí např. z kukuřice, pohanky, rýže, prosa nebo amarantu. Tyto mouky jsou mouky přirozeně bezlepkové. A jsou vhodné pro všechny, kteří trpí buď celiakií anebo alergií na mouku pšeničnou.

pečeníNa vánoční pečivo doporučují, zkušené bezlepkové kuchařky, nováčkům raději zakoupit hotové směsi, ideálně přímo určené na sladké pečení, je to prý záruka úspěšného výsledku.

Další otázkou jsou v konvenčním pěstování obilovin používaná hnojiva a pesticidy. Proto bychom měli raději preferovat mouky v bio kvalitě. Dále při pečení vynechejte tzv. rostlinné tuky, jenž obsahují palmový tuk a použijte raději dobré kvalitní máslo či sádlo, ke kterému se opět některé hospodyňky vrací. Místo cukru můžete použít obilný slad, med anebo javorový sirup.

Přinášíme Vám pár receptů na základní vánoční pečivo:

pečení Linecké cukroví – bez lepku, mléka, vajec, sóji a bez směsových mouk

300 g mandlové mouky
180 g rýžové hladké mouky
170 g másla
100 – 150 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka, případně vody)
3 lžíce medu
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky psyllia
1 lžička guaru (guarové gumy)
kůra z jednoho citrónu
1/4 lžičky soli

Na obalení:
1 přírodní vanilkový cukr
cca 4 lžíce moučkového cukru (nemusí být, marmeláda osladí cukroví dostatečně, ale vypadá to lépe)
Po vytažení z lednice těsto rozválíme mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie na cca 2 – 3 mm silný plát a vykrajujeme tvary. Těsto vychází na 3 plné plechy. Na konečné promazání použijeme domácí rybízovou marmeládu.

pečení Vídeňské vanilkové rohlíčky - bez lepku a ořechů
240 g zelené Jizerky (nebo 120 g hladké rýžové a 120 g hladké pohankové mouky)
180 g másla
120 g rozemletých mandlí
60 g cukru
1 vejce
1/2 lžičky citrónové kůry

Na obalení:
75 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Medovo – dýňové perníčky
150 g vařené dýně
100 g medu
1 vejce
100 g másla
100 g tř. cukru
400 g špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
perníkové koření
citronová šťáva 1 čajová lžička
tuzemský rum

Vařenou dýni rozmačkáme na pyré. Přidáme vejce, med, cukr a mícháme v hladkou hmotu. Dále špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujeme do perníkového těsta. Těsto necháme uležet do druhého dne na chladném místě. Vyválíme plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajujeme naše oblíbené perníkové tvary.

A přidáme dva recepty bez mouky:

Datlové kuličky - RAW
150 g sušených datlí
120 g strouhaného kokosu
45 g kakaa nebo karobu
Rum (nemusí být)
Kokosový olej (nemusí být)

Sušené datle si namočte alespoň na 60 minut do teplé vody a můžete přidat trošičku rumu. Po hodině datle slijte a všechny ingredience rozmixujte a vytvořte kuličky.

Makovo-sezamové kuličky
100 g máku
100 g sezamu (nebo tahini)
3-4 lžíce agávového sirupu

Všechny ingredience rozmixujte najemno a rukama vytvořte kuličky.

A ještě dobrý tip na závěr, v Kralupech nad Vltavou v části Lobeček se nachází obchůdek se zdravou stravou Zkus to jinak. Majitelé se rozhodli od pondělí 12. 11. 2018 prodávat část sortimentu bez obalově! A tak si můžete některé ingredience na vánoční pečení např. oříšky, mandle a vločky nakoupit do vlastního sáčku anebo do vlastní nádoby a ušetřit tak za jednorázový obal a zároveň tak snížit svůj odpad.

Hodně voňavého štěstí při zdravém pečení.

M. Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com



Články a tiskové zprávy z roku 2018

19.12.2018 Ekopředsevzetí do nového roku 2019
11.12.2018 Jak dopadlo vyhodnocení oblíbené Vánoční soutěže?
10.12.2018 Zpráva o životním prostředí ČR za rok 2017

30.11.2018 Konference Byznys & Zero Waste - ANO či NE?
20.11.2018 Z jaké mouky si letos upečete vánoční cukroví?
15.11.2018 Jaký máte vztah k přírodě?

30.10.2018 Jak si žije strom?
23.10.2018 Legislativa a odpady
19.10.2018 Děti opět vysazovaly ryby
16.10.2018 Jak uspořit energii v domácnosti?
12.10.2018 Beseda Zelená domácnost
2.10.2018 Podzimní Zaměstnanecké dny
1.10.2018 Kdo letos zhotoví nejhezčího anděla?

26.9.2018 Kralupské ekocentrum vysadilo lípu srdčitou a vyhodnotilo soutěž
24.9.2018 Konzumace masa ničí planetu
20.9.2018 Zdravé sáčky, boxy na svačiny a láhve na pití
19.9.2018 Na ekovycházce s Kulíšky
17.9.2018 Den patronů ze ZŠ Jodlova

20.8.2018 Mikroplasty v prostředí
13.8.2018 Konec léta ve znamení oslav sklizní

18.7.2018 Dokáží rostliny komunikovat?

28.6.2018 Letošní první ekovycházka
26.6.2018 Do čeho se obléct?
21.6.2018 Důležitost snížení používání jednorázového plastu
12.6.2018 Ekocentrum na Dnech Kralup
11.6.2018 Beseda o přírodě na Kralupsku
5.6.2018 Dětský den v Pardubicích se vydařil

31.5.2018 Včelařem na rok na zkoušku
17.5.2018 Ekobesedy pro kralupskou veřejnost
15.5.2018 Soutěž - Lípy a jiné významné stromy v Kralupech nad Vltavou
10.5.2018 Plínky, plenky… jde to i bez nich
2.5.2018 Oslavy Dne Země na kralupských školách
2.5.2018 Pozvánka na ekosemináře zdarma

25.4.2018 Labe v Neratovicích plné ryb
23.4.2018 Živá zahrada
17.4.2018 BezObalu
3.4.2018 Ohlédnutí za festivalem EVOLUTION

26.3.2018 Až se skládky naplní
22.3.2018 X. setkání koordinátorů environmentální výchovy Středočeského kraje
6.3.2018 Hnojení našich zahrad

26.2.2018 Pokojové rostliny čistí vzduch
21.2.2018 Co mohou říci o počasí druhy oblaků?

26.1.2018 Umíte dobře hospodařit s jídlem?
22.1.2018 Se seminářem o odpadech v MŠ Chvatěruby
16.1.2018 Zdravé jídelny ve školách

leaf