Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat.

Archiv článků

Dění v průmyslu

SPOLANA a.s. 20.11.2017
dnes dopoledne může v rámci oprav na energetickém kotli po omezenou dobu docházet ke zvýšení emisí popílku. Nehrozí nebezpečí ohrožení zdraví obyvatel přilehlých obcí. Není nutno přijímat žádná mimořádná opatření. Za možné nepříjemnosti se omlouváme.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Kralupsku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Plody podzimu

31. října 2017

plodyChladná rána, ranní mlhy, ale i pavučinky, procházky ve spadaném barevném listí, zvířátka vyrobená z kaštanů, to všechno je pro nás barevný podzim - babí léto. Samozřejmě i sběr všech plodů a práce na zahradě a její úklid před zimou. Naši předci se museli na zimu pořádně připravit, naštípat dřevo a připravit si zásoby - nakrouhat zelí, nakopat brambory, uskladnit ořechy, usušit houby, uklidit jablíčka, hrušky, švestky a nasbírat, nasušit byliny či šípky na léčivý čaj. My nic z toho dělat nemusíme, vše si totiž můžeme koupit. Řada z nás, ale přeci na zahradách pěstuje a teď v podzimním čase sklízí a uskladňuje potraviny - plody podzimu. Pojďme si zopakovat zásady uskladnění, a můžete vyzkoušet některé naše oblíbené recepty z podzimních darů.

plodyJablka zná snad opravdu každý, je to neobyčejně zdravé ovoce. Je výtečné syrové i pečené, jako mošt nebo sušené. Křížala je ta nejlepší a vskutku zdravá pochoutka pro zimní večery nebo jako svačinka na procházky. Podle chuti jablka mohou být křížaly sladké i kyselé. Slupky lze ponechat a sušit vcelku. Rychlé řešení dnes poskytují sušičky ovoce, ale postačí i síta nad kamny či topením nebo trouba na nejnižší výkon. Podzim s jablíčky je totiž radostný, šťavnatý a voňavý.

Při uskladnění pozor na pachy, jablka je nasávají z okolí velmi rychle! A tak je nevhodná v jejich blízkosti přítomnost zeleniny, zvláště brambor a samozřejmě jakýchkoliv chemikálií. Pokud jsou správně uskladněny, mohou zimní odrůdy jablek zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří. Ideálním místem pro uložení stále zůstává tradičně sklep. Měl by být chráněný proti promrznutí, ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu a stále vyměňoval. K uskladnění, ale poslouží i např. prázdná chladná garáž, nevyužívaná chodba apod. V panelové domě nám s uskladněním mohou pomoci zateplené polystyrenové bedny.

plodyVlašské ořechy patří mezi velmi starou superpotravinu, která byla konzumována již v neolitu. Vlašský ořech je plodem ořešáku královského a je velmi výživný, obsahuje až 70 % tuku, převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3 a 18 % bílkovin (proteinů), vitamíny B1, B2, B3, B6 a E, minerály - železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík. Stejně jako k uskladnění vybíráme jen dokonalá jablka, tak i vlašské ořechy, které chceme uchovat, musí být řádně přebrané, proschlé, bez plísně (tmavé skořápky).

Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce, skořápka totiž slouží jako ideální ochranná bariéra, která pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Pokud potřebujete ořechy na dlouhodobé uskladnění, doporučujeme ponechat ořechy ve skořápce, budou déle čerstvé. Ořechy ve skořápce lze vložit do rašlových pytlů a zavěsit na suché půdě, případně je vložit do papírových sáčků a uložit na tmavé, suché a chladné místo. Obvykle se ořechy v jedné vrstvě suší na topení, u kamen či v troubě na čtyřicet až padesát stupňů. Naproti tomu, když si dáme tu práci, tak vyloupané plody jsou stále připravené k okamžitému využití v kuchyni. A stále větší oblibě se těší zamrazování vyloupaných jader. Můžete je tedy zamrazit, zavařit, naložit do medu nebo skladovat jen ve sklenici či sáčku v ledničce.

Recept na pečená jablíčka s medem a ořechy
4 větší jablka
1 pomeranč
4 lžíce medu
2 špetky mletého hřebíčku
2 špetky mleté skořice
3 lžíce ořechů (vlašské, lískové)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si větší jablka, ořechy, kůru a šťávu z pomeranče, mleté koření a tekutý med. Z jablek odstraníme malým ostrým nožem nebo speciálním vykrajovátkem jádřinec tak, aby vznikl otvor. Jablka postavíme do pekáčku či zapékací misky. Smícháme med, skořici, hřebíček, najemno nadrcené ořechy a pomerančovou kůru. Vzniklou směsí vyplníme všechna jablka a podlijeme je pomerančovou šťávou. Jablka s medem a ořechy dáme do vyhřáté trouby a občas během pečení ovoce přelijeme vypečenou šťávou. Pečeme dozlatova. Pečená jablka s medem a ořechy podáváme horká a můžeme přidat kopeček zakysané smetany a lístek máty.

plodyMrkev, kořenová zelenina, bez které si to v kuchyni neumíme představit. Základ polévek. Pochází z oblasti jižní Asie (Afganistánu, Íránu a Pákistánu), kde dodnes nalezneme její divoké předky. Dnes se již pěstuje po celém světě. Mrkev je bohatá nejen na vitamíny, minerály, stopové prvky, ale obsahuje další užitečné látky, mimo jiné i vlákninu a důležité antioxidanty. Uchováváme s jemně ukroucenými listy v nádobě zasypané pískem, a udržujeme vlhkost. Obzvlášť křehká mrkev je choulostivá. Vyrývejte jí proto obzvlášť opatrně. Poškozená kořenová zelenina rychle zahnívá a hniloba se šíří i na zdravé kusy. Bedny se zeleninou v písku se mohou naskládat např. na dno vyvezeného pařeniště, přikrýt netkanou textilií nebo vrstvou listí.

Mrkvový dort
Těsto
4 hrnky nastrouhané mrkve
1 hrnek jemných vloček
1 hrnek mouky
4 vejce
3/4 hrnku oleje
1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
2 lžičky prášku do pečiva nebo sody
trochu soli
1 hrnek přírodního cukru nebo med či sladovit
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku skořice

Na krém
2 kelímky mascarpone
1 kelímek hustší zakysané smetany
2 lžíce medu
1 citron, šťáva + nastrouhaná kůra

Připravíme si suchou část a zvlášť mokrou část těsta, poté spojíme a šleháme. Upečený dortový korpus uprostřed rozkrojíme a promažeme krémem, pak i ze stran a z vrchu, nakonec posypeme nastrouhanými nebo ozdobíme celými vlašskými ořechy. Necháme proležet do druhého dne.

plodyČervená řepa
První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3 000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Římě, kde ji tehdy bohatě využívali jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Mezi zeleninami patří mezi zdroje kyseliny listové důležité pro krvetvorbu. Podporuje krevní oběh a působí proti kornatění cév, prospěšná je i pro játra. Stopové prvky v ní jsou železo, hořčík, měď a draslík, zinek, jod a mangan, fluor, kobalt, lithium a vanad. Pro zachování důležité kyseliny listové by se měla vařit či péct pouze krátce. Řepa má významný podpůrný charakter při léčbě rakoviny, protože v ní obsažený pektin podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Rekonvalescentům se doporučuje čerstvá šťáva ze syrové řepy. Kusy na uskladnění si vybírejte větší a nepoškozené. Menší raději zpracujte. Červená řepa nesmí být namrzlá, ale suchá a čistá. Listy by se neměly odřezávat, ale vykroutit jako u mrkve. To ovšem dělejte opatrně tak, abyste nepoškodili vršek řepy, aby se neponičila a nezačala uvadat. Nejjednodušší je červenou řepu uskladnit v bedně ve sklepě, ale nesmí tam být mráz nebo přílišná zima. Do bedny můžete dát písek na dno. Pokud nemáte sklep, ale balkón, dejte si ji do bedny, kterou obalíte polystyrenem. Nezapomeňte červenou řepu pravidelně kontrolovat, jestli neplesniví nebo nevysychá.

Karbanátky z červené řepy
2 větší bulvy
vločky
tvrdý sýr
vajíčko
sůl
česnek
koření, např. oregano, bazalka

Červenou řepu a tvrdý sýr nastrouháme, přiměřeně posolíme a přidáme vločky, vajíčko, česnek a bylinky, které preferujeme. Vše dobře promícháme a necháme odležet. Vločky nasají šťávu z řepy. Posléze karbanátky smažíme nebo zdravěji pečeme předehřáté troubě.

plodyDýně Hokkaidó se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Koncem srpna, začátkem měsíce září je nejlepší doba sklizně dýně Hokkaidó. Sklízíme, jestliže je dýně pevná, s tvrdou a hladkou slupkou a má syté oranžové zabarvení. Dřevnaté stopky necháváme zaschnout. Pokud dýni Hokkaidó nenecháte dostatečně uzrát, bude mít mdlejší chuť a méně důležitých látek, hlavně méně karotenu. Uchování - dýni vyhovuje chlad, ale v žádném případě nemůže být skladována ve vlhku.

Dýňová polévka
1 ks dýně Hokkaidó
1 ks cibule drobně nakrájená
2 ks mrkev na kousky
1 ks petržel na kousky
sůl
olej olivový
3 lžíce másla

Na olivovém oleji zpěníme cibulku, pak přidáme kořenovou zeleninu, a dýni nakrájenou na kostky. Kdo má rád kari nebo římský kmín, tak teď je ta pravá chvíle jej přidat. Orestovat a zalít horkou vodou. Vaříme vše do měkka. Kdo má rád hustou polévku přidá brambor anebo jiná alternativa je červená čočka. Po uvaření rozmixujeme ponorným mixerem. Zjemníme kokosovým mlékem nebo smetanou. Posypeme dýňovými semínky.

plodyBrambory pocházejí z jižní Ameriky, kde je obyvatelé dnešního Peru jedli a pěstovali již před 2 000 lety. Dnes se pěstují takřka na celém světě. Jsou bohaté na minerály, vitamíny - C, B1, B2, B3, B6, kyselina listovou a kyselinu pantotenovou, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Hlízy mohou obsahovat i škodlivé látky. Jde zejména o toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chaconin. Jejich hladina je však sledována a při standardním způsobu skladování ve tmě by ke zvýšenému obsahu (nad 200 mg/kg) nemělo dojít. Právě kvůli uskladňování je vhodné brambory kopat za sucha a nechat je několik hodin ležet na vzduchu. Poté je volně rozložíme v tmavší vzdušné místnosti, kde je při teplotě kolem 15 °C necháme asi čtrnáct dní. Nakonec z nich odstraníme zaschlou zeminu, dáme je do hadrových či papírových pytlů a uložíme na tmavé, chladné, ale suché místo.

Jabkance jsou sladké bramborové placky s tvarohem a posypané cukrem. Název nepochází, jak by se zdálo z jablek, ale z archaického pojmenování brambor v okolí České Třebové – „zemní jablka“.

Recept na jabkance
Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké je oloupeme. Oloupané brambory nastrouháme s troškou soli na těsto. Těsto by mělo být naprosto hladké bez hrudek a toho dosáhneme jen u horkých brambor. Hladká mouka se používá pouze na vyvalování, do těsta se nepřidává. Těsto musí být jako gumové.
Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží, jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme, aby nevytekl tvaroh. Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se hodně omastí máslem a posypou cukrem.

Chcete-li ochutnat ty pravé, zajeďte si na ně přímo do České Třebové, koná se zde tradiční Jabkancová pouť a to v sobotu 18. 11. 2017.

Přejeme Vám krásné podzimní dny, a jestli vyzkoušíte některý z receptů, tak přejeme dobrou chuť.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most



Články a tiskové zprávy z roku 2017

22.11.22017 Ekocentrum na návštěvě v Ekošlole v Odolené Vodě
6.11.22017 Spotřebitelský ráj
3.11.22017 Co vědí žáci o dopravě a životním prostředí?

31.10.2017 Plody podzimu
17.10.2017 Šetrné ekopraní
17.10.2017 Semináře o dopravě a životním prostředí
16.10.2017 Kralupští turisté pomáhají přírodě
12.10.2017 1. celostátní setkání koordinátorů environmentální výchovy
11.10.2017 Vánoční soutěž s ekocentrem
4.10.2017 Kulíšci sázeli svůj první strom

26.9.2017 Ekocentrum na Pohádkové cestě
15.9.2017 Ekovycházka na Palouček
14.9.2017 Ekocentrum v Neratovicích
11.9.2017 Recyklojízda

31.8.2017 Jak být soběstačný, žít v pohodlí a v souladu s přírodou
28.8.2017 Permakultura
7.8.2017 Dům ze slámy s hliněnými omítkami

24.7.2017 Koupání ve Vltavě
10.7.2017 Ovocné sady ve městě

30.6.2017 Cestování po Čechách - tentokrát doma a s ohledem na životní prostředí
26.6.2017 Žáci se vzdělávali o ovzduší i ekologickém zemědělství
26.6.2017 Patroni si označili své stromy
22.6.2017 Ekocentrum na Dnech Kralup
21.6.2017 Dvakrát na návštěvě u Kulíšků
8.6.2017 FUN PARK UNIPETROL na Dětském dnu v Pardubicích

4.5.2017 Patroni vysadili další strom
3.5.2017 Žáci přáli Zemi

27.4.2017 Soutěž patronů
25.4.2017 Den Země s ekocentrem
12.4.2017 Dny Země se školáky
10.4.2017 Jak prožít hezčí Velikonoce?
6.4.2017 Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou se prezentovalo
3.4.2017 S dětmi o farmaření

28.3.2017 Pro lepší vzduch ve městech
17.3.2017 Poučme se z přírody
14.3.2017 Lepší podmínky pro třídění odpadu
13.3.2017 Pěstitelská soutěž pro každého
8.3.2017 Přemysl Oráč a dnešní zahrady

24.2.2017 Problematika pachových látek a novela zákona o ovzduší
20.2.2017 Omezení plýtvání potravinami
17.2.2017 Čistírenské kaly a půda

31.1.2017 Ptačí chřipka v ČR
27.1.2017 S nejmenšími dětmi o odpadech
25.1.2017 Na lavičce si nejen odpočinete, ale třeba i nabijete mobil…
25.1.2017 Kvalita ovzduší z imisní stanice Kralupy
23.1.2017 Smogové situace podle novely zákona o ovzduší
9.1.2017 Výzva Nová zelená úsporám s novými eko-prvky
2.1.2017 Rok 2017 - Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu

leaf