Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kralupský Den bez aut

Kralupský Den bez aut



Vyvěšeno: 30. 9. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 42-2021

20210922_093316.jpgKralupský Den bez aut

Každoročně si koncem září připomínáme Den bez aut, což je mezinárodní den, který má poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit omezování městského automobilismu. Koná se v rámci Evropského týdne mobility, který vznikl z iniciativy Evropské komise a ve stovkách evropských měst a obcí se slaví od roku 2002. Akce v Kralupech n/Vltavou byla jeho součástí.

Ve středu 22. září 2021 proběhl Den bez aut v Kralupech nad Vltavou. Uspořádalo ho místní Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou za podpory společnosti MERO ČR, a.s., ve spolupráci s městem Kralupy nad Vltavou.

Kralupský Den bez aut byl určen pro žáky mladších ročníků kralupských základních škol a proběhl na školním hřišti ZŠ Třebízského. Pro děti zde bylo připraveno hned několik stanovišť s tématem dopravní výchovy a také vlivu dopravy na životní prostředí.

20210922_100140.jpgNa uspořádání akce se podílela též Městská policie Kralupy nad Vltavou, Police ČR, BESIP, SDH Kralupy nad Vltavou a Záchranná služba ASČR. V rámci programu se uskutečnilo také slavnostní otevření nového dopravního hřiště pro děti za účasti představitelů města Kralupy nad Vltavou a žáků místních škol.

Lektorky ekocentra příchozí žáky na akci přivítaly a rozdělily je do několika menších skupinek, které pak obcházely jednotlivá stanoviště. U stánku organizace BESIP besedoval pan Polách s dětmi o bezpečnosti silničního provozu, o správném chování chodců i cyklistů na našich silnicích. Upozornil děti na nejčastější chyby v chování chodců i cyklistů, které pak mohou mít v silničním provozu neblahé následky.

U stanoviště Policie ČR si děti mohly vyzkoušet chůzi s brýlemi, které díky použití speciálních čoček dokážou simulovat stavy a reakce způsobené požitím různého množství alkoholu, nebo třeba drog. Jsou také schopny simulovat účinky únavy na lidský mozek.

Strážníci Městské policie Kralupy nad Vltavou v čele s preventistkou pí. Horákovou besedovali s dětmi o tom, jak se mají zachovat v případě, že by děti byly svědky nějaké mimořádné situace, jež si vyžaduje přítomnost policie, hasičů nebo záchranné služby. Děti si mohly vyzkoušet, jak správně ohlásit požár či dopravní nehodu na tísňové lince apod.

20210922_085320.jpgKralupská stanice Záchranné služby Asociace samaritánů ČR připravila pro děti ukázku ošetření zraněného. Děti si vyzkoušeli, jak obvázat různá zranění na těle i manipulaci s nosítky a vozíkem.

Na stanovišti Sboru dobrovolných hasičů Kralupy nad Vltavou si žáci s nadšením vyzkoušeli držení proudnice a stříkání hasící vody do terče. Zároveň si děti prohlédly část hasičské techniky a dozvěděly se zajímavosti z činnosti dobrovolných hasičů.

Lektorky ekocenter Kralupy a Most zajistily pro účastníky Dne bez aut několik pohybových aktivit, týkajících se různých druhů dopravy a děti si zároveň mohly vyzkoušet své vědomosti o dopravě při šipkované.

Díky podpoře Dne bez aut ze strany společnosti MERO ČR, a.s. a města Kralupy nad Vltavou získali žáci, kteří se akce zúčastnily, upomínkovou plaketu a malou odměnu za absolvování všech připravených disciplín. Největší odměnou však pravděpodobně žákům byla samotná možnost pozorovat při práci členy jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému. Všem policistům, strážníkům městské policie, samaritánům i dobrovolným hasičům patří velké poděkování za jejich nasazení a snahu, se kterou se snažili předat alespoň něco ze svých zkušeností a dovedností zhruba 350 žákům, kteří se kralupského Dne bez aut zúčastnili.

Poděkování patří samozřejmě i společnosti MERO ČR, a.s. a městu Kralupy nad Vltavou bez jejichž podpory by se akce nemohla uskutečnit.

Reportáž z akce "Den bez aut"

264.jpg

 

 

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Projekt "Den bez aut" byl finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 3. 11. 2021 10:39