Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zooparky v okolí Kralup

Zooparky v okolí Kralup



Vyvěšeno: 20. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 47-2021

zoo.jpgZooparky v okolí Kralup

Historie zoologických zahrad sahá do samých počátků lidské civilizace. Člověk začal chovat různé druhy živočichů nejen pro obživu, ale i pro potěchu a poznání. Zoologické zahrady prošly dlouhým vývojem – od starověkých královských zvěřinců, přes renesanční zvěřince plné exotických zvířat až po moderní zoologické zahrady přístupné všem.

Zoologická zahrada je ochranářské, zábavní, vědecké, rekreační a osvětové zařízení určené k chovu zvířat, zvláště ohrožených druhů, pokud možno v podmínkách co nejbližších přirozenému životu druhu v přírodě, přičemž žádný z výše jmenovaných významů není prioritní, ale naopak spolu vzájemně úzce souvisí. Díky existenci zoologických zahrad se podařilo zachránit již řadu vymírajících druhů (např. zubr, kůň Převalského, berneška havajská, bažant mandžuský, aligátor čínský).

Nejstarší zoologická zahrada na českém území je Zoo Liberec, která byla založena v roce 1919. Nejnavštěvovanější a nejznámějších z českých zoo je Zoologická zahrada hlavního města Prahy. Po ní následuje zoo ve Zlíně, v Ostravě a zoo v Plzni. Ta poslední chová nejvíce zvířat z celé ČR, žije zde téměř 7 000 zvířat ve 1 210 druzích.

MŽP je podle zákona č. 162/2003 Sb., o podmínkách provozování zoologických zahrad, ústředním správním úřadem pro oblast zoologických zahrad. Podle tohoto zákona dozoruje na to, aby zahrady plnily požadavky zákona, mezi něž patří především zajištění zdraví a pohody zvířat, účast ve výzkumu a znovuvysazování a výchova veřejnosti k ochraně přírody.

My vám chceme představit tři malé, významné a blízko dosažitelné mini zoologické zahrady. A to Zoopark Zájezd, Zoopark Zelčín a Zoopark Olovnice.

Zoopark Zájezd

Patří k nejmenším zoologickým zahradám v Česku. Nachází se v obci Zájezd, v malé vesničce v okrese Kladno. Expozice byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2010. Postupně se rozrostla na dva expoziční areály vzdálené od sebe přibližně 200 metrů. Část U lemurů představuje zejména tropické a subtropické druhy, část U velblouda prezentuje hlavně živočichy z mírného pásu a domácí zvířata. Otevřeno tu mají každý den, po celý rok. Návštěvníci mohou v expozicích spatřit mj. pět druhů lemurů, které se pravidelně rozmnožují, čtyři druhy želv, kočkodana severního či karakala, který se zde rovněž úspěšně rozmnožuje. V rámci chovných programů zoopark spolupracuje se zoologickými zahradami v Praze a Plzni. Podaří-li se zajistit dostatek financí a změnit kategorizaci pozemků, mohl by se zoopark v Zájezdě rozšířit na plochu přibližně 7 ha. Od roku 2017 je zde otevřen pavilon terárií, který obsahuje pravděpodobně největší veřejně přístupnou kolekci chameleonů na světě, další druhy plazů a obojživelníků, menší expozici bezobratlých a expozice vzácných ptáků a savců (pásovce kulovitého, gundi saharského). Zoo v roce 2020 chovala více než 100 druhů zvířat. Mezi chovanými druhy je mnoho ohrožených vyhynutím v přírodě – např. leguán jedlý, leguán modravý či želva barmská.

Zoopark Zelčín

Nachází se v obci Zelčín, kousek od Mělníka. Je taktéž otevřen celoročně, včetně svátků. Je to malá zoo se zaměřením na domácí zvířata a zároveň největší kontaktní zoopark v Čechách. Snaží se zde chovat zvířata, tak jak to známe z minulosti. Ohleduplně a poctivě. Na této farmě si můžete pohladit nebo nakrmit např. kozy nebo lamy. Během dne zde uvidíte, jak se zvířata chovají, jak se krmí, a také jak se o ně pečuje. Uvidíte práci s fjordskými koňmi a určitě se dozvíte něco nového. Ze všech moderních plemen koní se fjordling nejvíce podobá divokému koni Převalského nebo koním z doby ledové. Uchoval si mnoho z houževnaté síly divokých předků i jejich plavé zbarvení s tmavým úhořím pruhem na hřbetě a mnohdy také zebrování na nohách. Na rozdíl od divokých koní však má fjordling hřívu a ohon částečně se stříbrným nádechem. Nabízí vám zprostředkování netradičních zážitků. Už jste například šli na procházku s kozou na vodítku? Nebo se projeli na koníkovi? Pro malé děti mají připraven okruh pro vodění na koních. K dispozici je nástupní rampa, aby si na koníka mohli sednout také handicapovaní v rámci hipoterapie. Pro větší děti a dospělé je v provozu jízdárna pro výuku jízdy na koních s trenérem. Pro zdatnější jezdce jsou pak připravené vyjížďky s doprovodem do přírody.

Staňte se adoptivními nebo spolu-adoptivními rodiči

Zoopark Zelčín je soukromá společnost a svůj provoz hradí pouze z vlastních zdrojů a příjmů. Pokud se vám u nich líbí, můžete pomoci a na chov a výživu zvířat přispět nebo některé adoptovat. Stačí si ze seznamu na webu zooparku vybrat zvíře, které chcete adoptovat nebo se podílet na jeho adopci. Pak si zvolíte období (6 nebo 12 měsíců) a částku, kterou chcete věnovat, vyplníte kontaktní formulář pro adopci a po připsání platby na účet vám bude zaslána adopční listina a volné vstupenky.

Poslední zastávkou je Zoopark Olovnice, který se nachází cca 5 km od města Velvary. Jeho příběh začal před více než 20-ti lety. Přibližně tak dlouhou dobu pojí majitele láska k exotickým druhům zvířat, které zde v Olovnici chovají. V posledních letech začali velmi úzce spolupracovat se Zoologickými zahradami v Plzni, Ústí nad Labem nebo v Praze, a protože se chov rychle rozrůstal, stala se tato farmička častým cílem přátel, sousedů a obyvatel okolních obcí, kteří se o ní dozvěděli z doslechu. A tak se zrodil nápad zpřístupnit tyto zvířata také široké veřejnosti a založit zoopark. Nabízí se Vám možnost vidět desítky zajímavých zvířat v rodinném prostředí. Již mnoho let zde nacházejí domov zvířata odložená nebo taková, která byla vysvobozena z rukou špatných chovatelů. Prostory nyní prochází rozsáhlou přestavbou, která souvisí s modernizací a také rozšířením počtu druhů zvířat, které tady můžete vidět. Zoopark Olovnice vám představí tradiční i netradiční druhy zvířat. Lvice Elsa Vás okouzlí svým pohledem, respekt ve vás vzbudí rysí sameček, a když budete mít štěstí, zahlédnete dikobrazí rodinku.

Přispějte na krmení, zde v Zooparku Olovnice vybírají příspěvek na krmení, přispět můžete také zakoupením krmiva, kterým sami nakrmíte zvířátka.

Zoologické zahrady hrají významnou roli při ochraně druhu mimo původní přirozené prostředí a díky své popularitě a vysoké návštěvnosti i při ekologické výchově. Významně se podílejí na zastavení procesu vymírání některých druhů zvířat. Věříme, že pro vás návštěva kteréhokoliv zooparku bude příjemným zážitkem a že vám za jakýkoliv finanční příspěvek na provoz a krmení těchto zooparků budou vděční jak provozovatelé, tak hlavně místní zvířata.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zoologick%C3%A1_zahrada
http://www.zooparkolovnice.cz/nase-zvirata
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zoopark_Z%C3%A1jezd
https://zooparkzelcin.cz/#vitejte
https://www.mzp.cz/cz/botanicke_zoologicke_zahrady
Ex situ, nebo in situ? (ochranaprirody.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 10. 2021 7:13