Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kam se starými oděvy a vybavením domácností na Kralupsku?

Kam se starými oděvy a vybavením domácností na Kralupsku?



Vyvěšeno: 8. 11. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 54-2021

antik.jpgKam se starými oděvy a vybavením domácností na Kralupsku?

Když nám nějaká věc doslouží, rozbije se nebo se jinak stane nepotřebnou, nemusíme jí hned vyhodit. Zodpovědným nakládáním s odpady je jejich opětovné použití. V dnešní době máme velkou škálu možností, jak zabezpečit druhý život mnoha vysloužilým pomocníkům.

Asi nejjednodušší je to s oblečením. To, které je ještě možné dál nosit, můžeme zašít, upravit, přešít apod. Někdy stačí oděvní kousek zkombinovat s jinými džínami, navrstvit ho, obarvit, odstřihnout kus nohavic, rozpárat starý svetr a uplést z vlny nový, přešít košili na halenku moderního stylu nebo pomocí nášivky zakrýt malou dírku. Na internetu najdete spoustu rad, jak ze starého oblečení vytvořit nové, originální kousky. Pokud si na přeměnu oblečení netroufáte sami, můžete využít služeb odbornic – švadlen. V Kralupech nad Vltavou se nachází šicí dílna mimo jiné v Sokolské ulici, kde pracuje pod hlavičkou místní charity.

Zachovalé oblečení můžete také nabídnout k prodeji, třeba na online tržištích a burzách. Teď už se bavíme o tom, jak věci poslat dál, aby mohly posloužit někomu jinému. Prodej věcí můžete uskutečnit online (např. na Sbazaru, Aukru či dalších platformách, jako je Vinted), nebo na bleších trzích a jiných bazarech. Podobně fungují i různé facebookové prodejní a swapovací skupiny.

Další možností, jak se zbavit nepotřebného šatstva, je využít sběrný kontejner na oblečení. Obsah kontejneru se zčásti prodává do second-handů, zbytek se dá na charitu nebo recykluje. V Kralupech jsou rozmístěny zelenočervené kontejnery na staré oblečení a obuv, a také bílé kontejnery charity, kam se mohou odkládat i veškeré bytové textilie, hračky a další vybavení domácností.

Upcyklace

Předměty ve vaší domácnosti, které již nepotřebujete, můžete přeměnit na něco jiného. Pro využití věcí v našem životě k jinému, ještě lepšímu účelu, se vžil název upcyklace. Může to být vytvoření vázy ze sklenice od okurek, přešití roztrhaných kalhot na povlak od polštáře atp. Typů na internetu najdete mnoho, například zde: tisíce. Upcycling.cz, Galerie upcyklace. Daná věc tak najde další, plnohodnotné využití v našem životě. 

Downcyklace

Jedná se o způsob opětovného využití staré věci, která však již byla přeměněna na méně kvalitní předmět. Příkladem může být rozstříhání trička na hadry na úklid. Věc dále slouží, ale už není tak kvalitní, jako byla původně.

Swapujte

Swapy oblečení se dějí velmi pravidelně v mnoha městech České republiky. Jedná se o akci, kam přinesete oblečení, které už nechcete, zároveň si odnesete libovolný počet oblečení, které přinesli jiní účastníci. Swapy jsou často zaměřeny na všechny druhy oblečení, velmi populární jsou ale také swapy jen s tím dětským. „Swapovat“ se však dá i online, například ve skupinách Swap Prague, Swap Brno nebo Swap Ostrava. Swapování není jen o oblečení, najdete i swapy květin, nábytku, jídla apod. Online nabídky jsou velmi pestré. 

Darujte

Nechtěné věci můžeme také darovat. Možná najdete někoho v okolí nebo u svých příbuzných, komu se daná věc hodila. Někdy je darování jednodušší, protože tím nestrávíte tolik času. Existují také různé darovací platformy. V Kralupech nad Vltavou se dají darovat téměř všechny věci z domácnosti Charitě Kralupy, sídlící v Sokolské ulici. Druhá pobočka Charity Kralupy se nachází v Tylově ulici 735 a zde je rovněž možno darovat použité věci potřebným.

Re-use centra

V řadě velkých měst vznikají v poslední době Re-use centra, což jsou účelově vytvořené prostory, nejčastěji městy, kam je možné nepotřebné, ale ještě funkční věci odnést. Najdete v nich širokou škálu věcí od nepotřebné pračky po lžičky na kávu. Každému, kdo chce funkční věc posunout dál a nechce ji vyhodit, jsou dveře otevřeny. A i naopak, pokud něco hledáte a netoužíte zrovna po novém kousku, navštivte právě takovéto místo. Jeho jediným cílem je, dát věcem nový život. V některých městech, jako např. v Brně, najdete ještě Nábytkovou banku, kde darovaný nábytek putuje do sociálního bydlení. V Brně je rovněž oblíbené Retro-use centrum pro všechny milovníky retra – https://www.retro-use.cz/

Daruji za odvoz

Oblíbený způsob, jak rychle najít využití pro nepotřebné věci, je systém „daruji za odvoz“. Pokud máte věci, které nechcete, ale víte, že někdo jiný by je mohl využít: skříně, knihy, nádobí atp., tak tohle je ideální způsob, jak je poslat dál. Pro tento způsob darování fungují u nás skvěle tyto 3 online platformy: Darujiodvoz.cz, Vsezaodvoz.cz, Nevyhazujto.cz. Můžete zde nabídnout vlastně cokoliv a domluvit si místo předání podle toho, jak vám to bude vyhovovat.

Veřejné knihobudky

Na kralupském nádraží, u autobosové zastávky Městský úřad nebo přímo v předsálí kralupské knihovny jsou také knihobudky, kam můžete odložit knihy, které vám už neslouží a někdo jiný v nich najde inspiraci a rád si je přečte. Jsou ve veřejném prostoru volně dostupné.

Knihovny věcí

V Praze i v Brně naleznete knihovny věcí, ve  kterých si lze půjčit mnoho zajímavých nástrojů, oblečení, her či dalších předmětů. Můžete jim také ale kvalitní věci, které ještě slouží, nabídnout. Mohou tak ještě posloužit ostatním, aniž by věci daného typu museli nakupovat.

Sdílené dílny

Když si chcete věc opravit či vyrobit, nemusíte vlastnit všechno nářadí, můžete s věcí dorazit do sdílené dílny a využít tamních kapacit a často profesionálního vybavení, které by vás stálo velké množství peněz.  Sdílené dílny jsou v Praze, Brně a Olomouci, ale vznikají i v dalších větších městech.

Existuje celá řada způsobů, jak ekologicky nakládat s věcmi, které už nepotřebujeme. Na spoustu jich přijdete určitě sami. V tomto článku jsme vám jen chtěli poskytnout základní přehled o tom, jak se dá s nepotřebnými věcmi nakládat. Důležité je nespěchat s vysloužilými věcmi do popelnice, ale zapřemýšlet, zda bychom jim mohli ještě darovat druhý život.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Zdroje:

https://zajimej.se/kam-s%E2%80%AFvecmi-ktere-uz-nepotrebujeme/
http://www.ekovanoce.cz/kam-s-nevhodnymi-darky-nebo-starymi-vecmi/
https://minimalisticky.cz/kam-s-vecmi/
http://www.cistatrojka.cz/zajimavosti/rady-kam-s-nepotrebnymi-vecmi.html  


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 11. 2021 6:47