Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Lesní školky na Kralupsku

Lesní školky na Kralupsku



Vyvěšeno: 30. 11. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 58-2021

lms.jpgLesní školky na Kralupsku

V dnešní době mohutného rozvoje techniky, komunikačních a informačních technologií často zjišťujeme, že jsme se nějak odcizili přírodě. Bližší vztah ke všem živým bytostem, k přírodě a hlavně dostatek pohybu venku chybí nejen dospělým, ale hlavně dětem. Více hodin strávených na čerstvém vzduchu může dětem zlepšit jejich zdravotní i psychický stav, posílit imunitní systém a zvýšit obranyschopnost. Příroda představuje otevřený okysličený prostor, kde se viry nedrží tak jako v interiéru mateřských škol. Jak ale zajistit dětem možnost dostatečného pohybu venku? Obrázek dětí, hrajících si celý rok v přírodě, za každého počasí, v otevřeném prostoru bez zdí a plotů, je pro většinu z nás nepravděpodobný. U lesních mateřských školek je to však každodenní realita.

Lesní mateřské školy jsou vzdělávací instituce předškolní výchovy, stejně jako klasické mateřské školy, jen vzdělávání dětí probíhá ve venkovním prostředí, především v lese.  Základním znakem Lesních mateřských škol (LMŠ) je, že většina programu probíhá „venku za každého počasí“ v přírodním prostředí. LMŠ nemají k dispozici zázemí určené k celodennímu pobytu dětí uvnitř. Zázemí LMŠ často představuje maringotka, srub či jurta, kde lze případně vařit či zajistit odpočinek dětí. Obvykle děti spí na karimatkách ve spacácích. V případě velmi nepříznivého počasí může fungovat dohoda s další institucí (škola, knihovna, skautská základna atd.) o možnosti kdykoli s dětmi přijít.

V Dánsku je dnes tento způsob předškolní výchovy velmi rozšířený. Ve Švédsku existuje pod označením „Venku za každého počasí“ kolem stovky mateřských škol. Samostatné LMŠ jsou velmi rozšířené v Německu (tzv. Waldkindergarten), kde jich je v současné době kolem jednoho tisíce. V ČR lze dělit lesní mateřské školy z hlediska organizace na dva typy: samostatná lesní mateřská škola a lesní třída při mateřské škole. Asociace lesních MŠ sdružuje v dnešní době téměř 150 lesních mateřských škol a klubů neboli lesních školek z celé České republiky.

LMŠ v Kralupech nad Vltavou a okolí

Přímo v Kralupech nad Vltavou v ulic Pod Hradištěm, na okraji smíšeného lesa V Rusavkách funguje LMŠ Kulíšek.  Na pozemku školy jsou dvě maringotky, které slouží dětem pouze jako úkryt před nepřízní počasí (velká zima, silný déšť). Součástí zázemí LMŠ je i umývárna a sociální zařízení, ale také blátivá kuchyň nebo ponk malé dílničky na řezání a jiné činnosti. Lektoři školy se snaží s dětmi být celý den venku. Les je pro ně učebnou pod širým nebem. Snaží se pro děti vytvořit prostředí plné laskavosti, porozumění a dobré nálady. Prostředí, ve kterém se děti cítí samy sebou. A to vše s láskou a úctou k přírodě.

Kulíšek Libčice se nachází v blízkosti Chýnovského háje a děti mají k dispozici zahradní domeček, maringotku, zahradu s tee pee a louky, lesy v okolí. Kulíšci mají k dispozici jurtu se šatnou, stolečky, kuchyňkou, herničkou i umývárnou. Odpočívají v útulné, dřevem obložené maringotce. Kolem je pozemek s pískovištěm, hlínovištěm, separačními kompostovacími toaletami, blátivou kuchyňkou. Hranici pozemku tvoří živý plot s jedlými plody.

Pro děti z Veltrus a okolí ve věku 3 až 6 let je k dispozici od pondělí do středy Lesní klub Pírko. Hlavní důraz klade Pírko na pobyt venku, a to za každého počasí. Jako nejdůležitější potřebu předškolních dětí vnímá jejich potřebu hýbat se, a to ideálně na čerstvém vzduchu. Většinu času pobývají děti z Pírka v prostoru zámeckého parku ve Veltrusích. Mateřskou organizací je rodinné centrum Havránek, z.s., které již přes deset let zajišťuje volnočasový program pro děti a jejich rodiče z blízkého okolí.

Lesní klub Modřinka se nachází v Přední Kopanině a je v provozu od září 2021. Hlavní myšlenkou klubu Modřinka je spojení přírody s okolním světem. Jako zázemí pro děti je připravena mongolská jurta s příjemnou a klidnou atmosférou na pozemku mezi lesem a cyklostezkou.

V Neratovicích funguje od roku 2013 LMŠ Dubínek, od pondělí do pátku vždy od 7 do 16:30 hodin s pravidelným úterním a čtvrtečním kroužkem Dubínčata, klubem pro maminky s nejmenšími dětmi od 1 do 3 let věku. Vytápěná jurta a maringotka s přístřeškem Dubínek je umístěna na okraji lesa, v okolí jsou louky, starý sad, potok, zatopený lom, v dochozí vzdálenosti se nachází i centrum města, kde sídlí spolupracující instituce.

V Zámecké ulici v Měšicích funguje LMŠ Stromeček. Vychovává děti ve svobodě, s respektem vůči sobě i svému okolí. Snahou je, aby děti rozvíjely své schopnosti komplexně a aby tak maximálně využily svůj potenciál, aby vyrostly v sebe-vědomé dospělé, kteří si váží sebe i druhých a toho, co jim život zde na Zemi poskytuje. Jen sebe-vědomí jedinci dokáží jednat a tvořit i v podmínkách, které nejsou ideální, a přitom být šťastní a vděční za všechny dary, které život přináší. Provozovatelé Stromečku jsou přesvědčeni, že venku v přírodě se tento cíl naplňuje snadněji než v uzavřeném prostředí budovy.

V kladenské části Rozdělov navštěvují děti Lesní klub Broučci. Je provozován v příměstských kladenských lesích a v dočasném zázemí klubovny tábornického oddílu. Lesní klub Broučci dává dětem prostor i čas pro jejich vlastní objevování světa (v duchu hesla "Nech brouka žít."), vede je k samostatnosti, empatii, úctě k přírodě i lidem a k respektování společných pravidel. O skupinku max. 16 ti dětí pečují vždy 2 průvodci. Spolupracují s kladenským Turistickým oddílem Roháči.

Lesní klub Tři údolí vznikl v květnu 2011 nejprve se zázemím v Praze-Troji. Nyní působí v Praze 8-Čimicích a kromě předškolní skupiny (3-6 let) provozuje i komunitní dom(ne)školu. Ke vzdělávání dětí využívá přírodu Čimického údolí, Čimického háje, Drahaňské rokle. Zázemí je velmi dobře dostupné MHD i autem.

V regionu Kralupska tedy působí hned několik lesních mateřských škol. Jejich výhodou je důraz na rozvoj dovedností dětí vlastními silami v přímém kontaktu s přírodou. To je umožněno celkově nižším počtem dětí ve třídě a vždy dvěma doprovázejícími dospělými. Pobyt v lesní školce navíc současným dětem (i jejich průvodcům) zprostředkovává vzácnou zkušenost, s níž se jinak setkávají jen zřídka. Celodenní pobyt venku na ně klade určité nároky, kterým se musí přizpůsobit. Počasí je stále ještě (alespoň částečně) autonomní a člověku nezbývá než se pořádně obléknout, případně zatnout zuby a vydržet. Nácvik odolnosti vůči lehké frustraci dané například nepříznivými povětrnostními podmínkami může zapůsobit výchovně zvláště na děti, které jsou až příliš zvyklé na to, že jim dospělí odstraňují z cesty všechny překážky. Příroda je spravedlivá a měří všem stejně, ať se vztekáš, nebo ne.

Zatímco v kamenných školkách se většina vzdělávací činnosti provádí zprostředkovaně ve třídě, „lesní“ děti jsou vedené k tomu, aby se učily přímo v terénu, v reálném přírodním prostředí. A aby se učily nejen v časově ohraničených blocích určených pro řízenou činnost, ale kdykoliv se to hodí. Jsou zvyklé na všechno si sáhnout, o všem se samy přesvědčit.

Na první pohled to vypadá, že pokud jde o hračky, pomůcky a podmínky pro předškolní vzdělávání, nemohou lesní školky se svými primitivními přístřešky, v nichž skoro nic není, se státními vůbec soutěžit. Opak je však pravdou. Všechny pomůcky jsou přece denně připravené venku, jen je vidět a zvednout. Místo tužky tu je klacík, kterým se kreslí do písku. Místo štětce kvetoucí stéblo trávy, barvy přírodní, lisované z malin a borůvek, namíchané z jílu. Žebřiny nahradí posed, míčky ― borové šišky. Navlékat se dají korále ― jeřabiny, aronie i žaludy, třídit (podle barev, tvarů, velikosti) a počítat spadlé listy. Na trávu se dá pískat, škeble cinkají, slunce vychází a zapadá, led v dlani taje, vítr po světě roznáší semena a u veliké louže jsme si přečetli, že tu v noci byly pít srnky…

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay

Zdroje:

https://kulisek.online/blog/
https://www.lesnims.cz/lesni-ms/mapa-lesnich-ms.html
https://www.lesnims.cz/lesni-klub-modrinka.html
https://sedmagenerace.cz/lesni-skolka-najdi-deset-rozdilu/  


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 30. 11. 2021 10:13