Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Novinky v kralupském odpadovém hospodářství

Novinky v kralupském odpadovém hospodářství



Vyvěšeno: 21. 2. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 10-2022

polystryren.pngNovinky v kralupském odpadovém hospodářství

V Kralupech nad Vltavou došlo k dalšímu vylepšení podmínek pro třídění komunálního odpadu. Některá stanoviště separačních kontejnerů byla obohacena o nádoby na kovy a oleje a postupně jsou dodávány nové barevné nádoby na tříděné suroviny místo starých, poškozených kontejnerů. Celkově bude během letošního roku obnoveno na území města 75 % nádob na separovaný sběr.

Šedé kontejnery na kovy

Na osmi stanovištích kontejnerů na separovaný sběr přibyly šedé nádoby na kovy. Jedná se o stanoviště na sídlišti Mikovice, u hřiště V Olších, v ulici Třebízského, Krakovská, Seifertova, na náměstí U Parku, před tenisovými kurty v Lobečku a na sídlišti Cukrovar. Kovové odpady, obaly (včetně kovových obalů od potravin), železo, měď, bronz, mosaz, hliník, olovo, zinek, cín, směsné kovy a jiné můžete tedy vhazovat do šedých kontejnerů nebo je také zdarma odevzdat ve sběrném dvoře Technických služeb města v Libušině ulici nebo do sběren kovů, kde od vás kovy odkoupí dle platného ceníku.

Nádoby na jedlé tuky a oleje

Celá řada stanovišť separovaného sběru byla také obohacena o nádoby na použité oleje a tuky. Celkem je nyní v Kralupech rozmístěno 35 těchto nádob na oleje a tuky, což znamená, že tyto nádoby jsou skoro na polovině stanovišť separačních kontejnerů. Použité oleje a tuky vlijte nejprve do PET lahví, uzavřete zátkou a pak vložte do popelnice k tomu určené.

Oddělený sběr polystyrenu

Na jaře roku 2020 byl v Kralupech nad Vltavou spuštěn projekt zpětného odběru čistého pěnového polystyrenu, který byl iniciován místními radními za účelem zapojení města do takzvané cirkulární ekonomiky. Celý proces začíná ve sběrném dvoře TSM Kralup nad Vltavou, kde se materiál shromažďuje a kontroluje se jeho požadovaná čistota. Po vytřídění je čistá surovina transportována na místa zpracování odpadního polystyrenu, kde je materiál rozdrcen a znovu použit při výrobě nových výrobků z pěnového polystyrenu.

Dalším přínosem projektu je skutečnost, že oddělený sběr polystyrenu uvolní místo v často přeplněných žlutých kontejnerech na plasty. Nejvhodnější k dalšímu využití je čistý obalový materiál například z nových domácích spotřebičů (ledničky, pračky apod.), ale i čistý stavební polystyren EPS, případně XPS, nejčastěji v podobě jeho odřezků.

V současné době lze odpadní polystyren ukládat také do speciálních stojanů s pytlem na sídlišti Cukrovar. Plný pytel obsahuje 8 až 10 kg polystyrenu. Od začátku sběru polystyrenu bylo vráceno do výroby zhruba 1 200 kg této suroviny a přibližně 1 000 kg znečištěného polystyrenu bylo odvezeno do spalovny. Pěnový polystyren se vyrábí z neobnovitelného zdroje – ropy, zpěněním styrenu s pentanem a vodní párou. Navrácení každého kousku čistého polystyrenu do výroby znamená nejen ekonomickou úsporu, ale je především přínosem pro životní prostředí.

Polystyren k dalšímu zpracování musí být naprosto čistý. Bohužel, někteří občané vhazují do nádob na polystyren i cizorodé materiály. Za tímto účelem sebraný polystyren pracovníci technických služeb před dalším využitím musí pečlivě vytřídit. Do pytlů na polystyren patří jen čistý pěnový polystyren, žádné jiné materiály.

Sběrný dvůr v Kralupech nad Vltavou je otevřený každý den včetně sobot a nedělí, vždy od 9 do 17 hodin s výjimkou pauzy na oběd od 10:30 do 11 hodin.


Jana Krátká

Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

TSM Kralupy n.Vlt. (p. Hájek)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 02. 2022 19:59