Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Velikonoce trochu jinak

Velikonoce trochu jinak



Vyvěšeno: 14. 4. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 16-2022

velikonoce.jpgVelikonoce trochu jinak

Svátek jara se už blíží a my již měsíc vidíme v obchodech plné regály věcí, které si můžeme k Velikonocům pořídit. Mezi velkým množství sladkostí v podobě různých zajíčků, slepiček, velikonočních hraček, výzdoby atd. se v obchodě úplně ztratíte. Pojďme Velikonoce pojmout trošku umírněně a zkusme místo bezhlavého nakupování sami něco vytvořit.

Historie Velikonoc sahá opravdu velmi hluboko do naší historie. Velikonoční svátky jsou mnohem starší než víra v Ježíše Krista. Kdysi bylo velikonoční období vítáním jarního slunovratu, postupem času se Velikonoce, především díky křesťanské církvi, přeměnily na oslavy znovuzrození Ježíše Krista. Současná podoba Velikonoc už ale není tak duchovní, Velikonoce jsou především kulturní, společenskou a také komerční událostí.

Zvykli jsme si přepínat mezi jednotlivými svátky, ale zapomněli jsme, co vlastně jednotlivé statky znamenají. Máme svůj zjednodušený svět, kdy Velikonoce představují pro mnohé pouze pomlázku a beránka, Vánoce se rovnají stromečku a bramborovému salátu a dušičky jsou povinnou cestou se svíčkou na hřbitov. Svátky nám přinášejí únik ze stereotypu a možnost překlenout jednotlivá období a celému roku dávají určitý rytmus. Přístup k svátkům bývá často špatný.

Pro firmy je to marketingový nástroj ke zvýšení prodeje, pro běžné lidi hon za nejkrásnějším velikonočním zajícem nebo nejlepším adventním kalendářem. Zbytečný stres střídá zbytečná únava z něčeho, co jsme si vytvořili my sami.

Pojďme vnímat nejen velikonoční svátky, jako čas na vydechnutí, zamyšlení se nad životem, ujasnění priorit a strávení času s lidmi, kteří vám jsou nejblíž. Snažme se vnímat příchod jara, kdy se vše probouzí k životu, připravuje na léto, kdy vše dozrává a na podzim, kdy se vše ukládá a v zimě, kdy vše spí.

Velikonoce moderní doby mohou být krásným spojením tradic jako je zdobení vajec, pečení mazance nebo koledování společně s oslavou příchodu jara. Zároveň přesto, že ne každý jsme věřící, zkuste poznat historii tohoto svátku a významy jednotlivých tradic a zvyků. Uvidíte, že je to vlastně zajímavé.

Výzdoba

Proč kupovat různé plastové ozdoby, když si můžete vyrobit své vlastní. A věřte, že jejich hodnota bude potom o to větší. Dáme vám pár tipů, z jakého materiálu a co si vyrobit.

Můžete vyrábět z různých druhů těsta. Jedno z nich je legendární – vizovické pečivo, které je považováno za valašské „rodinné stříbro“ předávané po generace. Výtvory z něj připomínají na první pohled perníčky, ale nejí se. Z těsta se dají vyrobit krásné velikonoční tvary. Původně se vizovické pečivo peklo ze zbytků mouky jako dárky pro děti na hraní. Děti dostávaly upečené figurky hlavně na vánoční a velikonoční svátky. Recept na něj najdete zde:

Máte doma ruličky od toaletních papírů, starý karton, plata od vajíček či víčka od PET lahví. Z těchto věcí, které byste normálně vyhodili, se dají vyrábět úžasné věci.  Zabaví se malí i velcí.

Tvoření doma z přírodnin patří mezi aktuální trendy. Je to levné a velmi snadno dostupné, protože materiál najdete na procházkách přírodou. Na tvoření z přírodnin je krásné i to, že každý výrobek bude originál, protože nikdo další nenajde tentýž materiál. K typické jarní dekoraci patří např. hnízda nebo velikonoční věnec.

Koleda

Místo tradičních komerčních čokoládových figurek obdarujte koledníky vlastnoručně malovanými (nebo i jen vařenými) vejci, upečeným malým beránkem nebo jiným velikonočním pečivem (např. perníčky). S dětmi můžete vyrobit pro velké i malé koledníky různá velikonoční zvířátka. Tipy na vyrábění máte zde: https://www.tvorivedeti.cz/cz-kategorie_375475-0-sadra-odlitky.html 

Básničky

Součástí správné koledy jsou básničky. Některé zná s největší pravděpodobností každý, třeba „Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…“ není snad ani potřeba připomínat.  Existuje však i mnoho dalších a všechny mají svůj půvab.

Barvení vajíček bez chemie

K barvení vajíček jsou ideální bílá. Na nich vyniknou přírodní barviva nejlépe. Základ úspěchu je vajíčka pořádně umýt. Opravdu dbáme na to, aby se umytá vejce nedostala do styku s mastnotou, na potřísněných místech by barva nechytila spolehlivě nebo vůbec. K barvení budete potřebovat běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno. Dále pak dostatečné množství obyčejného octa a jedlé sody. Co budete potřebovat, abyste dosáhli různých odstínů barev a jak postupovat se dočtete zde: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/velikonoce-jak-nabarvit-velikonocni-vajicka-prirod 

Pomlázka

Pomlázka má velmi dlouhou tradici a koledování s ní je velmi oblíbeným velikonočním zvykem v i současné době. Správná pomlázka by měla být spletená z vrbových proutků a ozdobená mašlemi. Video, jak si jí správně uplést: http://www.milujivelikonoce.cz/cs/temata/show/pomlazka/144-pleteni-pomlazky-video/


Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 04. 2022 10:08