Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Velikonoční zvyky jinak

Velikonoční zvyky jinak



Vyvěšeno: 6. 4. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 14-2023

easter-g659937220_1280.jpgVelikonoční zvyky jinak

Svátky oslavující příchod jara a připomínající slavné vzkříšení Ježíše Krista s sebou přináší řadu zvyků a tradic. Doba, ve které žijeme, je orientována na udržitelnost. V našem článku se dozvíte, jak zachovat oblíbené tradice a zvyky, ale šetrně s ohledem na planetu.


Velikonoce jsou považovány převážně za svátky křesťanské. Samotný název Velikonoc, pomlázka z vrbového proutí či polévání vodou nebo všudypřítomná barevná vejce a králíci – nic z toho vlastně nepoukazuje na křesťanský původ. Český název odkazuje na Velkou noc a tedy na vzkříšení Krista. V anglosaských jazycích se Velikonocům říká Easter nebo dost podobně. Kořenem tohoto názvu je buď jméno anglosaské bohyně jara Eostre, nebo fénické bohyně plodnosti Astarte, známé též jako Ištar nebo Aštoret. Původně tedy jde o oslavy spojené s příchodem jara, což přetrvalo dosud.

Barvení vajec

Pokud chcete zkusit něco nového a kreativního, můžete k barvení použít barvy přímo z přírody. Hnědou nahradí slupky od cibule, červenou slupky od řepy, zelenou špenát, modrou červené zelí a žlutou kurkuma. K ozvláštnění vzorů na vajíčkách lze natrhat listy a květy jarních rostlin, vodou je nalepit na vejce a vložit do silonky. Celé takto zabalené vajíčko poté vkládáme do barevné vody a necháme několik minut stát.

Koledníky obdarujte něčím pečeným

Cukrovinky jsou většinou balené ve zbytečných plastových obalech. Čokolády plné jednoduchých cukrů můžeme nahradit pečivem upečeným doma. Zkusit můžete různé druhy tradičního pečiva – perníčky, sušenky z celozrnné mouky, slané tyčinky z listového těsta či ovoce nebo ořechy.

Výzdobu zajistí dary přírody

Brzy zjara začínají kvést první keře – zlatý déšť, vrba jíva – tzv. kočičky, nalezneme ale i různé barevné keře s červenou či žlutou barvou větví. Je vhodné pořídit si sadu velikonočních ozdob, které vydrží, a budeme ji používat každý rok. Bytelná jsou např. dřevěná vajíčka. Pokud bychom investovali každoročně do nových ozdob, které vydrží sotva jednu sezónu, plýtváme akorát penězi a materiálem, který byl na výrobu ozdob použit. Větvičky vypadají vždy moc hezky ve váze, na ně lze navázat stuhy různých barev a popřípadě pověsit velikonoční ozdoby.

Pomlázka ručně pletená

Muži, pokud jste aspoň trochu zruční, zkuste letos vyjet do přírody a natrhat mladé proutky vrby. Internet je plný návodů na spletení pomlázky, proto neváhejte a zkuste tentokrát pomlázku nekupovat a naučit se uplést vlastní. Radost z takové pomlázky bude určitě větší, než z té koupené. Po Velikonocích můžete pomlázku zasadit do země kdekoliv v krajině a vrátit jí takto zpět do přírody. Nezapomeňte ji ale před tím očistit od veškerých provázků a stuh.

Svátky Velikonoc jsou nádherným způsobem, jak si připomenout příchod jara. Nenechme se strhnout pouhou reklamou některých obchodních řetězců, která nás nutí k nakupování nepotřebných věcí. Buďme spolu, upleťme si pomlázku, vyrazme do probouzející se přírody a naservírujme si chutné jídlo – tyto maličkosti totiž k oslavě Velikonoc bohatě stačí.

Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

http://www.milujivelikonoce.cz/cs/clanky/vznik-historie-vyznam/
https://www.cleany.cz/cs/blog/jak-oslavit-velikonoce-ekologicky


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 04. 2023 8:07