Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Přírodní památka Veltrusy

Přírodní památka Veltrusy



Vyvěšeno: 3. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 22-2023

nature-g95aa14a23_640.jpgPřírodní památka Veltrusy

Mezi městy Veltrusy a Všestudy v oblasti Dolního Povltaví nalezneme přírodní památku Veltrusy. Jde o uměle vytvořený park anglického stylu, který při svém vzniku vycházel z dispozic prostředí. Zásadním kladem je skutečnost, že v zemědělsky intenzivně využívaném Dolním Povltaví se jedná o extenzivně nebo přesněji recentně nehospodářsky využívaný prvek. Zámek Veltrusy, který leží v jeho jižní části, se řadí k barokním perlám České republiky.

Přírodní památka s rozlohou 255,49 ha se nachází v nadmořské výšce 165-171 m. Byla vyhlášena 22. června 2013 k ochraně biotopů v evropsky významné lokalitě s výskytem brouků páchníka hnědého a roháče obecného. Celým parkem protéká Mlýnský potok (Všestudský náhon), jehož zdroj se nachází v jihozápadní části parku, kde je napájen Vltavou. Dále protéká zámeckou oborou v jihovýchodní části parku. Ve východní části parku se potok dělí do dvou větví. Vnější větev pak místy přechází z udržovaného toku do tůněk a mokřin. Do toku Vltavy se Mlýnský potok vrací před dálničním mostem přes Vltavu. Z důvodu přítomnosti potoka a vzniklých bočních říček byl také Veltruský park v průběhu historie mnohokrát zatopen při záplavách, naposledy v letech 2002 a 2013.

Flora

Park je upravovaný tvrdý luh, tedy typ lužního lesa s převahou stromů s tvrdým dřevem, s některými vysazenými druhy. Převážně je tvořený bukem lesním, dubem letním, habrem, javory, jilmy, jasany, vrbami. Aleje jsou tvořeny lípami a v malé části i jírovci maďaly. V parku lze zároveň nalézt celkem čtveřici památných stromů – dub letní, dva platany javorolisté a borovici vejmutovku.

Fauna

Kromě již zmíněných druhů roháče obecného a páchníka hnědého se na této lokalitě nachází světlušky, roháček kozlík a velké množství druhů drabčíků. V pomalu tekoucí až stojaté vodě v severní části Všestudského potoka žije čolek obecný. Z ptactva se zde vyskytuje například ledňáček říční a volavka popelavá. V oboře je chován daněk evropský, jenž spásá mladé stromky a náletové dřeviny, čímž udržuje oboru prosvětlenou. V mnoha po parku rozmístěných altánech a pavilonech zimují netopýři.

Zámek

Zámek ve Veltrusích představuje typ českého sezónního sídla doby vrcholného a pozdního baroka a jako celek dává též nahlédnout do způsobu života a kultury společnosti, které sloužil. Jednotlivé části budovy i řešení bezprostředního okolí zámku měly své přesné místo, účelnost, odpovídající soudobé etiketě i společenským zvyklostem. Vybrat si můžete z několika prohlídkových okruhů. V hlavní zámecké budově se můžete vypravit do Zlatých časů ve službách císařovny, kdy se přenesete do doby baroka, kdy Veltrusy prožívaly své nejslavnější období. V rámci druhého prohlídkového okruhu můžete nahlédnout do rodinného života pana hraběte Jindřicha Chotka. Navštívit můžete také vzdělávací okruh Aristokracie: začátek konce, který nabízí pohled do života a osudů posledních majitelů veltruského panství. Pokud si chcete na vlastní kůži vyzkoušet práci badatele, restaurátora či architekta, navštivte Laboratorium, kde budete mít jedinečnou příležitost nahlédnout pod pokličku běžného provozu zámku.

Park je přístupný celoročně od úsvitu po soumrak a je zároveň největším parkem svého druhu u nás. Prázdniny klepou na dveře, proto přírodní památku Veltrusy určitě zařaďte na seznam výletů letošního léta.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

AOPK – www.nature.cz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Veltrusy_(p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_pam%C3%A1tka)
https://www.zamek-veltrusy.cz/cs/o-zamku/historie
https://www.hrady.cz/zamek-veltrusy-melnik


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 05. 2023 13:08