Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kolik věcí opravdu potřebujeme k životu?

Kolik věcí opravdu potřebujeme k životu?



Vyvěšeno: 15. 4. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 11-2020

veci.jpgKolik věcí opravdu potřebujeme k životu?

Mnozí z nás si zvykli obklopovat se spoustou věcí, které nám usnadňují život, zpříjemňují a zkrášlují obydlí, kanceláře i další místa, v nichž pobýváme, a činí nás šťastnými. Určitě znáte ten pocit, kdy si koupíte nové oblečení nebo novou elektroniku, po které jste toužili. V tu chvíli pociťujete obrovskou radost, která však za pár dní či týdnů vyprchá, věci vás omrzí a vy zatoužíte po jiných. A tak hromadíme a pořizujeme stále nové, lákavější a lepší věci, dokud je máme kam dávat, a očekáváme ten okamžik, kdy už budeme opravdu šťastní. Minimalismus jde opačným směrem – jeho filozofií je zařídit se jen tím, co skutečně potřebujeme a používáme. Je to ohleduplné a osvobozující.


Je těžké odolat častým nákupům, když náš trh nabízí ty nejmodernější novinky a výběr, o kterém jsme si dříve mohli nechat jen zdát. Zároveň je tu tlak dalších lidí, kteří si kupují novinky a rychle věci vyměňují a nám často nezbývá nic jiného, než se přizpůsobit a jít s dobou, abychom zůstali in. Touha po nových, moderních věcech se stává nezkrotitelnou také vlivem psychologicky propracovaných reklam, které na nás útočí ze všech stran. Takový tlak se netýká pouze dospělých, ale bohužel už i děti v mateřských školách se předhání v tom, kdo má modernější telefon a hračky.

Vystoupit z tohoto koloběhu nesmyslného hromadění nových věcí a zbytečného opouštění starších, ale dosud funkčních a zachovalých předmětů, není v dnešní blahobytné společnosti vůbec jednoduché. Jednou z pohnutek k takové změně může být ohleduplnost k životnímu prostředí, jelikož pro naši spotřebu jsou drancovány přírodní zdroje a znečišťovány vody, ovzduší i půdy. Další motivací může být prostá touha po jednodušším, ale o to šťastnějším životě. Jak se říká, pro lidské štěstí je důležitější to, jaký člověk je, než to, co má.

Můžete si myslet, že budete šťastní v ten moment, kdy budete mít všechno, co jste kdy chtěli. Ale to je past. Vaše mysl vždy dokáže vymyslet ještě něco, co nemáte. Nejkratší cestou ke štěstí je vděčnost. Buďte vděční za všechno, čím jste teď, co vše máte právě teď, za každý moment, kterým procházíte, za každou chvíli, kdy padáte dolů a každý čas, kdy se zvedáte, za kohokoli, kdo je vedle vás i za kohokoli, kdo vás opustil.

„Blažený není ten, kdo má, co si přeje, ale kdo si nepřeje, co nemá.“
Antisthenés z Athén

Lidé žijící minimalistickým stylem odmítají shromažďování více věcí, než je pro život nutné. Zároveň vnímají rychlé obměňování a vyhazování starších, avšak stále provozuschopných věcí, jako velké plýtvání. Jedná se o snahu žít skromnější a jednodušší život s méně věcmi, žít možná trochu pomaleji, ale o to intenzivněji. Taková snaha nám přinese do života více času pro to skutečně důležité, více spokojenosti a dobrý pocit ze snižování naší ekologické stopy. Když si totiž vystačíte s méně věcmi, méně nakupujete, méně spotřebováváte a méně vyhazujete. Dá se říci, že minimalismus jde ruku v ruce s bezodpadovým způsobem života.

 Díky minimalismu můžeme ze života odstranit to, co je tam zbytečné, nepřináší nám radost ani užitek a naopak se víc věnovat tomu, co nám dává smysl. Může se jednat nejen o přehodnocení věcí, které vlastníme, ale také našich závazků, volnočasových aktivit, zaměstnání, ale třeba i partnerských nebo dalších vztahů.

Co opravdu potřebujeme?
Potřebujeme uspokojit především naše fyziologické potřeby. Nikdo z nás se neobejde bez vzduchu a bez vody. Proto je důležité svým životním stylem nezhoršovat kvalitu ovzduší a neobklopovat se materiály, které uvolňují nebezpečné látky, chránit vodu a vodní zdroje, nenakupovat balenou vodu, ale pít vodu z kohoutku, případně si pořídit kvalitní filtr na vodu.

Přehodnotit můžeme i naše stravovací návyky. Bez jídla může člověk přežít běžně 40 a více dní a mnohým by takový půst prospěl. Jsou i lidé, kteří nejedí vůbec. Nemusíme se hned potěšení z jídla vzdávat, ale umírněná konzumace by prospěla většině z nás. Pro naše zdraví i z hlediska ochrany životního prostředí je žádoucí snížit konzumaci živočišných produktů, různých polotovarů a uměle dotvářených jídel. Měli bychom se spoléhat především na rostlinné, co nejméně zpracované, regionální a sezónní potraviny. Často se jedná o překonání závislosti, která však opět vede k naší větší svobodě.

Střecha nad hlavou
Pokud máme potřebu luxusního bydlení, můžeme se brzy ocitnout v pasti, kdy budeme my sloužit svému domu neustálou údržbou a dohledem a nikoliv on nám. Každé složité zařízení je předurčeno k poruchám, vyžaduje údržbu a ve skutečnosti může naši životní úroveň snižovat. S použitím přírodních materiálů lze postavit dům, ve kterém bude v létě chladno, v zimě teplo a jeho majitel bude lehce schopen odhadnout a odstranit případné problémy. Kvalita vnitřního prostředí je nesrovnatelně vyšší než u běžného bydlení. O co více se uskromníme co do velikosti domu, o to víc kvalitního času můžeme trávit venku, na zahradě nebo v přírodě.

Pokud své obytné místnosti nepřeplníme, budeme se cítit stále dobře – volně, svobodně, lehce. Proto je dobré zamýšlet se nad tím, které předměty opravdu potřebujeme: postel, stůl, židle, skříň, talíř, příbor, hrnec, pánev, pekáč, sporák, notebook, chytrý telefon, cestovní kufr na kolečkách, sešit, tužku, oblíbenou knihu, fotografie, obraz atd. Když si uklidíte pracovní stůl, pokoj, skříň nebo celý byt, dostaví se úleva, pocit odlehčení, svobody. Pokud se nedokážete rozhodnout, jestli vám určitá věc ještě k něčemu bude, použijte jednoduchou pomůcku – pokud jste ji nepoužili déle než rok, zbavte se jí. Také v případě oblečení platí, že si vystačíme s málem, stačí pár oblíbených praktických kousků, ideálně 25 – 30 kusů. Dbejte na to, aby oblečení bylo funkční, univerzální, nadčasové a kvalitní. Potom nemusíte každou sezónu kupovat nové věci, které pak stejně nenosíte. Nejdůležitější je, abyste se v něm cítili opravdu dobře a nosili ho rádi.

Kam s vyřazenými věcmi?
Můžete je prodat na online bazárcích (aukro.cz, bazos.cz, sbazar.cz) nebo darovat – vyzkoušejte facebookové skupiny ve vašem městě nebo online portály nevyhazujto.cz, vsezaodvoz.cz.

Jisté je, že velké hromadění věcí ke štěstí nepřispívá, naopak někdy méně znamená více. V momentě, kdy jsou uspokojeny naše základní fyziologické potřeby, začínají být důležitější duševní a duchovní hodnoty, než hromadění věcí, a to potřeba bezpečí, lásky, uznání, seberealizace, tvořivost, sebepoznávání apod. Mezi tyto hodnoty patří u většiny z nás i pocit zodpovědnosti vůči životnímu prostředí na naší planetě. Žít tak, abychom umožnili život i dalším generacím. Lehkost, kterou pociťují zkušení minimalisté každé ráno, když se probudí do nového dne a vědí, že bude skvělý už jen proto, že si ho nebudou zbytečně komplikovat, je vysvobozující. Schopnost nechat odejít, vzdát se toho, co nedává smysl, uvědomit si skutečné hodnoty a být nad věcí – to je svobodný život minimalisty. Přejeme Vám proto hodně štěstí na cestě k minimalismu, k životu s menším množstvím věcí, ale o to více naplněnému.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje:
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/minimalismus-jako-cesta-k-udrzitelnosti
http://www.vianatura.cz/inspirace/2-co-potrebujeme-k-zivotu
http://seekandthink.cz/clanky/8-veci-ktere-nejsou-potreba-pro-spokojeny-zivot/
https://www.nazeleno.cz/bydleni/minimalismus-jako-zivotni-styl.aspx
https://blog.zjednoduseno.cz/9-veci-ktere-vam-minimalismus-v-zivote-zjednodusi/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 10:40