Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Hurá pro nás spotřebitelé! Lednice a pračky budou opět opravitelné!

Hurá pro nás spotřebitelé! Lednice a pračky budou opět opravitelné!



Vyvěšeno: 2. 6. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 20-2020

pracka.jpgHurá pro nás spotřebitelé! Lednice a pračky budou opět opravitelné!

Končí doba, kdy výrobci úmyslně používali ve spotřebičích takzvaná „šidítka“, tedy výrobní postupy nebo nekvalitní materiály, ale také třeba místo šroubů nýty. Od 1. března 2021 budou domácí spotřebiče opravitelné, a to i mnoho let po ukončení jejich prodeje. Vyplývá to z nových pravidel, jež loni v říjnu schválila Evropská komise.


Za tento návrat k opravitelnosti může snaha Evropské komise o snižování emisí. EK rozhodla, že výrobci praček, myček, ledniček nebo televizorů budou nuceni od roku 2021 zajistit náhradní díly i deset let po prodeji výrobku. Ten bude muset být zároveň snadno rozmontovatelný a bez rizika poškození znova složitelný, ideálně tak, aby to zvládl každý.

Ekodesign - povinnost pro výrobce či dovozce spojené s celkovým dopadem na životní prostředí
Podle nařízení Komise EU 2019/2023 jsou stanovený požadavky na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie, které mají významný objem prodeje v EU, dopad na životní prostředí a potenciál ke zlepšení dopadu na životní prostředí prostřednictvím lepšího konstrukčního návrhu bez nepřiměřeně vysokých nákladů. Zamezí tak neustálému vyhazování porouchaných spotřebičů a vzniku těžko recyklovatelných odpadů. Pracovní plán pro ekodesign vymezuje skupiny výrobků spojených se spotřebou energie, které mají být považovány za prioritní pro vypracování přípravných studií a následné přijetí prováděcích opatření. Odhaduje se, že opatření uvedená v pracovním plánu pro ekodesign mohou v roce 2030 přinést celkové roční úspory v konečné spotřebě energie ve výši více než 260 TWh, což odpovídá snížení emisí skleníkových plynů v roce 2030 přibližně o 100 milionů tun ročně. Pračky a pračky se sušičkou pro domácnost patří mezi skupiny výrobků uvedených v pracovním plánu s odhadovanými ročními úsporami elektrické energie ve výši 2,5 TWh, což by vedlo ke snížení emisí skleníkových plynů o 0,8 Mt CO2 eq/rok, a odhadovanými úsporami vody ve výši 711 milionů m3 v roce 2030.

Nové energetické štítky
Evropská komise schválila nové energetické štítky pro 6 skupin spotřebičů (pět skupin domácích spotřebičů, které čeká změna původního štítkování a šestá, nová skupina výrobků označovaných štítky).

1. Myčky nádobí
2. Pračky a pračky se sušičkou
3. Chladničky a vinotéky
4. Svítidla
5. Elektronické displeje (displeje televizorů, monitorů a digitálních informačních displejů)
6. Komerční chladicí zařízení s přímou prodejní funkcí, tj. komerční chladničky používané v prodejnách a prodejních automatech


Nové štítky u výše uvedených skupin výrobků budou platit od 1. března 2021. Cílem je zavést do praxe štítky, které budou srozumitelnější pro spotřebitele a pomohou jim lépe se rozhodnout při nákupu nového spotřebiče.

Nás spotřebitele nejvíce zajímá, jak budou nové energetické štítky vypadat. Hlavní změnou je opuštění tříd A+, A++ a A+++ a návrat ke stupnici v rozsahu A-G. Takže nově bude nejúspornější výrobek označen třídou „A” a nejméně šetrný bude označen třídou „G”. Změny ve stupnici i nová nařízení ve způsobu měření povedou k tomu, že nejúspornější výrobky pyšnící se v současnosti třídou A+, A++ nebo A+++ se po zavedení změn objeví ve třídě C nebo D. Nový systém tedy poskytne dostatečný prostor také pro další technologický vývoj a možnost postupu spotřebičů do vyšších, ještě úspornějších tříd po mnoho let. Energetické štítky budou v závislosti na výrobku uvádět nejen spotřebu elektřiny, ale i další energetické a neenergetické informace, například informace o spotřebě vody na každý mycí nebo prací cyklus, o skladovací kapacitě, o vydávaném hluku atd. Intuitivní grafické znaky mají posloužit ještě k lepšímu porovnání výrobků a informovanějšímu výběru zboží. A kromě základních informací o výrobku se na energetickém štítku nově objeví ještě další prvek – tzv. QR kód.

Určitě vítanou novinkou je možnost vstupu veřejnosti do databáze pro registraci výrobků nazvané EPREL, což spotřebiteli umožní ještě přesnější a podrobnější srovnání jednotlivých výrobků.

Výrobci na změnu už reagují, např. značky Tefal, Rowenta, Krups garantují opravitelnost svých produktů po dobu deseti let, závazek se vztahuje na 95 % produkce. Značka Bosch udává 96 % u svých výrobků a ETA, ta už dnes nabízí zdarma prodlouženou záruku až na 10 let na motory u kuchyňských robotů.

Přestože nařízení míří hlavně k energetickým úsporám a udržitelnosti, podle Evropské komise by lidé měli ušetřit i finančně. Úsporu pro průměrnou domácnost spočítala na 150 eur ročně, tedy přibližně 3 750 korun.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/spotrebice-musi-jit-opravit-rozhodla-eu-vyrobci-se-uz-nemohou-vymlouvat-ze-nahradni-dily-nevyrabeji.A191001_200409_ln_domov_rkj
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/konec-plytvani-lednice-a-pracky-budou-zase-opravitelne-i-po-letech-40325808#seq_no=7
https://www.tretiruka.cz/news/nove-energeticke-stitky-od-brezna-2021/
https://www.penize.cz/reklamace/412101-pravo-na-opravu-se-blizi-za-spotrebice-muzete-usetrit-tisice
https://www.alza.cz/nove-energeticke-stitky-od-brezna-2021
https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/european-product-database-energy-labelling_en


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:07