Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak si vybíráte zubní pastu?

Jak si vybíráte zubní pastu?



Vyvěšeno: 11. 6. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 22-2020

pasta.jpgJak si vybíráte zubní pastu?

Čištění zubů je důležité pro zachování zdravého chrupu, záleží ale také na tom, čím si zuby čistíme. Lidé si většinou myslí, že zubní pasta napomáhá hygieně ústní dutiny tím, že odstraňuje zubní plak, zubní kámen a kousky jídla ze zubů a jazyka. Tuto funkci ale mechanicky plní kartáček. Role zubní pasty není tak důležitá. Jde pouze o chemickou pomůcku, kterou odstraňujeme kyselé prostředí z úst a doplňujeme zubům minerály. Z pasty v našich ústech se dostávají škodlivé látky přímo do krve, s níž jsou rozváděny po celém těle a bohužel, běžné prostředky dentální hygieny často obsahují rizikové chemické látky.


Zubní pastu v nějaké formě zná lidstvo již od starověku. Až v posledním století však dochází k jejímu masovému používání. Kromě vody, která tvoří zubní pastu ze 75 procent, a brusných prostředků (20 %), obsahuje celou řadu příměsí, které jsou samy o sobě nebezpečné nebo pro lidský organismus dokonce jedovaté. Proto je také na většině obalů zubních past varování: „Nepolykejte!“

Co v sobě ukrývá tuba běžné zubní pasty
Budou tam jistě konzervanty, aby se prodloužila doba použitelnosti pasty, detergenty k rozpouštění pevných nečistot, abraziva obrušující zubní povrch, zvlhčovadla zamezující vysychání zubní pasty, zahušťovadla a želírující látky ke správné konzistenci pasty, pěnotvorná činidla k dobrému pocitu, že nám pasta skutečně zuby vyčistí, když pění, sladidla a různé příchuti k uspokojení naší chuti, barviva, aromáty apod. Celkově běžná zubní pasta obsahuje kolem 30 chemických látek, z nichž 95% je vyrobeno z ropy nebo dehtu. Před mnohými z těchto ingrediencí bychom se přitom měli mít na pozoru.

Detergenty mohou obsahovat řadu různých dráždivých chemických látek. Jsou obtížně biologicky odbouratelné, čímž ohrožují životní prostředí. Některé také obsahují fosfáty, jejichž únik do odpadních vod způsobuje eutrofizaci, přemnožení vodních řas, které škodí ekosystémům.

Fluorid sodný (Sodium fluorid) je důležitou složkou pro tvorbu pevných a zdravých kostí. V zubech snižuje pravděpodobnost poškození zubní skloviny kyselinami a bakteriemi. Z důvodu nedostatku fluoru ve stravě (je obsažen např. v mořských rybách a černém čaji) je fluor (nejčastěji ve formě fluoridu sodného nebo fluorofosforečnanů) součástí většiny zubních past. Je to však látka toxická při vdechování a při požití. Ve velkých dávkách postihuje srdce a oběhový systém, je karcinogenem a je využíván i jako jed na krysy.

Podle obsahu sloučenin fluoru se pasty dělí na:
- pro předškoláky (s obsahem 250-500 ppm F)
- pro školáky (500-1 000 ppm F)
- běžné zubní pasty pro dospělé (1 000-1 500 ppm F)
- terapeutické zubní pasty (1 800-2 500 ppm F)

Nedostatek fluoru se projeví nižší kvalitou kostí, zvýšenou tvorbou kazů a slabší pevností zubní skloviny. Přesto existují protichůdné názory na obsah fluoru v zubních pastách. Některé přírodní zubní pasty obsahují fluorid vápenatý, který je ve vodě nerozpustný a díky tomu se považuje za bezpečnější.

Ve složení zubních past najdeme také triklosan, velmi toxický konzervant, který má antibakteriální účinky, ale působí zároveň jako endokrinní disruptor, může narušovat hormonální hladinu. Má toxický vliv na játra a ledviny a ničí přirozenou mikroflóru kůže. Škodlivé účinky se mnohonásobně zvyšují, je-li u některých výrobků obsaženo více konzervantů současně. Stává se to často, protože účinky konzervantů se z technologického hlediska doplňují. Některé látky jsou účinnější proti bakteriím, jiné proti plísním apod.

Propylene glycol je zvlhčovadlo, vytváří příjemný pocit při čištění zubů tím, že udržuje viskozitu zubní pasty na optimální úrovni. Drží jednotlivé složky pohromadě a pomáhá předcházet vysušování zubní pasty. Zároveň ale dráždí ústní dutinu a zvyšuje absorpci škodlivými látek a chemikálií ze stejné zubní pasty, často způsobuje alergie a kontaktní dermatitidu.

Další složkou zubních past jsou umělá aromata. Výrobci nejsou povinni zveřejnit seznam látek na výrobu aromatu, a tak se může pod tímto názvem skrýt téměř cokoliv. Parabeny se v kosmetice, farmacii a v potravinářských výrobcích využívají jako konzervační látky. Ty chrání výrobky před znehodnocením nežádoucích mikroorganismů. Jsou to jedny z nejdiskutovanějších látek. Parabeny mohou u citlivých lidí působit iritačně a způsobovat dermatitidu. Při kontaktu s očním okolím zapříčiňují zarudnutí a otok. Mohly by mít vliv na rakovinné bujení. Stopy parabenů sice byly v tkáni nádorů prsu objeveny, což ale nepotvrzuje jejich přímou souvislost při jejich vzniku. Oxid titaničitý (Titanium Dioxide) slouží jako bělidlo, ale je podezírán z karcinogenity.

Glycerin (glycerol) je zvlhčovadlo. Je mírně jedovaté, v menších dávkách může způsobit bolesti hlavy, zvracení, ve větších poškozuje játra. Slabě nasládlou chuť past zajišťuje sacharin – umělé sladidlo a další kousek v mozaice chemického koktejlu zubní pasty. Další zbytečností, která rozhodně neprospívá našemu zdraví, jsou chemická barviva, jež se do past přidávají kvůli přitažlivému barevnému efektu.

U všech používaných látek je velmi důležité správné dávkování. Jak říká známý Paracelsův výrok z roku 1537: „Každá látka může být jedem, záleží pouze na množství.“ Problém je v tom, že množství škodlivých látek je stanoveno vždy pro jeden konkrétní výrobek. Ve skutečnosti je ale každý člověk denně vystaven koktejlu škodlivin ze všech stran, z ovzduší, z jídla, z kosmetických přípravků, z oděvů, ze stavebních konstrukcí, z nábytku, podlahových krytin apod.

Opravdu chcete mít denně v ústech všechny chemikálie ze zubní pasty? Vždyť co škodí přírodě, škodí i nám. Ačkoliv se zubní pasty nejí, podle některých vědeckých studií pozře každý z nás celou jednu tubu zubní pasty ročně. Pokud chcete být ohleduplnější ke svému zdraví i k životnímu prostředí, můžete si zvolit.

Zdravější „zelené“ zubní pasty
Přírodní kosmetika je vyrobená s ohledem na přírodu i na nás samotné. Zubní pastu vyrobenou na přírodní bázi poznáte podle toho, že neobsahuje parafín, vazelínu, silikon, ropné deriváty či geneticky modifikované suroviny, fluor, parabeny a další chemikálie. Nejlépe když je pasta certifikována jako přírodní kosmetika (certifikát CPK) nebo BIO kosmetika (CPK BIO). Přírodních zubních past se vyrábí celá řada, stačí si jen vybrat. Mezi osvědčené značky patří Nobilis Tilia, Argital, Weleda, Urtekram, Georganics a další.

Domácí zubní pasta
Můžete si ovšem také vyrobit pastu z přírodních surovin doma, vlastnoručně, podle svého vkusu. Sami si můžete upravit složení i chuť. Jako základ můžeme použít kokosový tuk, který má i mírně protibakteriální účinky, ale dá se použít i domácí sádlo. Brousicí složku obstará jedlá soda, březový cukr nebo sůl. Nasládlou chuť zvládne třeba stévie. Bělicí složku zastane plavená křída. A ještě kapku esenciálního oleje podle nálady. Přesné recepty a postupy na výrobu domácí zubní pasty naleznete například zde:

Nebo můžete používat úplně jednoduchý domácí prostředek na čištění zubů, a to rozpustit ve vodě kamennou (himalájskou) sůl a přidat k ní několik kapek vhodného éterického oleje.
Pokud chcete vyzkoušet bělení zubů domácím prostředkem, stačí smíchat kokosový olej s kurkumou. Více o přírodním bělení zubů najdete zde:

Prostředky, jež slouží k očistě, údržbě či harmonizaci těla, by měly odpovídat i druhu vaší osobnosti. Vybírejte si tedy nejen svými smysly, ale i citem a intuicí. Příroda nám při našem správném postoji může nesmírně prospívat. Pro běžnou průmyslovou výrobu se suroviny jen vypočítavě těží, což mnohdy znamená drancování přírody. Suroviny se ve velkém zpracovávají v nehezkých továrnách plných přístrojů, armatur, ale také hluku, zápachu, nervozity. Jaký rozdíl oproti drobným pěstitelům, kteří své byliny s láskou pěstují na svých zahradách či políčkách. Taková místa kypí životem, kolem létají motýli a bzučí rozličný hmyz, nad hlavami létají ptáci. Pokud také chcete tyto přirozené metody podporovat, víte už, jaké výrobky si vybírat.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje:
Vít Syrový: Tajemství kosmetiky
https://www.reduca.cz/blog/jak-zuby-cistit-a-zivotni-prostredi-neznecistit-cast-treti-zubni-pasta/
https://www.flowee.cz/clovek/57-archiv-2017/fit/zdravi/2132-v-zubnich-pastach-je-plejada-skodlivych-latek-vite-vubec-cim-si-cistite-zuby
https://www.celostnimedicina.cz/fluor-nepritel-nebo-pomocnik.htm


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:24