Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > O odpadech s Kulíšky

O odpadech s Kulíšky



Vyvěšeno: 17. 6. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 23-2020

O odpadech s Kulíšky

Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou v červnu navštívilo v Minicích Lesní mateřskou školku Kulíšek (LMŠ), a to hned dvakrát. Lektorky zde odučily dva výukové programy „Za odpady s nejmenšími“. V LMŠ je jedním z hlavních cílů právě výchova k ochraně životního prostředí.​​​

Děti navštěvují tuto školku ve dvoudenních a třídenních cyklech. Skupinky dětí jsou namíchané, od těch nejmenších až po předškoláky. Lektorky si s nimi podle věku povídaly o tom, co jsou to odpady a jak vznikají. Děti uváděly různé příklady odpadků: obaly od sušenek, kelímky od jogurtu, ale i slupky od banánu či brambor. Věděly, že odpady neodhazujeme do přírody, ale do koše, následně do popelnic a ty nám vyvážejí popeláři. Nad otázkou „Kam ty odpadky vozí?“, se děti zamyslely. Některé věděly, že na skládky a o spalovnách jim pověděly lektorky. A protože odpadků je opravdu hodně, potřebujeme jich co nejvíce správně vytřídit a recyklovat. A ještě důležitější je jejich množství snižovat, protože nejlepší je, když odpad vůbec nevznikne.

Předškolní děti už umí porozumět i principu recyklace a také prevenci vzniku odpadů. O odpadech se děti bavily i při pohybové hře na Ano a Ne. Děti v průběhu seminářů poznávaly barevné kontejnery na papír, sklo, tetrapak, plast, bioodpad a jiné. Každé dítě dostalo jeden odpadek, správně určilo z jakého materiálu je a vhodilo jej do správného separačního koše. A na závěr si děti vyčistily rybníček plný ryb a odpadků.

Tento seminář navštívila i preventistka MěP, Mgr. Nikola Horáková, která s dětmi probrala prevenci kriminality. Ukázala jim, co všechno má strážník Městské policie při práci za opaskem: odznak, obušek, vysílačku, pouta atd. Pověděla jim, co mají dělat, když najdou nebezpečný odpad a poučila je o správném chování na přechodu pro chodce. Děti si to hned vyzkoušely na připraveném namalovaném chodníku, kde byl připraven i semafor a policistka v reflexní vestě s červeným terčíkem.

ECK připravuje výukové programy nejen pro 1. a 2. stupeň základních škol, ale také právě pro malé děti v mateřských školách. Lektorky ECK rády vyhoví i dalším zájemcům o výukové programy. Veškeré informace získáte na bezplatné Zelené lince ekocentra 800 100 584.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:25