Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Čistá a živá voda

Čistá a živá voda



Vyvěšeno: 18. 8. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 33-2021

voda3.jpgČistá a živá voda

Voda spolu se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi.  Je základní stavební látkou živých těl a hraje důležitou roli v našich tělesných procesech. Je obsažena v každé buňce a v každém orgánu. Při správném množství vody v těle si udržujeme jeho správnou funkci a minimalizujeme riziko zdravotních problémů.  Kolik z nás však správně a často vodu pije a tak doplňuje do svého těla tuto životadárnou tekutinu?

Z průzkumů a studií vyplývá, že mnoho lidí z moderní západní společnosti je stabilně a chronicky dehydrovaných. Nedostatek hydratace rovná se únava přes den. Tento problém si většina z nás neuvědomuje. Každý člověk je trošku jiný, ale přibližné množství vody v těle u zdravého dospělého člověka je u žen 45 - 60 %, u mužů 50 - 65%, a 70 – 80 % u čerstvě narozených. Podíl tělesné vody se v nás samozřejmě mění během dne a noci. Nemoc, příliš jídla, konzumace alkoholu,  menstruace, ale i sport mohou vést k výkyvům podílu vody.

Kolik máme vypít vody denně?

To je otázka. Na důležitost vody ukazuje fakt, že zatímco člověk může žít bez potravy přibližně 40 dnů, bez vody může žít jen 2-3 dny (v závislosti na teplotě). Dokonce i jediný den, který strávíme bez doušku vody, se odrazí na výkonu, únavě i na naší psychice. Jelikož voda, kterou pijeme, proniká do každé buňky našeho těla, je její kvalita velmi důležitá. Kolik toho tedy máme pít a kdy? Hlavním pravidlem zůstává "všeho s mírou". Dříve se šířil názor, čím více vody za den vypijeme, tím lépe. Denní norma se udávala 2,5-3 litry za den, a nebrala do úvahy roční období, počasí, konstituci člověka ani charakter jeho činnosti. Dnes se radí vypít u dospělého člověka středním věku alespoň 25 - 30 ml vody na 1 kg tělesné hmotnosti. Dítě o hmotnosti 10 kg potřebuje 100 ml a u kojence vážícího 5 kg je to až 150 ml pitné vody na 1 kg tělesné hmotnosti. Dětský organismus je navíc citlivější na vliv škodlivých prvků obsažených ve vodě. Chemické látky, procentuálně zastoupené v pitné vodě, znečišťují dětský organismus mnohem více než organismus dospělého. A co pít? Nejlepší je čistá voda, neslazené nápoje, zelené čaje, minerálky s nižším obsahem sodíku. Voda z kohoutku má pH kolem 7, a např. piva, mají pH 4,0-4,9, pomerančový džus má cca pH 3,5 a sodovky, ty mají i pH 2,8, což může dělat problémy při dlouhodobé konzumaci. Jak si pomoci, když mám problém s kvalitou vody?

Filtrace vody

Voda, která teče z našich kohoutků, kterou čerpáme ze studní, nemusí mít vždy přesně takové vlastnosti, jaké potřebujeme nebo jaké jsou pro naše tělo optimální. Proto je někdy potřeba použít filtrační systémy, které účinně adsorbují chlor a další chemické látky a kontaminanty. Membránové filtrace dokáží vodu změkčit a jsou tak vhodné i pro oblasti s tvrdou vodou. Na výběr je dnes velké množství domácích filtrů: filtrační konvice, filtry na kohoutek, filtry pod dřez s kohoutem, reverzní osmóza, až po cestovní filtry.

UV lampy na vodu

UV lampy jsou určené k odstranění bakterií, cyst a virů z vody pomocí UV záření. UV lampy se používají hlavně pro čištění vody v rodinných domech a chalupách, kde voda pochází z vrtů nebo ze studny. UV lampy se také doporučuje používat v restauracích, laboratořích a malých hotelech pro dezinfekci pitné vody. Tato technologie nabízí okamžitou dezinfekci vody a zbavuje ji bakterií a virů téměř na 100 %. Nejčastěji se používají společně s filtry pro komplexní úpravu vody ze studny, vrtů nebo potrubí.

Slyšeli jste někdy o živé a mrtvé vodě?

Mimo pohádky O Zlatovlásce? Jedná se o běžnou pitnou vodu, která pomocí stejnosměrného elektrického proudu a speciální membrány získá buď alkalický (zásaditý) nebo acidický (kyselý) charakter. (Při ionizování vody, se mění pH této vody.)
Živá a mrtvá voda se vyrábí v obyčejných, ale i ve vysoce sofistikovaných přístrojích pomocí elektrolýzy s použitím stejnosměrného elektrického proudu o napětí několika set až tisíc voltů. K nám se tento objev dostal v osmdesátých letech ze SSSR, z Výzkumného ústavu v Taškentu, kde se používala nejprve k mazání vrtných souprav a hubení plevelů. Teprve když "výzkumníci" objevili její léčebné vlastnosti, dostala se živá a mrtvá voda do popředí zájmu. V ČR se začala živá a mrtvá voda vyrábět z obyčejné pitné vody nejprve na některých vysokých školách v Praze, později ji vyráběli někteří léčitelé a v nedávno ji začali nabízet firmy. Tyto vody se doporučují pro léčbu nejen kožních onemocnění, ale i při onemocnění vnitřních orgánů. Na rozdělení vody na živou a mrtvou se používají ionizátory vody.

Ionizátory vody

Ionizátor vody navrací kohoutkové vodě její přírodní charakteristiku. Odstraní škodliviny, upraví pH a dodá antioxidanty, a to vše na přírodní bázi. Voda je proto vždy čerstvá a bohatá na molekulární vodík.  Můžete si vybrat z několika typů Ionizátorů, které se liší cenou a výkonem.

Základní funkcí ionizátoru vody je rozdělení vody do těchto forem:

  • Živá - zásaditá (alkalická) voda, tato voda je zásaditá a má vyšší pH než se nachází v lidském těle (7,36-7,44).
  • Mrtvá - kyselá (acidická) voda, tato voda má naopak nízké pH (pod 7).

Ionizovaná alkalická živá voda

Voda má účinky hojivé, vysoušecí, stimulatiční. Prokrvuje tkáně a posiluje organismus. Živá voda uvolňováním elektronů brání agresivnímu útoku volných radikálů na organismus a voda se chová jako antioxidant. Po potírání pokožky živou vodou se doporučuje nanést mastnější krém, protože živá voda vysušuje. Každodenní pití prý zpomaluje předčasnou oxidaci buněk a tím stárnutí (záporné ORP). Při pití živé a mrtvé vody se musí dodržovat zásada, že se nesmí nijak upravovat např. slazením, ovocnými šťávami a nesmí se ničím zapíjet ani zajídat. Musí se pít 30–60 minut před jídlem.

Ionizovaná kyselá mrtvá voda

Kyselá (kladné ORP) voda má dezinfekční účinky, protizánětlivé, protiotokové a sedativní – mírní bolest. Používá se i k péči o pleť. Neobsahuje zbytkové chemikálie a tím nezpůsobuje druhotné znečišťování životního prostředí. Použít ji můžete k dezinfekci ručníků, mopů a nádobí. Vhodná je také k mytí domácích zvířat. Budou po ní mít lesklou srst. Po přidání soli (Miracle Max) vyrobíte vodu s tak nízkým pH, že veškeré bakterie (např. Escherichia Coli) zahynou do 5 sekund.

Přikládáme hodnocení živé a mrtvé vody od Českého klubu skeptiků Sisyfos: Léčba živou a mrtvou vodou nemá nejmenší opodstatnění. Elektrolýzou nemůže dojít k žádné takové změně vlastností vody, která by mohla vysvětlit udávané účinky. V důsledku chemických změn na povrchu elektrod dojde jen k mírnému okyselování vody chlornanem sodným v anodovém prostoru a alkalizování sodným louhem v katodovém prostoru. Okyselená, „mrtvá“ voda může mít lehce desinfekční účinek, „živá“ voda lehce leptavý, v žádném případě však léčebný. Jako lék nemůže být kromě toho živá ani mrtvá voda uznána, protože se vyrábí z vod různého složení a výsledné vlastnosti vody mají proto nestandardní složení i vlastnosti. Škodlivý účinek při vnitřním používání žádná z obou vod obvykle nemá, kromě možného zanedbání řádné léčby při pokusech o léčbu vážnější choroby živou vodou. Naproti tomu opakované vyměňování roztoků a manipulace s obklady při léčbě kožních onemocnění vedou zákonitě k infekci a prodlouženému hojení. Hlavním nebezpečím je možnost vážného zranění při manipulaci s přístroji na výrobu vody, napájenými elektrickým proudem o vysokém napětí.

Kniha Skrytá tajemství vody

Voda je skvělé médium, které nese a přenáší informaci. Můžeme si například při učení pomoci i tím, že si naprogramujeme vodu, kterou pijeme. Nakladatelství Pragma vydalo knihu známého japonského vědce a myslitele Masaru Emota Skrytá tajemství vody. Doktor Emoto zde pokračuje ve zkoumání krystalů ledu a tlumočí nám tajemství, které v sobě skrývají. Čtenářům je dána možnost pocítit léčivé účinky ledových krystalů zachycených na fotografiích. Odhalte tedy, jaká poselství v sobě voda skrývá a jak s její pomocí můžeme změnit svůj svět.

Názor si udělejte sami. Každopádně voda má úzký vztah k životu na naší planetě. Většina organismů obsahuje cca 60 % vody, některé dokonce i 99 %. Je nejen pro nás základní potravinou, ale v každodenním životě ji využíváme i mnoha jinými způsoby. Bez vody bychom nemohli žít a podle toho se k ní chovejme!

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.aqvoda.cz/ziva-mrtva-voda
https://zivavoda.biz/
https://www.cistavoda.cz/blog/ziva-voda/
http://www.envic.cz/voda-zaklad-zivota.htm
https://www.inbody.cz/blog/844-hydratace-a-voda-v-lidskem-tele
http://www.lekarske-vahy.cz/podil-telesne-vody.htm
https://www.sisyfos.cz/clanek/887-ziva-a-mrtva-voda
https://www.top-armyshop.cz/magazin-chronicka-dehydratace
https://www.filtry-vodni.cz/katalog/filtry/uv-lampy.html
https://www.prazdroj.cz/1608-petr-havl-ek-doporu-uje-zam-it-se-na-nutri-n-hodnoty-a-pou-it-suroviny


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 08. 2021 8:04