Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Móda z konopí

Móda z konopí



Vyvěšeno: 26. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 50-2021

konopi1.jpgMóda z konopí

Lidstvo používalo konopí k výrobě oblečení po tisíciletí. Konopná vlákna byla pro svoji pevnost a odolnost důležitým zdrojem plátna a lana pro evropská námořnictva již v roce 1700. Přesto zůstal evropský konopný průmysl relativně malý, částečně kvůli vysokým nákladům na specializované vybavení ke zpracování konopných vláken.

Na přelomu třicátých a čtyřicátých let minulého století americký průmyslník Harry Anslinger a další lobbisté chemického průmyslu prosadili zákaz pěstování, držení a prodeje konopí, a tím i konopného vlákna. Prosazením zákazu se otevřel prostor na zisky z nylonu a papíru ze dřeva. Krátce nato se stal Anslinger jedním z největších producentů nylonu a jiných produktů z ropy. V současné době poptávka po konopném oblečení opět narůstá. V roce 2018 svět vyprodukoval kolem 60 000 tun konopných vláken, je to však zanedbatelné množství ve srovnání s 30 miliony tun vyprodukované bavlny. I to je důvodem, proč je konopí v porovnání s nylonem, bavlnou či lnem dražším vláknem.

Konopné vlákno se získává z rostlin druhu Cannabis Sativa, neboli konopí seté, někdy zvané technické konopí. Je to stejná rostlina jako ta, ze které se získává i marihuana. Na rozdíl od marihuany však smí konopné vlákno v Evropě obsahovat jen 0,2 % THC. Konopná vlákna patří mezi nejdelší měkká přírodní vlákna (délka 1–2 metry vs. bavlna 2 cm). Přitom je konopí třikrát pevnější než bavlna. Konopné vlákno je právem považováno za nejvíce odolnou přírodní textilii.

Konopí šetrné k životnímu prostředí

Konopí pěstované v Evropě, Kanadě a Spojených státech je obecně pěstováno bez chemie. Hnojiva, herbicidy a pesticidy nejsou používány ke zvýšení produkce konopí. Také proto je konopí považováno za udržitelnou plodinu. Pro porovnání, k produkci požadovaného množství bavlny je zapotřebí více než 16 % celosvětové spotřeby pesticidů. Zpracování konopí vyžaduje navíc velmi málo vody. Je to až o polovinu méně než ke zpracování bavlny. Pro příklad uveďme, že k výrobě jednoho kilogramu indické bavlny se průměrně využije až 22 500 litrů vody, což odpovídá produkci jednoho trička a jednoho páru džín.

Téměř každá část konopí se dá využít. Semena se  používají k výrobě konopného oleje a stonky se používají pro výrobu konopného vlákna. A k tomu všemu konopí produkuje více vlákniny na akr než stromy. Dá se sklízet do čtyř měsíců od zasazení.

Vlastnosti konopného oblečení

Konopné vlákno vyniká až trojnásobnou pevností a čtyřnásobnou odolností v porovnání s vláknem bavlny. Konopí je odolné také proti plísním a škůdcům, jako jsou můry. Konopné vlákno je stejně jako lněné vlákno tvrdý a drsný přírodní materiál, který ale nošením a praním měkne. Je prodyšné a vysoce savé. Má antibakteriální vlastnosti a dutá vlákna z nich dělají účinné izolátory. Navíc je rozložitelné a šetrné vůči životnímu prostředí.

Chceme-li, aby nám oblečení vydrželo co nejdéle, pereme ho jen s podobnými barvami na 30°C a nepřidáváme žádná bělidla. Používáme jemný prací prášek a zvolíme šetrný prací cyklus se sníženými otáčkami. Když pereme pracím mýdlem, je dobré přidat do praní i hrnek octu. Pomůže to odstranit přebytečné mýdlo z oblečení a nahradí to aviváž. Konopné oblečení nikdy nesušíme v sušičkách, mohlo by se srazit. Žehlení je jednodušší při vyšší teplotě, a když je oblečení ještě vlhké.

Velkou výhodou konopného oblečení je skutečnost, že praním neztrácí na síle, právě naopak. Při každém praní se z vláken uvolní mikroskopická povrchová vrstva, která vlákno dělá jemnějším, lesklejším a odolnějším vůči zašpinění. Konopné materiály jsou výjimečně odolné a šetrné k životnímu prostředí. Právě tato odolnost a udržitelnost konopných textilií kompenzuje i jeho vyšší cenu. Koupě konopného oblečení je dlouhodobou investicí do vašeho šatníku. Kvalitní konopný kousek skutečně unosíte a budete-li se o něj správně starat, můžete ho nosit mnohem déle než běžné oblečení. Konopné oblečení je vhodné pro jakékoliv počasí i příležitost. Jistě potěší i Vás, pokud se pro něj rozhodnete.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Zdroje:

https://www.bambusova-moda.cz/damske-obleceni-z-konopi
http://www.zelenamoda.cz/konopneacute-oble269eniacute.html
https://www.slowfemme.com/magazine/konopne-obleceni


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 11. 2021 6:46