Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy o dopravě pro kralupské školy

Výukové programy o dopravě pro kralupské školy



Vyvěšeno: 1. 11. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 51-2021

ZŠ Mikovice1 (2).jpgVýukové programy o dopravě pro kralupské školy

V průběhu roku 2021 uspořádalo Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou několik akcí s podporou společnosti MERO, ČR a.s. Jednalo se o akci pro veřejnost nazvanou „Den bez aut“ a 10 výukových programů „Doprava a životní prostředí“.

První výukové programy lektorky ekocentra realizovaly v jarních měsících roku, a to na ZŠ Václava Havla, na ZŠ 28. října v Mikovicích a v Nízkoprahovém zařízení pro mládež Charity Kralupy. V srpnu proběhl výukový program o dopravě a jejím vlivu na životní prostředí v Lesní mateřské školce Kulíšek. V říjnu pak proběhly výukové programy na ZŠ ve Chvatěrubech a na ZŠ Václava Havla.

Výukový program „Doprava a životní prostředí“ se týká vlivu dopravy a cestovního ruchu na životní prostředí, kvalitu ovzduší a vod, produkci odpadů, nadměrné čerpání přírodních zdrojů apod. Žáci se během programu dozvědí, jak se cestovalo v minulosti, jak je to dnes, co nás čeká v budoucnosti, ale také jak cestovat bezpečně a hlavně ekologicky. Žáci si při besedě s lektorkami uvědomili narůstající počet dopravních prostředků i rostoucí počet jízd, letů atd. Hlavním cílem programu bylo připomenout si negativní vlivy dopravy na životní prostředí a hlavně způsoby, jakými každý z nás může přispět ke zmírnění těchto negativních dopadů. Žáci sami navrhovali řešení, jak by mohli oni sami nebo s pomocí rodičů zmírnit vliv dopravy na životní prostředí. Zamýšleli se také nad způsoby ekologické a šetrné dovolené. Zvláštní pozornost byla věnována také pohonným hmotám, z čeho se vyrábějí, odkud se k nám dováží ropa, kde se skladuje a zpracovává, jakým způsobem je přepravována a stručnému seznámení se společností MERO ČR, a.s. Druhá část výukového programu je věnována udržitelnému cestovnímu ruchu, výhodám i nevýhodám cestování a tomu, jak se chovat zodpovědně na svých cestách. Na závěr programu si žáci vyplnili pracovní listy s kontrolními otázkami na probírané téma. 

Výukových programů „Doprava a životní prostředí“ se zúčastnilo celkem 202 chlapců a děvčat převážně 4. tříd základních škol.

264.jpg

 

 

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: archiv ECK


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 11. 2021 6:46