Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy pro nejmenší

Výukové programy pro nejmenší



Vyvěšeno: 2. 11. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 52-2021

IMG_20211020_102643.jpgVýukové programy pro nejmenší

V průběhu října 2021 proběhly na kralupských školách výukové programy z nabídky ekologického centra pod názvem „Jak si žije strom?“. Jedná se o výukový program pro děti z mateřských škol. Tyto programy ekocentrum realizovalo díky individuální dotaci od města Kralupy nad Vltavou na školách zdarma.

Na Den stromů, ve středu 20. 10. 2021, lektorky ekocentra navštívily mateřskou školku U Šípkové Růženky na Nábřeží J. Holuba. Zde realizovaly výukový program „Jak si žije strom“ pro skupinu předškolních dětí. Děti rozeznávaly nejprve stromy od keřů a bylin a sledovaly rozdíly. Určovaly jednotlivé části stromu - kmen, korunu, větve, kořeny. Poznávaly stromy v průběhu čtyř ročních období, jak vypadají stromy na jaře, v létě, na podzim a v zimě. Sledovaly na obrázcích, jak strom roste, od malého klíčku, který si vyžene kořínek a potom stonek, přes malý stromeček až po velký vzrostlý strom.

Následovala pohybová aktivita, kdy si děti zahrály na stromy a zacvičily. Oblíbené je také poznávání stromů podle obrázků jejich plodů. Důležitým cílem výukového programu bylo seznámit děti s tím, co vše nám stromy poskytují, od produkce kyslíku k dýchání, přes zvlhčování vzduchu a stín v létě, zadržování vody, poskytování úkrytu zvěři, až po dřevo a jeho využití. Nechyběly ani básničky a hádanky o zvířátkách, se kterými se můžeme všichni setkat ve volné přírodě.

Ke druhé části výukového programu se děti přesunuly na zahradu školky, kde s ukázkou stromečků čekal pan Málek z místní pobočky  ČSOP. I malé děti se do této aktivity aktivně zapojily a hádaly a vzpomínaly na názvy stromů, které znají. U této poznávačky stromů a keřů se vystřídali i předškoláci z druhé budovy mateřské školky, kteří se přišli podívat na výsadbu keře.

Pan Málek provedl ukázkovou výsadbu keře zlatice, při které dětem ukazoval a vysvětloval jednotlivé kroky přiměřeně jejich věku. Lektorky ekocentra s dětmi besedovaly o pěstování a údržbě stromků a keřů a zapojovaly je do činností spojených s výsadbou. Na závěr se děti u vysazeného keře vyfotografovaly a s paní učitelkami se dohodly, jak často budou chodit nově vysazený keřík zalévat.

V pátek 22. října 2021 lektorky ekocentra navštívily děti v MŠ E. Beneše, kde tentokrát venku na zahradě proběhl výukový program „Jak si žije strom“. Venkovní prostředí školní zahrady umožnilo besedovat s dětmi o stromech a zároveň s dětmi provádět více pohybových aktivit. Výtvarná činnost, kterou se výukový program zakončuje, proběhla již v teple ve třídě školky. Bohužel velká nemocnost způsobila menší účast dětí na výukovém programu, o to intenzivnější zážitky a poznatky si děti odnášely.

Díky podpoře města dostaly děti upomínkou na tento výukový program krmítko pro ptáčky i se zobáním a konvičky na zalévání květin i nově vysazeného keře na školní zahrádce.

Monika Haňurová, Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Projekt "Učíme se s ekocentrem" byl finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 9. 11. 2021 6:46