Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kralupský parkovací dům a jeho přínos pro životní prostředí

Kralupský parkovací dům a jeho přínos pro životní prostředí



Vyvěšeno: 22. 12. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 61-2021

parkovaci.jpgKralupský parkovací dům a jeho přínos pro životní prostředí

Občané Kralup nad Vltavou a okolí budou mít zanedlouho k dispozici nový parkovací dům. Výstavba parkovacího domu se právě dokončuje na místě bývalých jatek, v blízkosti ulic Havlíčkova a Libušina. Budova nabízí 353 míst pro automobily a 120 míst pro jízdní kola. Počítáno je rovněž s nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Ještě do konce letošního roku je plánována žádost o kolaudaci, přičemž s dopravní obsluhou by se mělo řádně začít už v prvním čtvrtletí roku 2022. Cílem projektu je snížení individuální automobilové dopravy ve prospěch šetrnějších způsobů přepravy, jakými jsou doprava veřejná, cyklistická či pěší. Rozvoj alternativních způsobů přepravy by měl vést mimo jiné k poklesu množství dopravních nehod, ke zlepšení životního prostředí snížením emisí, vibrací a hluku, a to za současného zvyšování bezpečnosti provozu a zajištění bezbariérového přístupu.

Parkovací dům bude fungovat na principu P+R („park and ride“, česky „zaparkuj a jeď“), čímž je tedy řečeno, že parkování by mělo sloužit zejména osobám pokračujícím v další cestě autobusem nebo vlakem, případně návštěvníkům centra města. Cena za parkování bude s největší pravděpodobností 20 Kč za den. Automobil by zde neměl být zaparkován déle než čtyřiadvacet hodin. Pokud se tak stane, majiteli vozidla bude k základnímu parkovnému připočtena částka ve výši 200 Kč. Parkovací dům bude otevřený nepřetržitě (zavírán bude jen v případě provozních úprav, a to na velmi krátkou dobu).

Parkovací dům je umístěn v dobré lokalitě. Do pěti minut chůze je odtud dostupné jak centrum města, tak řada důležitých cílů v nejbližším okolí, jako jsou úřady, knihovna, obchody nebo sportovní zařízení. Význam parkovacího domu naroste v případě, kdy dojde k redukci parkování v ulicích anebo bude parkování v objektu výrazněji levnější než v okolí. Tím obliba parkovacího domu stoupá. Parkovací dům s dostatečnou kapacitou pro parkování motorových i nemotorových vozidel, umožní bezproblémovou kombinaci osobní, železniční a autobusové dopravy. 

Přínos parkovacího domu pro životní prostředí ve městě je nesporný. Motivuje řidiče k zaparkování automobilu před nádražím a k další jízdě vlakem, případně k pěší prohlídce centra města. Místo toho, aby řidiči komplikovaně hledali parkování v ulicích, zamíří přímo do parkovacího domu, kam je zavedou správně dimenzované, bezpečné a vyznačené trasy. Krátkou vzdálenost ke svému cíli pak dojdou pěšky. Ve výsledku se tak sníží počet aut projíždějících okolními ulicemi. Parkovací dům by tak měl odlehčit dopravnímu zatížení centra města, zlepšit parkovací podmínky ve městě a podpořit ekologičtější železniční dopravu. V parkovacím domě je také počítáno se 120 místy pro jízdní kola, což je další vylepšení podmínek pro zdejší cyklistiku.

Dalším přínosem parkovacího domu pro životní prostředí je ozeleněná fasáda objektu a jeho zelená střecha, osázená bylinkami, netřesky a suchomilnými trvalkami. V okolí domu byly realizovány prvky na zadržování dešťové vody, nově vysazená alej podél chodníku k nádraží a další výsadba zeleně.

Nový parkovací dům bude sloužit nejen obyvatelům města a přilehlých obcí, ale i návštěvníkům města Kralupy nad Vltavou. V projektu parkovacího domu byly zohledněny nejen stávající potřeby, ale i předpokládaný nárůst automobilové dopravy a nové rozvojové projekty a plány města. Od výstavby parkovacího domu si představitelé města mnohé slibují. Kralupy se totiž dlouhodobě potýkají s nedostatkem parkovacích míst, a to i navzdory tomu, že jich v nedávné době vzniklo poměrně dost (např. v Dobrovského ulici). Součástí projektu je rovněž výsadba zeleně, realizace mobiliáře a veřejného osvětlení.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay

Zdroje:
http://www.kralupskyzpravodaj.cz/2021/12/02/vystavba-parkovaciho-domu-dospela-do-zaverecne-faze/
https://www.mestokralupy.cz/mesto/rozvoj-mesta/ziskane-dotace/dotace-z-integrovaneho-regionalniho-operacniho-programu/parkovaci-dum-kralupy-nad-vltavou/
https://www.mestokralupy.cz/aktuality/2933/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 22. 12. 2021 13:51