Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Útulky pro domácí mazlíčky a záchranné stanice v našem regionu

Útulky pro domácí mazlíčky a záchranné stanice v našem regionu



Vyvěšeno: 21. 1. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 05-2022

utulek.jpgÚtulky pro domácí mazlíčky a záchranné stanice v našem regionu

Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými pociťovat bolest a utrpení, a zasluhují si proto pozornost a ochranu ze strany člověka. Bohužel se dnes a denně setkáváme s hladovými a nemocnými zvířaty, která živoří u popelnic, vyhnáni svými tzv. pány, pokud je rovnou nezabili nebo nepřivázali v lese ke stromu, výjimkou nejsou ani krabice s čerstvě narozenými koťaty, pohozené tamtéž. Naštěstí existuje několik útulků pro psy a kočky, kde zodpovědní lidé vytváří dočasné útočiště pro opuštěná či týraná zvířata. V Kralupech nad Vltavou a okolí je takových útulků několik. Kromě toho se nalézají v našem regionu záchranné stanice pro zvířata.

Psí útulek Lesan

Přímo v Kralupech nad Vltavou na Hrombabě najdete psí útulek Lesan. Poskytuje domov toulavým pejskům či pejskům odebraným z nevhodných podmínek. Mnoho chlupáčů si před příchodem do útulku zažilo spíše kruté zacházení nežli vřelé pohlazení, a proto je hlavním cílem pracovníků útulku vrátit jim radost do života, obnovit u nich důvěru k člověku a zbavit je strachu a stresu. Čtyřnohým kamarádům zajišťuje útulek veterinární péči, kvalitní stravu a ubytování. Každému chlupáčovi se poté snaží najít milujícího páníčka, který dá zvířátku nový domov, který bude bezpečný a hlavně trvalý.

Každý, kdo si chce osvojit pejska z útulku, by měl být starší 18 let, musí mít s sebou průkaz totožnosti, obojek a vodítko. Bude sepsána smlouva "O převzetí psa do vlastní péče". Osvojitel by měl také vědět, že u psa z útulku nelze někdy zcela přesně určit plemeno, věk a povahu, u štěňat nelze zaručit, do jaké velikosti dorostou a jaký bude jejich vzhled v dospělosti. Pes nezačne poslouchat hned druhý den po převzetí, je tedy nutné mít s ním trpělivost a pomoci mu překonat strach z nového prostředí. V prvních dnech je třeba se vyvarovat situací, které by daly zvířeti příležitost k útěku. Provozovatelkou a vedoucí útulku je paní Monika Martinková (dříve Kolková). Další rady a informace o útulku naleznete zde.

Kralupský útulek uvítá výpomoc zodpovědných lidí, kteří by chtěli venčit pejsky. Venčení je možné od 9.00 do 14.00 každý den (samozřejmě i v sobotu a v neděli). Do 13:45 musí být vyvenčený pes bezpodmínečně zpět v útulku. U venčitelů mladších 15 let je nutný doprovod osoby starší 18 let, od 15 do 18 let je nutné podepsané prohlášení rodičů a u dospělých potřebujeme ověřit doklad totožnosti, nezapomeňte si OP. Při převzetí psa každý venčitel podepíše souhlas s podmínkami venčení. Psa nelze při venčení pouštět z vodítka! Pejsky vybírá pracovník útulku dle povahy a fyzické zdatnosti venčitele.

Psí útulek Bouchalka

Další útulek najdete v Buštěhradu Na Bouchalce, kde zároveň provozují psí hotel. Útulek zajišťuje odvoz i nebezpečných psů. Přijímá psy od soukromých osob i z pozůstalosti. Poskytuje také možnost objednání kastrace psů a fen. V současné době má útulek 110 kotců, odchovnu štěňat, karanténní kotce a ošetřovnu. Je zde možná adopce psů a také jejich venčení. Více informací o útulku Bouchalka.

Útulek Neratovice

V Jedové ulici v Neratovicích provozuje útulek pro psy pan Karel Červa. Odchyt psa provádí městská policie Neratovice, poté je pes převezen do útulku a umístěn do karanténního kotce. Do 24 hodin je pes vyšetřen veterinárním lékařem, po pěti dnech je pes naočkován a převeden do nekaranténní části útulku. Pokud se o psa majitel do sedmi dnů nepřihlásí, může být pes vydán novému osvojiteli. Pokud se do půl roku po převzetí psa do adoptivní péče původní majitel ozve, pes mu musí být vydán a dočasný osvojitel má právo na úhradu všech vzniklých výdajů za psa. Po dobu dočasné péče (půl roku) je majitelem psa Městský úřad Neratovice.

Pejsci jsou z neratovického útulku vydáváni bezplatně (případně může být poskytnut sponzorský dar), po předložení platného průkazu totožnosti (občanský průkaz). Každý pes je registrován v evidenci a fotodokumentaci přijatých zvířat. Jsou prováděny namátkové kontroly psů u nových majitelů. Více informací o útulku v Neratovicích.

Devět životů

V Hospozíně nalezneme útulek pro kočky. Jedná se o občanské sdružení, jehož členové chodí na plný úvazek do práce a o kočky pečují ve volném čase bez nároku na odměnu. Hlavním cílem sdružení je snížit počet volně žijících koček na únosnou míru díky kastračnímu programu a hledat nové domovy pro opuštěné kočky. Kočky do péče přijímají zejména z okolí Slaného a Kralup nad Vltavou. K dispozici mají osm depozit. Dvě slouží pro příjem a karanténu zvířat, zbývajících šest je tu pro kočky, které prošly karanténou a jsou již vyléčené a minimálně jednou očkované. Více informací o útulku Devět životů.

Pražský spolek ochránců zvířat

V Klecanech U Obalovny v areálu Dolních kasáren najdeme Pražský spolek ochránců zvířat.  Jeho posláním je ochrana zvířat, zejména péče o opuštěná, poraněná, nemocná a týraná zvířata. Ročně spolek zachrání několik stovek bezprizorných koček, kterým po odchytu zabezpečí veterinární ošetření a kastraci a buď je vypouští zpět do původní lokality, čímž se zabrání jejímu zabydlení nově příchozími nekastrovanými a nemocnými zvířaty, anebo jim spolek aktivně shání nové majitele. Okolo 600 vyléčených a očkovaných zvířat každý rok umístí spolek k novým, hodným lidem. Pražský spolek ochránců zvířat je dobrovolné sdružení lidí, kteří se aktivně zapojují do ochrany a péče o opuštěná zvířata.

Většina útulků pro opuštěné psy a kočky v nouzi je při své činnosti odkázána výhradně na dary a příspěvky od stejně smýšlejících lidí, firem a úřadů. Pomoci může opravdu každý, i firmy, podnikající ve zdánlivě nesouvisejícím oboru, například tiskem propagačních materiálů, dopravou krmiva a steliva do depozit, darováním potravin a zdravotnického materiálu, čistících a desinfekčních prostředků, umožněním inzerce – nabídek zvířat k umístění a dalšími způsoby.

Záchranná stanice AVES, z.s.

V Brandýsku u Kladna se nachází záchranná stanice pro zraněné živočichy z volné přírody. Dostane se v ní pomoci zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je pracovníci stanice pustí zpět do přirozeného prostředí. Stanice se podílí také na záchovných programech ohrožených druhů živočichů a chová původní česká plemena domácích zvířat. Návštěvníkům je naše záchranná stanice otevřena každý den v létě od 9. do 18. hodiny a v zimě od 9. do 16. hodiny.

Prosím, nepřispívejte potulným výběrčím a prodavačům plyšáků na různé útulky, jedná se o podvod a lze ověřit okamžitě telefonicky, že daný útulek o ničem neví. Poslední dobou se tito lidé vyskytují téměř všude – v Kralupech, Praze, Děčíně, ale působí i ve všech možných ostatních městech, Pokud chcete podpořit nějaký útulek, kontaktujte přímo jej!

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

http://www.psiutulekbouchalka.cz/#utm_source=firmy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-406707
http://devet-zivotu.cz/#utm_source=firmy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-2636585
https://utulek-neratovice.wbs.cz/#utm_source=firmy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-2127592
https://utulek-kralupy.estranky.cz/
http://www.psoz.cz/cs/o-nas
https://www.zachr-stanice.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2022 9:44