Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Do čeho si zabalit dobrou a zdravou svačinu?

Do čeho si zabalit dobrou a zdravou svačinu?



Vyvěšeno: 14. 3. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 14-2022

box.jpgDo čeho si zabalit dobrou a zdravou svačinu?

Připravujete denně dětem do školy nebo sobě do zaměstnání svačinu a pití? A přemýšlíte do čeho je zabalit a nalít? Chcete snížit svůj odpad, dopad na životní prostředí? Jestli ano, přinášíme vám pár ekotipů na zdravé sáčky, boxy a láhve.

Správný sáček na potraviny je základ

Co můžeme použít mimo oblíbeného a tolik rozšířeného mikrotenového sáčku? Ekologickou alternativou je rozložitelný, kompostovatelný svačinový sáček z kukuřice, který je vhodný jak na přenos pečiva, ovoce, zeleniny, tak na balení svačinek. Přírodní svačinové sáčky jsou paropropustné - pečivo a ostatní potraviny v nich mohou "dýchat", a vydrží nám déle čerstvé. Dá se použít opakovaně, a když doslouží, můžete jej použít k odnosu bioodpadu na kompost. V prostředí kompostu, kde jsou přítomny aerobní bakterie, vlhkost a teplo, se sáček rozloží (biodegraduje) za cca 90 dní.

Když vám sáčky vyhovují, ale chtěli byste, aby vám sloužily déle, jsou řešením látkové svačinové sáčky a dvouvrstvé ubrousky. Svrchní látka je z 100% bavlny a vnitřní látka je nylonová s PU zátěrem, bez olova a ftalátů, atestovaná pro styk s potravinami. Lehká údržba - vnitřní látka je lehce otíratelná, celou kapsu je možné prát v pračce, bez aviváže. Kapsička je lehce uzavíratelná na suchý zip. Můžete si vybrat z několika designů různých barev a vzorů, koupit je můžete např. v MagsBags, v malé manufaktuře v Brandýse nad Labem.

Ubrousky z bavlny napuštěné včelím voskem, jojobovým olejem a pryskyřicí

Další vhodné přírodní obaly pro zabalení nebo uchování čerstvosti skladovaných potravin, jsou vyrobeny z nezávadného a kompostovatelného materiálu, jsou voskované ubrousky, např. ubrousky Včelobal vyráběné v dílně na úpatí Malých Karpat. Tyto obaly mají antibakteriální a antiseptické účinky a všechny použité suroviny na výrobu jsou schváleny pro kontakt s potravinami.  Vyrobeny jsou z vysoce kvalitní certifikované GOTS bavlny a napuštěny včelím voskem, jojobovým olejem a pryskyřicí. Díky tomu uchovávají potraviny déle čerstvé a zachovají původní chutě a vůně. Můžete do nich zabalit jak sýr, části zeleniny nebo ovoce, pečivo, sendviče či salámy. Při správné péči vydrží tyto obaly rok i více.

Návod na údržbu: Ubrousek očistěte dle zašpinění, buď oprášením nebo omytím studenou nebo vlažnou vodou. Poté nechte volně uschnout, ubrousek neohýbejte a po osušení znovu používejte. Nepropustnou vrstvu můžete doma jednoduše obnovit převoskováním. Mezi dva pečící papíry vložte ubrousek a párkrát přežehlete teplou žehličkou. Na ubrousek můžete nastrouhat 100 % včelí vosk a poškozená místa zažehlit. Je vhodné jednou za čas ubrousek sterilizovat, čímž zároveň zacelíte voskovou vrstvu. Do rozehřáté trouby vložte ubrousek položený na pečícím papíře a sterilizujte při 160 °C, ne déle než 30 sekund! Pozor včelí vosk je hořlavý! Proto držte ubrousky daleko od plamenů a nevystavujte zdrojům tepla, jako jsou mikrovlnné trouby, elektrické trouby nebo myčky na nádobí. Kdybyste si chtěli podobný ubrousek vyrobit doma, nabízíme video s návodem jak na to.

Svačinové krabičky, boxy

Řada z nás používá na svačiny plastové krabičky na potraviny, jsou šikovné a praktické. Nosíme v nich svačiny, zamrazujeme v nich všechno - ovoce, zeleninu i omáčky, a na výletech z nich přímo i jíme. Plasty však mohou obsahovat také nechvalně proslulé ftaláty, které ohrožují funkci ledvin a jater, zvyšují riziko alergií a astmatu a ohrožují mužskou plodnost. O nebezpečí chemikálií uvolňovaných z plastů se už pochopitelně nějakou dobu ví a někteří výrobci se snaží škodlivé látky ve svých produktech eliminovat. Jak ale poznáte, která krabička je bezpečná?

V první řadě byste si měli všímat piktogramů vyobrazených obvykle na spodní straně krabičky. Tyto obrázky vám napoví, zda je výrobek vůbec určen k uchovávání jídla. Pokud na krabičce žádné obrázky nenajdete, výrobek byste neměli vůbec kupovat. Zdravější alternativu představuje např. svačinový box Biodora, který je vyroben z biomateriálu, hlavně kukuřičného škrobu a minerálů. Má klasickou stavbu a rozměry, díky hladkému povrchu se velmi snadno čistí. V kuchyni najde uplatnění jako běžně prodávané boxy na jídlo, s tím rozdílem, že není vyroben z ropy a neuvolňuje škodlivé příměsi a změkčovadla, která mohou přecházet do jídla. Díky svým rozměrům je ideální do dětské aktovky i do kabelky, kde nezabírá mnoho místa. Za normálních okolností a teplot je stálý a nerozložitelný. Je chuťově neutrální, nepřejímá pachy a jako BIO materiál PLA, je možné jej při působení půdních bakterií a vysokých teplot zcela zkompostovat. Po každém použití jej omyjte, utřete a nechte vyvětrat. Dnes jsou na trhu svačinové krabičky i z nerezu a ze skla, a pro každého, kdo má rád teplé svačinky (např. ovesné kaše), jsou vhodné termoboxy.

Láhve, termosky

Svačinu už máme zabalenou, a do čeho nalít sobě nebo dítěti do školy nápoj? Můžete vyzkoušet tzv. ekologickou láhev na vodu. Pro děti i dospělé uvedla na trh firma R&B již v roce 2009 unikátní láhev - Zdravou lahev®, která je vyrobena ze speciálního materiálu určeného pro farmacii a lékařství. Neobsahuje ftaláty, změkčovadla a BPA (Bisfenol A). Materiál této unikátní lahve nepojímá pachy a netvoří se v ní plísně, láhev je tak vhodná pro všechny typy nápojů, je plně recyklovatelná a při její výrobě nejsou používány látky zatěžující životní prostředí, je vhodná pro nápoje až do 100 °C. Na 100 % utěsní i sycené nápoje, má jednoduše uzamykatelné víčko s OPEN/CLOSE systémem a vyrábí se v široké paletě designů ve třech velikostech 0,5 - 0,7 - 1 litr.

Pro starší děti je už vhodná odlehčená skleněná láhev např. od firmy Retap, která vyrábí lahve a karafy z odolného borosilikátového skla. Mají nádherný čistý skandinávský design a jsou ručně foukané v Česku. Na všechny lahve a karafy Retap je doživotní záruka. Pokud by vám praskly (i vaší vlastní chybou), výrobce garantuje výměnu. Vybrat si můžete z nejmenších lahví o objemu 0,3 litru, ideálně kompaktních půllitrových či větších s objemem 0,8 litru. K tomu Vám nabízí mnoho barev víček a také ochranné obaly.

Dalším výrobcem skleněných lahví je např. firma Lifefactory. Lahve jsou opatřeny ochranným silikonovým obalem, který zajišťuje příjemné neklouzavé a pohodlné držení l a snižuje tak pravděpodobnost rozbití. Skleněná láhev na nápoje bez BPA a BPS, nepřejímá pachy a zachovává původní chuť nápojů, lze ji mýt v myčce bez nutnosti sundání silikonového obalu, široké hrdlo umožňuje přidávat do nápoje např. kostky ledu, kousky citrónu a usnadňuje údržbu láhve při ručním mytí.

Pokud jen 1 000 lidí začne pravidelně používat lahev na vodu a koupí si tak denně o 3 PET lahve méně, tak za rok ušetříme 1 milion PETek. A dnes už nacházíme v obchodech se zdravou stravou a nejen v nich opravdu velkou nabídku alternativních, zdravých nádob a lahví. Porozhlídněte se, za drobnou životní změnu to stojí, co myslíte?

 

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: https://www.eko-plasty.cz

Zdroje:

https://www.greenstore.cz/jidelni-svacinove-boxy
https://www.ekonakup.cz/kompostovatelne-sacky-tasky-pytle-a-nadobi
http://www.kompostuj.cz/vime-jak/jak-tridit-kuchynske-zbytky
https://www.facebook.com/Mamaja.cz/
https://www.inteligentni-termoska.cz
https://www.econea.cz/black-blum-eau-good-0-8-l-fialova
https://www.nasvacinu.cz
https://www.eko-plasty.cz/svacinovy-box-z-bioplastu-biodora
https://www.folly.cz/ekodomacnost-voskovane-ubrousky/vcelobal-ekologicky-voskovany-ubrousek-  l-zimni-1-ks/?gclid=Cj0KCQiA95aRBhCsARIsAC2xvfw7bI6S03c38nYKU58AKY1rRHiAV_y0IRcxggLxMx8-sV7SxdWMIykaAvhXEALw_wcB
https://www.mujzerowaste.cz/latkovy-voskovany-ubrousek-beeswaxwrap-bread-wrap/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 03. 2022 12:22