Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Polámané spotřebiče - vyhodit nebo opravit?

Polámané spotřebiče - vyhodit nebo opravit?



Vyvěšeno: 8. 1. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 01-2020

oprava.jpgPolámané spotřebiče - vyhodit nebo opravit?

Mnoho z nás vyrostlo v době, kdy se nevyhazovalo – už od našich babiček víme, že se naši předkové snažili vše využít a opravit – byl vyšší počet ševců, krejčích a dalších opravárenských řemeslníků. Dnes těchto vzácných lidí a míst ubývá. Měli bychom si uvědomit, že jestli nás něco v nitru nutí věci udržovat a opravovat je – je to dobře! Pokud se nám věc poláme, měli bychom se ji správně nejdříve pokusit opravit. Pokud to není možné, uvažujeme směrem, jak s ní naložit, aby se znovu stala surovinou – tedy směrem recyklace. Věci se v dnešní době vyhazují zbytečně a systém ekonomiky výrobních firem nás k tomu vysloveně nabádá – vyhoď a kup nový, lepší, společensky přijatelný apod.


Dokážete si představit, kolik kusů elektroniky se v ČR ročně prodá? Pro příklad: největší internetový prodejce ČR během pouhých 2 týdnů v rámci Black Friday v listopadu 2018 prodal cca 2 miliony kusů zboží a převážně se jednalo o telefony, notebooky a domácí elektrospotřebiče. Jednoho dne se tyto výrobky polámou nebo budou pro majitele nepotřebné a stanou se odpadem.

Až 80 % elektromateriálu lze po dosloužení recyklovat, stačí k tomu málo, vysloužilý spotřebič vhodit do červeného kontejneru, pouze 11 % z nás předává neopravitelné nebo pouze polámané elektro k dalšímu zpracování. Mnozí z nás ani netuší, jaké materiály v sobě skrývá obyčejný telefon nebo tablet.

Recyklace elektroniky má význam
V jednom mobilním telefonu se ukrývá mnoho zajímavých kovů a prvků. Najdeme zde např. 25 mg zlata a desetkrát tolik stříbra. Pokud bychom měli 1 tunu mobilů, znamená to 150 g zlata. Staré mobilní telefony jsou tedy velmi bohatým ložiskem drahých kovů. Recyklační technologie elektroniky se označuje právem jako městská těžba. V roce 2016 se odhadovala zásoba surovin v domácnostech v ČR na 8 milionů nepoužívaných telefonů, což odpovídá 200 kilogramům zlata. V telefonech a většině ostatní elektroniky se ve významném množství nachází i jiné cenné kovy a prvky jako platina, palladium, měď, gallium, indium, hliník, tantal, niob a další.

Jak tedy přimět lidi, aby začaly elektronický odpad považovat za nový zdroj a nepovažovali ho pouze za odpad? Nebo lépe, kdy se pro nás opravování polámaného stane opět normální?
Z průzkumů bohužel vyplývá, že více než 50 % elektroniky je při závadě neopravitelná. Výrobky jsou sestavené tak, že nejdou opravit nebo neexistují náhradní díly. Jak donutit tedy i výrobce, aby nevyráběli elektroniku takovýmto způsobem? Dalším úskalím je i fakt, že kvalitních a poctivých opravářů ubývá a cena opravy se dokáže díky předraženým náhradním dílům mnohdy vyšplhat na cenu nového výrobku.

S touto skutečností se nedokázal smířit Jan Charvát - zakladatel společnosti Opravárna, s.r.o. (www.opravarna.cz) a od roku 2015 se v projektu Opravme Česko snaží občany, po vzoru podobných organizací v jiných evropských zemích, motivovat k opravování porouchané elektroniky. Opravárna sdružuje několik stovek opravářů a díky přihlášení na jejich webu si můžete zadat svoji potřebnou opravu a zvolit si profi nebo hobby opraváře. Mají za sebou již několik tisíc opravených spotřebičů. Dokonce se jejich prostřednictvím dají opravit hračky, šaty a boty. Fungují na bázi svozu z vašeho domu či bytu – zdarma. Zdarma je též diagnostika závady a přesné ocenění. Pokud se vám návrh nebude zdát akceptovatelný, dopraví předmět zdarma opět k vám domů. Ceny oprav nejsou přemrštěné. Na bílé elektro, kuchyňské spotřebiče, hračky a nářadí se zatím svoz zdarma nevztahuje, ale už se na tom pracuje. V těchto případech vám předají kontakt na nejbližší opraváře v okolí.

Měli bychom si ujasnit, že výroba a prodej výrobků, které vydrží fungovat jen krátkou dobu – nejlépe pouze po dobu záruční – přece není v pořádku. Zavání to předem plánovaným podvodem zákazníka.

Všechno prodané zboží se stane jednou nepotřebným a naše jednání a zacházení s odpadem při přechodu na cirkulární ekonomiku musí vést k tomu, aby se stal zdrojem nové výroby, a ne opravdovým nevyužitým odpadem.

V dnešní době je u některých výrobků (např. u společnosti Apple) problémem kompatibilita s některými programy a dalšími přístroji. Musí to dojít nám zákazníkům, nikdo jiný to nezmění. Pokud se lépe prosadí projekty typu Opravárny a lidé uvidí, že opravit polámanou věc je snazší než koupit novou, pak přijde změna k lepšímu. Snad pomůže najít novou cestu legislativní balíček EU o odpadech uveřejněný v červnu 2018 prosazující Cirkulární ekonomiku. Více se bude prosazovat oběhové hospodářství – věci mají kolovat, opravovat se, bude se více podporovat kompostování apod. Smysl dává kolování surovin. Životní styl – vyčerpat suroviny a „po nás potopa“ - smyslu příliš nemá.

Další variantou, jak šetřit životní prostředí je půjčovna nářadí a elektroniky – např. internetová půjčovna SharyGo https://www.sharygo.cz/cs, vám dokáže půjčit mnoho věcí a umožňuje i vám zapůjčit některý svůj předmět a tím si přivydělat.

Ale zpět k opravárenství – čeká nás tedy renesance v tomto oboru? Co myslíte? Začínáme již vnímat, že tento proud cirkulace začíná být trendem nejen proto, že je pro dobrou věc, ale nic jiného nám vlastně ani nezbývá? Tímto směrem bychom měli vést i naše děti, a již od malička jim jít příkladem. Abychom jim jednoho dne nemuseli říct: „Promiň, chtěli jsme si život bezstarostně užít, vše jsme vyčerpali a vy se teď starejte, co dál…“

Mgr. Simona Vašková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
www.prirodovedci.cz
www.inodpady.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 13:21