Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Město Kralupy je zase o něco zelenější

Město Kralupy je zase o něco zelenější



Vyvěšeno: 29. 4. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 20-2022

20220425_094005.jpgMěsto Kralupy je zase o něco zelenější

Dne 25.4.2022 se za jemného mrholení a dobré nálady uskutečnila dlouho plánovaná akce ekocentra ,,Výsadba stromů 2022“. Tentokrát se jednalo o výsadbu tří dubů letních v Lobečku. Do výsadby se zapojili šesťáci ze Základní školy V. Havla v doprovodu svých učitelů. Celá akce byla financována společností Linde Gas a.s. a koordinována Ekocentrem Kralupy, nápomocen při výsadbě byl tradičně i pan Málek z místní pobočky ČSOP.

Celá akce byla rozdělena na dvě části. Do výsadby stromů, v parčíku u zimního stadionu, se s vervou zapojili žáci 6. ročníku místní školy a zaměstnanci společnosti Linde Gas a.s. Po přivítání byla žákům vysvětlena důležitost stromů v krajině a jejich velké množství funkcí pro flórů a faunu. Pak se šlo sázet. Žáci s nadšením pozorovali, jak pan Málek se svými spolupracovníky dávají stromy do připravené půdy. Obrovský zájem dětí vyvstal s možností podílet se na přihazování hlíny ke stromům a zalévání, což si chtěl vyzkoušet každý žák.

Druhá část programu pokračovala na paloučku u řeky, kde pro žáky připravilo ekocentrum celou řadu vzdělávacích aktivit s ekologickou tématikou. Šesťáci si vyzkoušeli kvíz o stromech, při kterém si zopakovaly, jaký význam pro nás mají stromy. Dozvěděly se také několik zajímavostí, například jak stará je nejstarší houba na světě. Poznávaly zvířecí stopy a houby rostoucí v našich lesích.

Na dalším stanovišti se děti věnovaly ptačí říši, zkusily si např. tipnout jaký tvar má hnízdo straky obecné nebo kolika let se může dožít kos černý.

Závěr zábavně-naučného programu byl věnován společné soutěži, kdy třídy soutěžily ve štafetovém závodě o to, kdo dříve zaleje strom. Zvítězila třída 6.B, ale doufejme, že hezké zážitky z celé akce si odnášeli všichni žáci a jejich pedagogové.

Každý, kdo se této akce zúčastnil, si odnesl nejen zážitky, ale na památku i tričko a hrneček s logem výsadby a originální dřevěný kalendář.

Vedoucí ekocentra na závěr zhodnotila celou akci: „Dopolední akce byla opravdu nádherná, ač nám na začátku moc nepřálo počasí, věřím, že si všichni užili příjemnou atmosféru nejen při sázení stromů, ale při doprovodném programu, který jsme pro děti nachystali. Naše ekocentrum plánuje v letošním roce ještě jeden projekt na výsadbu, ale jelikož se teprve připravuje, nechte se překvapit.“

Video z průběhu celého projektu

Ekocentrum Kralupy děkuje všem, kteří jakkoli projevili zájem či pomohli při realizaci toho projektu.

Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: archiv ECK

loga2.jpg


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 05. 2022 6:25