Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak ušetřit v domácnostech za energie

Jak ušetřit v domácnostech za energie



Vyvěšeno: 30. 6. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 27-2022

smarthome-g16d6e86e7_640.jpgJak ušetřit v domácnostech za energie

Již v minulém roce pocítily české domácnosti zdražování elektřiny, plynu i vody. Stalo se tak v návaznosti na opatření, jež byla zavedena v souvislosti s pandemií COVID-19. V letošním roce zahýbal s cenami energií válečný konflikt na Ukrajině. Jak se vypořádat se zdražováním energií a začít šetřit? Nabízíme vám několik tipů.

Šetření s vodou

Voda je pro nás velmi dostupná, otočíme kohoutkem a teče. Přesto tato komodita rok od roku zdražuje. Jak tedy začít šetřit? Zpívejte si ve sprše. Najděte si dvouminutovou písničku a během sprchování si jí zpívejte. Právě dvě minuty stačí na to, aby se člověk umyl a neplýtval vodou. Využívejte použitou vodu z vaření. Voda z vařených vajec se hodí na zalévaní květin, obsahuje potřebné minerály a má optimální pH. Splachujte toaletu použitou vodou. Můžete to být voda z pračky, z umyvadla, z dřezu, vany či sprchy. V Japonsku už mají např. toalety, jejichž vrchní část tvoří umyvadlo. Když si myjete ruce, plníte nádržku toalety. A dají se sehnat i u nás. Firma Siko je dodává na našem trhu. Vodou lze šetřit při jakékoliv činnosti, zkuste i toto.

Jak šetřit peníze za plyn?

Pokud plynem ohříváte vodu, předchozí řádky vám již mnoho napověděly. Ohřívejte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete. Využívejte rychlovarnou konvici, je úspornější než voda ohřátá na plynu. Pravidelně kontrolujte plynové spotřebiče a komíny, ideálně před začátkem topné sezony. Starý kotel lze vyměnit i když ještě slouží, a koupit účinnější kondenzační plynový kotel. Ten dokáže ušetřit až třetinu nákladů za roční vytápění.

Na plynovém sporáku vařte chytře. V kastrolech vařte na odpovídající velikosti plotýnky a s pokličkou. Pokrm v plynové troubě lze vypnout pár minut před dopečením, zbytkové teplo pečenou lahůdku dopeče. V jednotlivých místnostech nastavte teploty dle využití. Počítejte s tím, že v kuchyni při vaření vzniká teplo i bez radiátoru puštěného naplno. Mnoho užitečných rad máte zde.

Jak snížit spotřebu elektřiny?

Vaše domácí spotřebiče mohou mít už nejlepší léta za sebou. V minulosti se úspoře nepřikládal takový důraz jako dnes, a proto některá zařízení ve vaší domácnosti už nemusí splňovat normy, které jsou vhodné pro dnešní dobu. Opotřebované spotřebiče jsou na provoz náročnější, a v takovém okamžiku se vyplatí více investovat do koupě nových. Při koupi nových spotřebičů se můžete orientovat podle energetických štítků. Ty od roku 2021 změnily svoji podobu. Nejúspornější modely již nenesou označení A+++. Nově byla zavedena stupnice od A do G, přičemž nejvyšší stupně A i B zůstávají prozatím prázdné, aby byl prostor pro zlepšení. Koupě úspornějšího spotřebiče vám ušetří stovky korun ročně.

Naprostá většina spotřebičů zůstává i po vypnutí v tzv. pohotovostním režimu (stand-by), kdy stále berou elektřinu na pohotovostní režim. Pro elegantní vypnutí těchto spotřebičů se hodí prodlužovací kabel s vypínačem.

Pokud máte zavedeny nízký a vysoký tarif, využívejte na pračku, sušičku, troubu a myčku při nízkém tarifu. Stačí si na spotřebičích nastavit odložený start.

Elektřinu ušetříte vypojováním nabíječek ze zásuvky, používáním notebooku místo velkého počítače, výměnou klasických žárovek za led osvětlení. Mnoho dalších vychytávek na šetření naleznete zde.

Na konci článku mne napadá. Elektřinu lze ušetřit i tím, že vypnete počítač, notebook, televizi a vydáte se na procházku do přírody.


Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 30. 06. 2022 10:23