Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Včelaři ve Spolaně se těší z velké úrody, medu stočili víc než loni

Včelaři ve Spolaně se těší z velké úrody, medu stočili víc než loni



Vyvěšeno: 27. 7. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 30-2022

20220623_084625.jpgVčelaři ve Spolaně se těší z velké úrody, medu stočili víc než loni

Na 80 kilogramů květového medu stočili včelaři z úlů umístěných v areálu Spolany. Úroda je větší než loni. Spolanský med plní nejen všechny normy dle odborných testů Výzkumného ústavu včelařského, ale pravidelně získává zlatou medaili nejvyšší kvality v soutěži Český med. Současně je jeho kvalita spolehlivým ukazatelem čistoty životního prostředí v areálu a jeho okolí. Projekt chovu včel medonosných funguje v tamním podniku už pátým rokem. Letošnímu medobraní přihlíželi žáci ZŠ Kostelec nad Labem, a zažili tak netradiční formu výuky. Zkušení včelaři jim předvedli celý proces od sběru medu až po finální stáčení produktu do sklenic.

Medobraní ve Spolaně je zlatým hřebem celého ročního snažení místních včelařů. Z úlů se odebírají rámky se zásobou medu, následuje samotné vytáčení v medometu a stáčení produktu do sklenic. „Úspěšný chov včel dokazuje, že se životní prostředí v chemickém závodu Spolany každým rokem zlepšuje. Potvrzuje to i fakt, že květový med z Polabí každoročně vyhrává zlatou medaili v soutěži Český med. Doufám, že letos tomu nebude jinak, výsledky se ale dozvíme až na podzim. Význam včel nespočívá pouze v produkci medu a dalších látek. Včely zabezpečují opylení kulturních plodin i volně rostoucí vegetace a kvalita medu vypovídá o kvalitě životního prostředí jak v areálu, tak i v nejbližším okolí,“ komentuje pozitivní dopady chovu včel jednatel Spolany Miroslav Falta, a dodává, že sklenice s medem společnost využívá především jako pozornost pro firemní partery a pracovní návštěvy.

20220623_085302.jpgV okolí neratovické Spolany se díky toku řeky Labe nachází rozmanitá fauna a flóra. Myšlenka chovu včel medonosných v místech původní výroby čokolády a sacharinu se tak v roce 2018 rychle uchytla. „Nyní se staráme o 10 včelstev a letošní snůška byla oproti loňskému roku výrazně lepší – vegetaci v okolí včelích úlů svědčí pěkné a slunečné počasí. Stočili jsme více než 80 kilogramů medu, a to jen z části včelstev, tedy o 20 kilogramů více než loni,“ pochvaluje si Lukáš Karlík, vedoucí energetiky a vodního hospodářství ve Spolaně a nadšený včelař v jedné osobě.

Každý rok se medobraní účastní i děti z okolních základních škol. Letos společnost pozvala žáky ZŠ Kostelec nad Labem a snažila se jim předat informace o životním prostředí formou nevšedního zážitku. Děti měly možnost malovat barvičkami na nástavky, ze kterých poté včelař sestaví úl. Program pro žáky si kromě včelařů připravilo i Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou. „Děti si vyrobily masku včelí královny nebo si také mohly zkusit správně poskládat jednotlivé části včelího těla. Nechyběla ani výroba tzv. zápichů a svíček ze včelího vosku. Za odměnu si děti odnesly pracovní sešity s tématikou ze života včel,“ uzavírá vedoucí Ekologického centra Martina Černá.  

Video z celé akce: https://www.youtube.com/watch?v=X_AM7QKZcDc

Článek převzat: https://www.spolana.cz

 

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 27. 07. 2022 7:34