Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Pojďte si odpočinout do lesních lázní

Pojďte si odpočinout do lesních lázní



Vyvěšeno: 2. 9. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 36-2022

meditate-g5b4d08c41_640.jpgPojďte si odpočinout do lesních lázní

Slyšeli jste již o lesním koupání? Je sice léto, ale u tohoto koupání si nenamočíte ani prst ve vodě, jelikož se dá praktikovat po celý rok. „Vykoupat“ se lze i pouhou procházkou v lese. Jedná se o terapii zlepšující vaše fyzické i psychické zdraví. V tomto případě jde o vědomé a záměrné vnoření se do lesní přírody a vychutnání si všech okamžiků, které nám lesní příroda nabízí.

Tento vědomě strávený čas v lesním prostředí nám za pomoci různých technik zapojí všechny naše smysly. Důležité je vnímat barvy, vůně, zvuky, tvary lesa. Zpomalit a plně se soustředit na vjemy a prostředí okolo nás. Není důležité kam ani jak rychle jdete. Jde o účinek přítomného okamžiku. O vnímání vší té krásy kolem. Můžete položit ruce na kmen stromu, namočit ruce v potoce, projít se na boso v trávě. Univerzální recept neexistuje. Pro nalezení klidu potřebujete následovat jen své pocity.

Japonská metoda Shinrin yoku

To, jak je pro nás příroda důležitá, je nejen léty prověřená praxe, ale v současné době je i předmětem mnoha výzkumů. Lesní lázně je metoda, která je vědecky podložená na základě dlouhodobého výzkumu v Japonsku z počátku 80. let minulého století. Výzkum s názvem Shinrin yoku (Šinrin-joku), neboli lesní koupání je dodnes v Japonsku uznáván a oficiálně využíván. Autor celého konceptu Lesní koupele, profesor Qing Li, je docentem Ústavu hygieny a veřejného zdraví na Nippon Medical School v Tokiu a prezidentem Japanese Society of Forest Medicine, založené v roce 2007. V Japonsku je tato metoda podporována zdravotnickým systémem a je předepisována lékaři a hrazena zdravotní pojišťovnou.

Co se děje v našem organismu při „lesní koupeli“?

Ponořením se do lesa uvolníte svoji mysl, probudíte kreativitu a budete se lépe soustředit. Doktor Li připisuje tento vliv na náš organismus mimo jiné také vdechování vzduchu, který obsahuje fytoncidy, což jsou éterické oleje obsažené ve dřevě stromů s antimikrobiálními organickými látkami, které stromy chrání před škůdci. Tato "přírodní antibiotika" mají relaxační a antibakteriální účinky, snižují stresový hormon kortizol, podporují imunitní systém, zlepšují kvalitu spánku a uvolňují endorfiny. Jde tedy o jakousi přírodní aromaterapii.

Terapie „lesní lázně“ s průvodcem v Čechách

Mnoho lidí argumentuje tím, že tohle vlastně praktikují každou chvíli a nepotřebují k tomu žádné rady. Odborníci však doporučují zažít lesní terapii s průvodcem, abyste neodbíhali myšlenkami k vlastním starostem, ale skutečně dodržovali zásady terapie, aby byla co nejúčinnější. Často totiž někoho hlídáme, něco hledáme, anebo rychle proběhneme lesem, aniž bychom si povšimli něčeho zajímavého. Doporučená doba pro lesní terapii je tři až čtyři hodiny. Během terapie s průvodcem se naučíte zaměřovat na trénink smyslů, na přítomný okamžik. Naučíte se dávat šanci tělu i mozku zpomalit a odpočinout si. Při provádění terapie dýcháme zhluboka, pohybujeme se pomalu, dotýkáme se stromů, soustředíme se na barvy a tvary. Typické zakončení terapie je v leže na zádech pod korunami stromů s pohledem zaměřeným skrze jejich větve. Odstín zelené a modré, barvy lesa a nebe, jsou velice relaxační. Ale pro maximální dosažení těchto účinků je zapotřebí dodržovat jistý postup, zapojovat postupně všechny smysly. K tomu slouží právě průvodci, kteří vás toto dokáží naučit. Průvodce lesních lázní najdete např. u Mariánských lázní, Jindřichova Hradce či na Tachovsku. Můžete vyzkoušet i stránky https://lesniterapie.cz/,kde najdete více inforamcí. A že v Čechách je tento pojem již delší dobu známý, svědčí i místa s názvem lesní lázně zakreslená v mapách: https://mapy.cz/s/gavamagozo.

Pokud se přesto rozhodnete k praktikování lesní koupele sami, je vhodné dodržet tyto zásady. Pomalá procházka po lese, kdy vnímám všemi smysly barvy, vůně, zvuky i tvary. Vnímám krásu kolem sebe. Pro nalezení klidu následuji jen své pocity. Obejdu se bez focení, bez vyřizování všech záležitostí v mé hlavě, bez partnera, dětí, zvířat. Jen dýchám a vnímám.

Jednoduše jde o vaše propojení s přírodou.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Shinrin yoku – Lesní koupel a její přínosy pro naše zdraví | Rehabilitace.info
KOUPÁNÍ V LESE: CO JE SHINRIN-YOKU TERAPIE | e-magazín Portál pro ženy.cz (portalprozeny.cz)   
Les je výborný terapeut na lidské neduhy a problémy, říká jeden ze zakladatelů spolku Lesní lázeň Ondřej Mráz (e-mostecko.cz)                              
Lesní terapie | Shinrin-Yoku | životniterapie.cz (zivotniterapie.cz)                                                           
Lesní koupání je novinkou této sezóny v Mariánských Lázních - Mariánské Lázně (marianskelazne.cz)            
Terapie shinrin-yoku. Zkuste spolu lesní zaklínadlo - Tachovský deník (denik.cz)                               


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 09. 2022 7:08