Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Nebojme se mlhy

Nebojme se mlhy



Vyvěšeno: 27. 9. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 39-2022

dawn-gdb8d0e144_640.jpgNebojme se mlhy

S počínajícím chladnějším obdobím začíná také sezona mlh, inverzí a smogu. Tyto tři pojmy spolu velmi úzce souvisí, ale není možné je zaměňovat. Zcela určitě pak neplatí, že když je venku mlha, znamená to, že je inverze a tudíž automaticky nastala i smogová situace.


Mlha

Již na základní škole jsme se učili, že mlha je směsí plynu a kapaliny. Meteorologové popisují mlhu takto: Mlha je stav, kdy dohlednost je snížena pod 1 000 metrů produkty kondenzace vodní páry v ovzduší, zejména mikroskopickými vodními kapičkami nebo ledovými krystalky. Mlhy vznikají v přízemní vrstvě vzduchu, když dojede k poklesu teploty vzduchu pod teplotu rosného bodu. V létě se proto mlhy vyskytují spíše ráno, ale v chladných měsících mohou vydržet i během celého dne.
Jestliže je oblast s výskytem mlhy znečištěná, nabývá mlha šedavých barev a zároveň znečišťující látky působí jako kondenzační jádra pro vznik mlhy. Mlha tak může vznikat, i když není dosaženo maximálního nasycení vzduchu vodní párou.

Inverze

Inverzí rozumíme stav, kdy teplota vzduchu s výškou neklesá, ale naopak stoupá. K inverzi dochází především v chladných měsících, kdy se ochlazuje vzduch nad terénem od prochladlé země a nechává tak teplý vzduch nad sebou. Jestliže se vzduch u země ochladí natolik, aby teplota klesla pod rosný bod, dojde ke vzniku mlhy. Protože v inverzní situaci nedochází ke správnému mísení vzduchu, nemohou se znečišťující látky vypouštěné do přízemní, chladnější vrstvy, normálně rozptylovat a ve vrstvě se hromadí. Panují zhoršené rozptylové podmínky. V případě překročení určité koncentrace (tzv. informativní prahové hodnoty) SO2, NO2 či prachu (PM10) v ovzduší je vyhlášena smogová situace pro danou látku.

Smog

Smog vzniká při inverzním charakteru počasí v oblastech ze zdroji znečištění (průmysl, doprava, lokální topeniště). Samotné pojmenování „smog“ vzniklo složením slov smoke (=kouř) a fog (=mlha). K nahromadění znečišťujících látek je potřeba, dle množství zdrojů znečištění, aby inverze trvala určitou dobu. Při každé inverzi tedy nemusí nutně docházet ke smogové situaci. Smogové situace se vyskytují i v letních obdobích – zde jsou ale na vině překročené hodnoty koncentrací přízemního ozonu.


Smogová situace

Jedná se o stav, kdy dochází k mimořádně znečištěnému ovzduší při překročení zákonem stanovené hodnoty jednou ze sledovaných látek. Je vyhlašována Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který provozuje Smogový varovný a regulační systém (SVRS). ČHMÚ poskytuje informace o výskytu situace se zvýšenými koncentracemi znečišťujících látek v ovzduší. Setkáváme se 2 druhy smogových situací - zimní, které vznikají při inverzi za chladného počasí a bezvětří, přispívá k ní doprava a topení tuhými palivy a letní, které vznikají při dlouhotrvajících teplotách přesahujících tropických 30 °C.

V případě překročení informativních prahových hodnot množství prachu v ovzduší se doporučuje citlivým skupinám obyvatel (osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem) z důvodu možného zhoršení jejich zdravotního stavu zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Také řidiči by měli zvážit nutnost jízdy autem, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu a oxidu dusičitého.

Pokud dojde překročení regulační prahové hodnoty doporučuje se citlivým osobám omezit pobyt pod širým nebem. Dospělým osobám bez zdravotních potíží se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Mezi další doporučení patří také omezení větrání, zvážení použití krbových topenišť či zvětšení přísunu vitamínů A, C a E.

Chcete vědět, zda je venku smog? Volejte ekocentrum…

Jestliže budete chtít znát aktuální stav ovzduší, neváhejte se zeptat na bezplatné telefonické lince Ekologického centra 800 195 342. Zde vám ekoporadci odpoví na vaše dotazy a sdělí případná doporučení. Tato služba se osvědčila a je dále doporučována zvláště mateřským školám, které zvláště v podzimích a zimních měsících volají i každý den před plánovanou procházkou s dětmi.

Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 09. 2022 11:24