Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > EKO, BIO v Kralupech?

EKO, BIO v Kralupech?



Vyvěšeno: 22. 1. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 03-2020

nakup.jpgEKO, BIO v Kralupech?

Seženete v Kralupech jídlo přímo od farmářů? Můžete tady nakoupit bezobalově? Scuk, Zkus to jinak, Quite Life, Medový obchůdek, kde všude můžete nakoupit EKO a BIO? Ametystová čajovna, Café Lněníček, Riegrovka dostanete zde kávu do vlastníc hrnečků anebo nápoj bez umělohmotných brček? Projděme se spolu.


Chcete si v Kralupech nakoupit sezonní zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky přímo od farmářů? Ano, jde to! Hned na dvou místech. Můžete vyzkoušet Nákup z farmy - unikátní projekt českých soukromých farmářů a zpracovatelů, díky kterému se tou nejkratší cestou dostanou na náš stůl tradiční české potraviny té nejvyšší kvality. Všechny produkty jsou čerstvé, bez éček, umělých konzervantů, stabilizátorů a barviv. Projekt doplňuje a rozvíjí známou službu “Mléko z farmy”, která funguje již od roku 2010. Pojízdné farmářské tržiště s více než 1 700 prodejními zastávkami a doručením až k Vám domů. Všechny výrobky se k Vám dostávají přímo od konkrétního výrobce bez překupníků a obchodníků. Uzávěrka objednávek je vždy ve 14:00 hodin pro následující den. Na webu si zadáte adresu nebo si vyberete zastávku (mají jich přes 1 700 pravidelných). Určitě i Vám bude některá vyhovovat, anebo si nechte objednávku ve vybraných lokalitách dovézt až domů. Stačí vytvořit objednávku za 449,- Kč a více. Objednávku si také můžete vyzvednou v mlékárně v Radonicích nebo na farmě ve Svrkyni, vždy ve všední dny od 10.00 do 18.00 hod. A proč teď není zelenina k dostání? Protože na Nákupu z farmy prodávají pouze českou produkci a pěstovat na poli něco přes zimu nejde, proto s příchodem prvních mrazíků nabídku zeleniny ukončují. Asi to nemusí každému vyhovovat, ale farmáři nechtějí zeleninu dovážet ze zahraničí.

Nákup na Scuku
Potřebujete si s jídlem od farmářů nakoupit i eko drogérii a přírodní kosmetiku? Opět to není problém, a to ve Scuku. Jedná se o alternativu ke klasickému nakupování. Každý týden si na jejich stránkách můžete až do neděle do půlnoci objednat, co potřebujete a vždy ve čtvrtek odpoledne si svou čerstvou objednávku vyzvednout v charitním Šuplíku v Lobečku (prodejnu najdete v prvním věžovém domě naproti Kulturnímu středisku Vltava). Vizí lidiček kolem Scuku je svět, ve kterém budou lokální výrobky a suroviny dostupné každému. Potraviny nebudou muset cestovat přes celou republiku a několik prostředníků. Putují od výrobce přímo k zákazníkovi bez zbytečných vedlejších nákladů. Pomáhají tak lokálním výrobcům, farmářům, a fandí těm malým a středním, kteří mají kvalitní produkty a věří, že si za ně zaslouží férovou odměnu, na kterou při klasickém prodeji často nedosáhnou. Cenu produktů si totiž nastavují výrobci podle vlastního uvážení. Když u nich nakoupíte, podporujete tak lokální ekonomiku a udržitelnost - místní udržitelné hospodaření. Scuk, podporuje bezobalové nakupování, zboží si vyzvedáváte s vlastní taškou a zeleninu dostanete v papírových sáčcích nebo v bedýnkách, sklenice od mléka jsou vratné.

Vytváření komunit
Oba projekty přináší koncept společných nákupů, který umožňuje výrazně snížit náklady na objednávku a vytváří okolo sebe komunitu lidí. Všichni, kdo mají rádi lokální produkty, mohou spolu být díky objednávce v kontaktu, potkat se a společně sdílet zážitky z nákupu.

Spotřebu igelitových sáčků je potřeba snížit
Zkusili jste si někdy představit, kolik igelitových sáčků spotřebuje vy a vaše rodina za týden, měsíc, rok? Když se zamyslíte nebo pozorujete lidi v marketu, koupě svačiny pro 1 člověka si někdy žádá i 3 sáčky (sáček na 2 jablka, sáček na rohlíky a sáček na koláček), jsou lidé, kteří si do sáčku dávají i banány... Když to vše spočítáme, číslo na jednu rodinu za rok je hrozivé. Např. v hypermarketech Globus se jich za rok spotřebuje na 80 milionů kusů. Výroba a spotřeba plastů je dlouhodobě neudržitelná a každý z nás může přispět ke změně už dnes. Jak nakupovat bez obalu?

Bezobalová prodejna
Hned vedle Šuplíku, pod prostředním věžovým domem v Lobečku nakoupíte v obchůdku bezobalově, a to v prodejně Zkus to jinak, jedná se o malou rodinnou společnost.
Otevření obchodu se zdravou výživou byl momentální nápad, dlouhou dobu byl zdravý životní styl jen koníčkem, po letech vegetariánství a několika měsících veganství založili Schrötterovi facebookový profil Zkus to jinak a rozhodli se pomocí receptů a jiným přístupem ukázat, že se dá velmi dobře žít pouze na rostlinné stravě. Díky ohlasům a novým podnětům se ze zábavy stala životní cesta. Prodejnu i sortiment postupně rozšiřují a to i o produkty bez obalu. Přineste si s sebou na nákup své nádoby, sklenice nebo pytlíčky. Pokud přijdete bez svých nádob, můžete si je pro začátek zakoupit, a poté už si nosit své. Kromě sklenic a znovu použitelných nádob zde také najdete ušité pytlíčky různých velikostí a barev. V tuto chvíli mají téměř 70 základních potravin bez obalu. Seženete zde plně kompostovatelné bambusové kartáčky na zuby, ekologické houbičky a drátěnky na nádobí, bambusové kelímky na kávu nebo čaj značky Woodway v různých velikostech a krásných designech.

Rodinná pražírna kávy Longberry
Pro milovníky kávy najdete v Lobečku v blízkosti hlavní křižovatky kavárničku rodinné pražírny. Zakládají si na kvalitním postupu pražení a přípravě kávy. Kávu dovážejí ze všech koutů světa, mají tu širokou nabídku kávy všech chutí. Kávu praží každý týden a díky výrobě na malé pražičce jsou schopni udělat kvalitní směs. Můžete se zde zastavit pro svůj oblíbený nápoj se svým vlastním kelímkem a zaplatíte za něj nižší cenu! Novinkou v prodeji jsou opakovaně použitelné kapsle do kávovarů plněné jejich kávou a chystají i prodej plně kompostovatelných kapslí.

Zdravá strava a eko
Na druhém břehu řeky Vltavy na sídlišti Cukrovar je prodejna s biopotravinami a zdravou výživou - Quite life, najdete zde nejen příjemný personál, ale také různé druhy obilovin, těstovin, luštěniny, ořechy a suché plody, samé zdravé mlsání, dále náhražky masa a vajec, rostlinné nápoje a dezerty, koření, čaje, mošty a pyré, sladidla, bezlepkové výrobky a bezlepkové mouky. Nechybí ekodrogerie a kosmetika - přípravky ekologické drogerie jsou vyrobené na rostlinné a minerální bázi a neobsahují složky pocházející z ropy. Mají minimální vliv na vodní život a jsou rychle a úplně biologicky rozložitelné. Vyznačují se přitom mycími a čisticími schopnostmi, které jsou zcela srovnatelné s účinností běžných přípravků. Nejsou testovány na zvířatech. I tady mají dřevěné, bambusové kartáčky na zuby, ekologické houbičky a odličovací tampony, bambusové kelímky, mystičky a ušité sáčky na pečivo. Můžete nakupovat i přes e-shop. A budete-li mít žízeň, natočí vám tady zdarma do vaší láhve kohoutkovou vodu - více o této kampani na https://www.facebook.com/dolejsikohoutkovou/

Medový obchůdek
Blíže do města, v ulici Riegrova, najdete prodejnu manželů Rubešových - Kozomínský med s nabídkou vlastních medů. Nabízejí ve skle jak med pastový, květový, tak i med akátový a lipový. Dále medovinu, svíčky ze včelího vosku, výrobky firmy Pleva, Grešík, Mixit, Sonnentor, čaje a extrakty z rodinné farmy Sedmikráska, Pukka, České ghíčko, Laveru, Biorythme, Purity Vision a spoustu dalšího. I zde zakoupíte výrobky, které využijete k bezobalovému provozu vaší domácnosti a nakupování.

Výrobky zdravé výživy zakoupíte ve městě ve všech samoobsluhách, např. u Klusáčků, v Řípu.

Kavárna Riegrovka
Hned vedle Medového obchůdku je Kavárna Riegrovka. Není to úplně obyčejná kavárna, jedná se o projekt Farní Charity … je to Rígrovka! Dbají na kvalitu potravin a podporují místní dodavatele, farmáře a pěstitele. A něco navíc? Věří, že každým malým krokem se dá změnit svět. Proto, stejně jako v projektu Šuplík, i zde je jedním z hlavních cílů a zároveň ukazatelem směru jejich snažení zodpovědné chování k životnímu prostředí kolem nás. A proto nepoužívají jednorázové plastové obaly na potraviny. Veškeré odnosné obaly, kelímky a příbory použité v Kavárně Rígrovka jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jsou rozložitelné, takže se nebudete muset bát jejich kelímek hodit na kompost. Brčka do nápojů používají papírová.

Šití o oprava oděvů - Chic.ke.pa
Dalším projektem Farní Charity je šicí dílna. V rámci projektu sociální rehabilitace poskytují práci dlouhodobě nezaměstnaným lidem, kterým se nedaří uplatnit na trhu práce. Cílem je tyto lidi naučit novým dovednostem a zmírnit negativní sociální a psychické dopady, které dlouhodobou absenci práce provází. Koupí jakéhokoliv výrobku z rukou těchto klientů podpoříte činnost a společně dáte novou šanci pracovat lidem, kteří o tuto příležitost usilují. Snaží se, aby výrobky nejen pomáhaly, ale také vás potěšily svojí využitelností, praktičností a kvalitou. Tak jestli potřebujete něco opravit, vyměnit zip nebo něco ušít na míru zastavte se v second handech Šuplík (Sokolská 139 a Tylova 735) nebo navštivte e-shop Chickepa a koupí výrobku podpořte ty, kteří usilují o novou šanci pracovat. Najdete zde např. lněné sáčky na chléb a pečivo, sáčky na zeleninu, látkové tašky, kabelky.

Denně si chodíme s kolegyní pro obědy a jako samozřejmost bereme jídlo do vlastního boxu, máme vyzkoušené: Hotel Sport (zde vám k pití nalejí i kohoutkovou vodu zdarma), restauraci u Kohouta a Riegrovku. V pekárně u Hrdinů, si nakupuji pečivo do vlastního sáčku. Paní prodavačky jsou vždy milé a ochotné. A musím potvrdit, že v rodině úplně zmizeli igelitové sáčky. Nákupem do vlastních sáčku pečivo i ovoce mám vyzkoušené i marketu Penny, Lidl, Tesco, a vždy v pořádku. V Penny u pultu se zeleninou prodávají sáčky opakovaně použitelné za 19,90 Kč k nákupu ovoce a zeleniny.

Několikrát jsem navštívila Rodinné centrum Krok a musím pochválit tuto komunitu za ekologický provoz. Používají ekologické čističe, pečlivě třídí svůj odpad a snaží se ho minimalizovat. K ekologické výchově vede naše nejmenší Lesní školka Kulíšek, i tu jsme několikrát měly možnost navštívit a opravdu svůj odpad i negativní dopad na okolní přírodu aktivně snižují.

Napište nám, s kým nebo s čím jste spokojeni vy. Kde máte dobré zkušenosti, co se týká ekonakupování, či ekologického chování, provozu. Budeme moc rády, když budete s námi vaší pozitivní zkušenost sdílet a rády tuto informaci předáme dál. Pojďte s námi změnit svět na lepší místo bez nadměrné spotřeby plastů a zbytečných obalů.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/plast-sacek-igelitka-taska-retezce-odpad.A181019_170003_ekonomika_mato
https://www.nakupzfarmy.cz/stranka/jaktofunguje


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 13:31