Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Den bez aut v Kralupech podruhé

Den bez aut v Kralupech podruhé



Vyvěšeno: 21. 9. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 38-2022

20220920_095412.jpgDen bez aut v Kralupech podruhé

Mezinárodní „Den bez aut“ se koná každoročně koncem září v řadě měst. Jeho cílem je poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit omezování městského automobilismu. Stejně jako v minulém roce se i letos rozhodlo kralupské ekocentrum uspořádat osvětovou akci zaměřenou na alternativní způsoby dopravy s důrazem na ochranu životního prostředí.

Kralupský Den bez aut se uskutečnil dne 20. září 2022 a byl určen pro žáky 5. ročníků ZŠ V. Havla. Celá akce proběhla na břehu Vltavy u veřejného griloviště. Pro děti zde bylo připraveno hned několik stanovišť s tématem dopravní výchovy a také vlivu dopravy na životní prostředí.

Akce se zúčastnila Městská policie Kralupy nad Vltavou a Hasičský záchranný sbor Správy železnic.

IMG20220920122225.jpgPreventisti Městské policie Kralupy nad Vltavou s žáky diskutovali o tom, jak se mají zachovat v případě, že by byli svědky nějaké mimořádné situace, jež si vyžaduje přítomnost policie, hasičů nebo záchranné služby. Žáci si mohli vyzkoušet chůzi s brýlemi, které díky použití speciálních čoček dokážou simulovat stavy a reakce způsobené požitím různého množství alkoholu, nebo třeba drog. Jsou také schopny simulovat účinky únavy na lidský mozek. To všechny velmi bavilo.

Na stanovišti Hasičského záchranného sboru Správy železnic si žáci prohlédli hasičskou techniku a dozvěděli se zajímavosti z činnosti hasičů. Vyzkoušeli si i jak je těžká výstroj, kterou na sobě hasiči při zásahu musí mít a někteří se podívali i na střechu hasičského auta.

Ekocentrum Kralupy si pro žáky připravilo vědomostní kvíz se záludnými otázkami nejen z oblasti dopravy, ale lektoři s žáky také diskutovali téma bezpečná cyklistika. Nechyběly ani pohybové aktivity, například chůze naslepo.

Ekocentrum tímto děkuje všem účastníkům akce za jejich nasazení a snahu, se kterou se snažili předat něco ze svých zkušeností a dovedností žákům, kteří se kralupského Dne bez aut zúčastnili.

Poděkování patří i společnosti MERO ČR, a.s., bez jejíž podpory by se akce nemohla uskutečnit.

264.jpg

 

 

Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 09. 2022 11:23