Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Pojďte si odpočinout na motýlí lavičce

Pojďte si odpočinout na motýlí lavičce



Vyvěšeno: 14. 10. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 42-2022

IMG20221012094353.jpgPojďte si odpočinout na motýlí lavičku

Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou realizovalo ve spolupráci se ZŠ Jodlova osazení nové lavičky v Parku pod nemocnicí (prostor pod Informačním centrem). Zároveň se školáky celý břeh Vltavy vyčistilo od odpadu; v letošním roce se jednalo o již druhou úklidovou akci v rámci projektu Kralupy – čisté město, do něhož je škola zapojena již od roku 2011.

Ekocentrum Kralupy uspořádalo ve čtvrtek 12.10.2022 ekologické odpoledne pro žáky ZŠ Jodlova. Lokalita parku pod infocentrum nebyla zvolena náhodně, škola má nad místem patronát v rámci projektu Kralupy – čisté město, a to již úctyhodných 11 let. K již tradičním „úklidovkám“, které ekocentrum se školami pravidelně pořádá, se v letošním roce přidala i výsadba.

Pro Kralupy čistější…

IMG20221012090843.jpgÚklidová akce proběhla v rámci celonárodní kampaně „Ukliďme Česko“. Školáci si před zahájením úklidu vyslechli od Mgr. Nikoly Horákové z Městské policie zásady bezpečnosti při úklidu. Poté obdrželi rukavice a pytle na sbírání odpadků a spolu s preventisty a svými učitelkami vyrazily podél břehu Vltavy.

A co děti během úklidu města nalézaly? Ponejvíce obaly od potravin, jak papírové, tak i plastové, hliníkové plechovky, skleněné lahve i PET lahve, ale také stavební materiály. Odvoz pytlů a následnou likvidaci nasbíraných odpadků zajistily Technické služby města Kralupy nad Vltavou. Dětem se v průběhu dopoledne podařilo nasbírat 13 pytlů odpadu o váze 220 kg.

Pro Kralupy krásnější…

Oživit prostor pod infocentrem unikátním způsobem, to byl úkol pro druhou skupinu dětí. Pomocnou ruku podal i Městský úřad, který do vybraného prostoru instaloval novou lavičku, na dětech bylo osázet ji vhodnými rostlinami, které budou v budoucnu lákat motýli. Pro motýlky je na nadcházející rok přichystána opravdová hostina v podobě cca 40 rostlin a keřů, jedná se např. o komuli Davidovu, sasanku, mateřídoušku, levanduli, šalvěj, kopretinu, třapatku a mnoho dalších.

20221012_090407.jpgJak celý záhon bude ve finále vypadat rozhodly samy děti. Práce jim šla od ruky a za cca 2 hodiny byl celý záhon osázen krásnými květy.

Nová lavička by měla sloužit především k relaxaci a pozorování motýlů dělá radost všem a působí blahodárně na duševní zdraví. Navíc jsou motýli výborní opylovači a fungují také jako indikátor zdravého životního prostředí.

Děti se do všech aktivit nadšeně zapojily, jako obvykle byli vybráni i nejlepší „sběrači“ a „zahradníci“, kteří dostali za odměnu diplomy a drobné ceny, pro každého účastníka akce byla připravena originální dřevěná medaile.

Počasí i akce samotná se velmi vydařila, a především byla smysluplná, zúčastnilo se jí 36 školáků a 5 dospělých.

Děkujeme všem, kteří se na akci podíleli. Je vidět, že Kralupákům není lhostejné, v jakém prostředí žijí.

Martina Černá
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: archiv ECK

Projekt "Kralupy - čisté město" byl pro rok 2022 finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou v rámci zájmové dotace.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 10. 2022 9:33