Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak (ne)využíváme dešťovou vodu

Jak (ne)využíváme dešťovou vodu



Vyvěšeno: 27. 10. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 43-2022

water-g306c9ca54_640.jpgJak (ne)využíváme dešťovou vodu

Dešťová voda je obnovitelný zdroj, se kterým se setkáváme po celý rok. Je všude okolo nás. Má výborné fyzikální vlastnosti, je velmi měkká a je bez přidaného chloru. Není samozřejmě vhodná k pití a k vařeni, ale má mnoho využití.

Voda je vzácný zdroj života na zemi. Zvykli jsme si používat ke všemu pitnou, snadno dostupnou tekoucí vodu z vodovodního kohoutku. V dnešní době se pitná voda stává drahou položkou v rozpočtu naší domácnosti. Vodou se šetří odjakživa, ale dříve bylo šetření pitnou vodou pouze záležitostí ekonomickou, nyní nám ubývá i voda kolem nás.

Abychom mohli začít využívat dešťovou vodu, je potřeba zamyslet se nad jejím užitím. Na běžné činnosti spojené s provozem domácnosti se dá dešťová voda využít. Nenechme se ale vyděsit některými hlasy, které tvrdí, že například spláchnutí toalety dešťovou vodou může způsobit epidemii. To bychom za deště nemohli vyjít ani na ulici. Většina lidí dnes používá dešťovou vodu na zalévání zahrady. Dále je ideálním řešením na splachování toalety, na mytí oken a podlah, na praní prádla, na mytí aut a příjezdových cest a také např. na oplachování zahradního nábytku. A o tom, že je vhodná na koupání domácích čtyřnohých mazlíčků, ví jen málokdo. A přitom srst a kůže zvířat není nadšená z chlorované vody a kosmetických přípravků, dešťová voda je pro zvířecí srst lepší volba než voda z vodovodu.

Je tedy na místě se při plánování využití dešťové vody zamyslet nad tím, k čemu a jak ji budeme využívat, a dle toho ji nastřádat, nasbírat. K většině nových staveb se dnes automaticky buduje podzemní nádrž na dešťovou vodu. Není však problém takovouto nádrž pořídit i u stávajícího domu. K nádrži je nutný přívod z okapu/ů a odvod do vsaku nebo do kanalizace. Pokud se totiž nádrž naplní, přebytečná voda musí někam odtéct. Potřebný vsak a řešení vám doporučí odborník. Nádrže mohou být umístěny pod zemí nebo stát volně na zemi. Velikost nádrže je nutné zvolit dle velikosti střechy nebo dle spotřeby vody v domácnosti. Které číslo vám vyjde menší, takový objem zvolíme. Na internetu je několik kalkulátorů, které vám pomohou spočítat velikost nádrže na dešťovou vodu, například zde.

Díky dotačním programům na zachytávání dešťové vody můžete získat zpět dokonce i velkou část investice do podzemní nádrže, včetně výkopových prací apod. Čerpat lze z dotačního programu „Malá dešťovka„, který je vyhrazen pro rodinné domy. Pokud se chystáte pouze „obyčejně“ svádět vodu okapem do nádrže pro zalévání, postačí, pokud bude mít nádrž objem alespoň 2 m3, bude zajištěna proti odpařování či promrzání, a stát vám může přispět až 27 tisíci korunami. O „Dešťovku“ může žádat každý vlastník nebo stavebník objektu určeného k trvalému bydlení.

A pokud vlastníte jen zahrádku se zahradním domkem, máte možnost být ekologický a snížit své náklady za vodu využitím sudu pod okapem, starou vanou nebo repasovaným kontejnerem. Tyto kontejnery lze originálně ozdobit či schovat. Jen je třeba si dát pozor na používání neodborně vyčištěných kontejnerů, které se používaly na přepravu a skladování nebezpečných látek. O této problematice jsme informovali v našem článku.

Pro mne nejkrásnějším způsobem zachytávání dešťové vody je zbudování retenčního jezírka, osazeného lekníny či jinými vodními rostlinami, včetně proplouvajících rybiček a kvákajících žab.

Dešťová voda se v dnešní době sucha a nedostatku vláhy stává pokladem, který bychom si neměli nechat protékat mezi prsty.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:  

Dešťová voda vám může ušetřit peníze – HobbyDeník (hobbydenik.cz)
Chytré způsoby, jak využít dešťovou vodu a výrazně tak ušetřit na poplatcích. Ve hře není jenom sud, ale i jezírko (nkz.cz)
Získejte dotaci až 45 tisíc za nádrž na vaši přebytečnou dešťovkuDotace na tepelné čerpadlo & Dotace na fotovoltaiku & Kotlíková dotace (dotace-jednoduse.cz)
Efektivní hospodaření s vodou na zahradě - Magazinzahrada.cz
Jak využít dešťovou vodu - poradíme přehledně a srozumitelně (skrblik.cz)
Rodinné domy – Nová zelená úsporám (novazelenausporam.cz)
Dešťovka – SFŽP ČR (sfzp.cz)
Kalkulátor - Dešťová voda - vše o zachytávání, sběru dešťové vody (destovavoda.cz)
 

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 10. 2022 12:22