Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Ekocentrum spolu se seniory oslavilo Den stromů

Ekocentrum spolu se seniory oslavilo Den stromů



Vyvěšeno: 24. 10. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 43-2022

IMG20221020131113.jpgEkocentrum spolu se seniory oslavilo Den stromů

Každý rok se dne 20. října slaví Den stromů. My v ekocentru jsme se rozhodli oslavit tento den, jak jinak, než výsadbou stromu. Pomocnou ruku nám podali senioři z DPS Kralupy a také děti z družiny ZŠ Gen. Klapálka.

I stromy mají svůj svátek

Nápad slavit Den stromů vznikl už v polovině 19. století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Tamější krajina byla přibližně před 150 lety popisována jako krajina "bez stromů". Až jeden z prvních osadníků v této oblasti - J. Sterling Morton začal v okolí svého domu pěstovat různé druhy stromů, keřů a květin. Povoláním však nebyl zahradník, ale novinář a vydavatel prvních novin v tomto americkém státě. A právě noviny využil k tomu, aby vyzval své spoluobčany k následování jeho příkladu – k pěstování stromů. Vysvětlil jim, že stromy zastavují větrnou erozi půdy a poskytují stín před pálícím sluncem.

20221020_131009.jpgDo Čech myšlenku přinesl "Svaz spolků okrašlovacích" a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906. Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem, byla znovu obnovena až v roce 2000. S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy, známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami.

Jak jsme sázeli my?

Za krásného podzimního odpoledne se sešla na zahradě DPS Kralupy skupina seniorů spolu s dětmi z družiny Gen. Klapálka, aby společnými silami vysadili ovocný strom, třešeň. Nový strom nahradil původní uschlý. Jako obvykle probíhala výsadba pod technickým dozorem p. Málka z místní pobočky ČSOP.

Během přípravy místa výsadby děti seniorům zazpívaly několik tematických písniček o stromech a přírodě. Pak již následovala samotná výsadba, do které se děti pustily s nadšením. A práce jim šla od ruky, senioři aktivně pomáhali a za chvíli byl stromek zasazený.

Poté jsme děti a seniory vyzvali, aby stromečku něco pěkného popřáli, někteří si své přáníčko nechali pro sebe, jiní ho nadšeně sdělili: „aby dobře rostl, aby se mu na zahradě líbilo, aby hezky plodil…“ Poté opět následovala písnička, která celou akci ukončila.

Věříme, že stromeček vyslyšel všechna přání, bude se mu v zahradě dařit a bude těšit nejen obyvatele DPS.

Děkujeme všem, kteří se akce účastnili, především pak vedení DPS, které akci umožnilo.

Video z akce


Celá akce byla financována společností Linde Gas a.s.

Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: archiv ECK

loga2.jpg


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 10. 2022 12:48