Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Pozitivně laděný vánoční úklid

Pozitivně laděný vánoční úklid



Vyvěšeno: 15. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 48-2022

woman-g8519356cc_1280.pngPozitivně laděný vánoční úklid

Příprava na Vánoce se neobejde bez vánočního úklidu, kterému většina z nás věnuje větší péči. Vánoční úklid znamená pro každého trochu něco jiného. Vánoce si přejeme mít klidné a provoněné nejen jehličím, ale i čistotou. Očista prostoru, kde žijeme, má podle odborníků smysl. Ovlivňuje, jak se o Vánocích cítíme. Úklid však neděláme pro druhé, úklid děláme pro sebe.

Existují dvě skupiny lidí – jedna úklid z hloubi duše nenávidí a provádí jej s odporem, a druhá skupina naopak úklid miluje, protože se těší, až jejich domov získá tu nádhernou svěžest, vůni a čistotu, která vždy dokáže potěšit a uklidnit i rozbouřené vody psychiky. Pro někoho je vánoční úklid možná jakýmsi přežitkem našich maminek a babiček, ale přesto se do něj každoročně pouští. Podle čínského učení Feng – šuej to pro někoho může znamenat také vnitřní očistu, protože když uklidíme příbytek, uklidíme si i v sobě samých. Vyhodíme staré věci a připravíme se na příchod těch nových. Jak říká toto čínské učení, nezapomínejte při úklidu vyhodit vše, co nepotřebujete, abyste do života mohli přijmout jiné věci.

Nevnímejte úklid jako pohromu, vnímejte ho pozitivně                                       

Úklid není pouze o tom, abyste nepořádek uklidili a měli doma vše hezké a hygienicky bezpečné. Nadechněte se a popřemýšlejte. Řekněte stop věcem, které pro vás teď nejsou důležité. Často máme ve zvyku stihnout všechno. To je naše nevědomá pozornost. Proč a co vlastně uklízíte? Jako první vás jistě napadne čistota a vůně, ale popravdě si odpovězte, jak se cítíte, když uklidíte ložnici, obývací pokoj a kuchyň? Cítíte se plní elánu, síly a máte mnohonásobně větší chuť do života? A právě v tomto kroku spočívá úzká souvislost mezi úklidem a psychikou. Zkuste se zamyslet a vytvořit si prostředí, kam se budete rádi vracet. Vytvořte si útočiště, ve kterém se cítíte šťastně, naplněni láskou a pohodou. Obklopte se jen předměty, které máte rádi a které vám dělají radost. Poté jděte a na úklid si vyhraďte určitý den. Zapněte si oblíbenou hudbu a v klidu ukliďte.

Jak tedy na vánoční úklid, abychom jej zvládli co nejefektivněji a bez chemie?

Vánoční úklid se dá zvládnout v klidu a pohodě, bez stresu, a dokonce i bez chemie. Skvrny na koberci posypte jedlou sodou, nechte ji vsáknout a pak ji vyluxujte. Pokud máte na koberci žvýkačku, nejprve na ni položte kostky ledu. Žvýkačka ztvrdne a dá se snadno odstranit. Lišty žaluzií vyčistěte kůrkou čerstvého chleba. Přimáčkněte do ní vždy lištu a přejeďte ji po celé délce. Zrcadlo lze vyčistit vyždímaným hadrem namočeném do silného černého neslazeného čaje a poté vyleštit starými nylonovými punčochami. Chromové části nábytku, koupelnové stojany, nohy židlí, stolů můžete vyčistit alobalem. Z role si vždy utrhněte kousek a otírejte chrom tou matnější stranou alobalu. Chrom se bude opět krásně blýskat. Vana, umyvadlo, sprchy se budou blýskat, pokud si připravíte směs z podmáslí a 3 lžiček soli, a touto směsí vanu či umyvadlo vydrhnete a opláchnete vodou. K vyčištění sprchové hlavice lze připravit roztok z lihového octa a vody 1:1. Sprchovou hlavici do roztoku na chvíli vložíme. A pak jen propláchneme vodou.                                

Vůně Vánoc, vůně domova                                                                      

Vánoce vnímáme všemi smysly. A do vánočně uklizeného domova se hodí vůně Vánoc. Do lednice můžete vložit rozkrojené jablíčko. Lednice zůstane dlouho voňavá, jablko totiž pachy neutralizuje. Pokud si nakrájíte citronovou kůru a rozdělíte ji do několika misek, které rozmístíte ideálně u topení, pak se během pár hodin uvolní krásná vůně. Provoňte svůj prostor vůní badyánu, kardamomu, pomeranče, hřebíčku a vanilky. Do skleněné zavařovačky dejte hřebíček, skořici, badyán, vanilku, kardamom. Čím více koření použijete, tím bude vůně intenzivnější. Koření zalijte vodkou a nechte macerovat týden až dva, přidejte ještě pár kapek éterického oleje z pomeranče, limetky nebo citronu, olej z modřínu, borovice nebo smrku. Poté přelijte do skleněné nádobky na sprej a provoňte svou domácnost nebo oblečení. Můžete vyrobit voňavý sprej pro sebe nebo ho darovat svým blízkým.

Vnímejte krásu přítomnosti, očistěte sebe a provoňte svůj domov.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Úklid jako rozbor a rozvoj sebe sama - TvojeMísto (tvojemisto.cz)
VÁNOČNÍ ÚKLID: Jak ho zvládnout a na nic nezapomenout? NÁVOD | TN.cz (nova.cz)
Jak na vánoční úklid | praktické rady | jaktak.cz
Druhá adventní neděle | Linda Mahelová (lindamahelova.cz)
Vánoční úklid - Postup a Praktické rady - BydletSnadno.cz
Jak uklidit jednou provždy podle Marie Kondo (Zázračný úklid) (receptnavztahy.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 12. 2022 12:12