Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak zabavit děti v zimě venku?

Jak zabavit děti v zimě venku?



Vyvěšeno: 23. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 50-2022

boy-6870450_640.jpgJak zabavit děti v zimě venku?

Říkáte si, když je venku zima, tak to nemá cenu s dětmi chodit ven, to raději půjdete do herničky? Co dělat, když je zima na blátě, obloha je šedá a občas padá studená mokrá mlha? Zkusme i tak překonat nepohodlí a jít ven – odměnou nám bude silnější imunita i duševní pohoda. Neexistuje špatné počasí jen špatné oblečení.

I když venku padá déšť se sněhem, mrzne, fouká a je bláto, maminkám se do nevlídného počasí příliš nechce, dítě ale čerstvý vzduch potřebuje, a to v létě i v zimě. Pobyt venku je pro dítě velmi důležitý a nezbytný pro jeho správný tělesný i duševní vývoj.

Procházka nemusí být dlouhá, důležitá je spíš pravidelnost. Pokud je dítě zdravé, nic nebrání tomu, aby část dne trávilo venku na čerstvém vzduchu. Ideální je zkombinovat procházky s nějakým zimní sportem nebo aktivitou. Že vás v zimě nenapadá kromě sáňkování a lyžovaní žádná aktivita? Zkusíme vám dát pár tipů, jak ratolesti venku i v zimě zabavit.

Hurá, jdeme ven

Důležité je se na zimní venkovní teploty dobře připravit, aby bylo dětem komfortně a nebyly málo či příliš oblečené. Jak na to, vám poradí tento článek.

Čas venku v přírodě uklidňuje, zlepšuje náladu a snižuje stres, a přirozené světlo a fyzická aktivita zase pomáhá obnovit zlepšit kvalitu spánku. Vitamin D navíc hraje klíčovou roli od vývoje kostí, a děti jsou také méně náchylné ke kardiovaskulárním onemocněním, cukrovce apod. Pohyb venku v jakémkoliv ročním období je zároveň pro vývoj dětí důležitý. Čerstvý vzduch (tzn. kyslík, změny teploty) přispívá k podpoře imunity a tím pádem k větší odolnosti nejen dětí, ale i dospělých. Čím větší zima, tím je nutné se více hýbat, ideální si vyjít pořádný kopec, ale co si budeme povídat, to děti moc nebaví. Jak jim ten pobyt venku zpříjemnit?

  1. Geocaching

Hledejte s dětmi „kešky“. Geocaching je něco na pomezí sportu a turistiky. Spočívá v hledání schránky, o níž víte souřadnice GPS a někdy i malou nápovědu. Najdete je nejen po celé České republice, ale všude na světě. Stačí stáhnout aplikaci Geocaching a začít. Hledat se dá i v zimě a díky sněhu je to o to větší výzva. Zpříjemnit si tak můžete rodinnou procházku s dětmi hledáním „pokladu“.

  1. Nakrmte zvířátka

Nakoupíme nebo doma vlastnoručně vyrobíme krmení pro ptáčky. Umístíme do krmítek nebo na provázku pověsíme na větvičku stromu. Vhodné krmení pro ptáčky - https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/. Poté můžeme pozorovat, kdo všechno naše krmítka navštíví. Můžeme dát krmení do krmelců. Jen opatrně na vhodné jídlo pro lesní zvířátka!  Tipy, co zvířátkům můžete donést najdete zde.

  1. Hledejte zvířecí stopy

Zima je skvělý čas, kdy můžete s dětmi pozorovat různé stopy zvířátek obtisknuté ve sněhu, např. lišky, králíky, srnky, jeleny, veverky apod. Můžete z toho udělat i hru, kdo najde nejvíce stop různých zvířátek apod.

  1. Aktivity na zahřátí
  • Rybičky, rybičky, rybáři jedou!
  • Opičí dráha: Děti mohou společně s rodiči připravit slalom či rozmístit překážky na přeskakování apod.
  • Mrazík: Každé z dětí si zvolí zvířátko, které v zimě nespí (občas vyběhne z pelíšku pro potravu). Jedno z nich hraje "Mrazíka", který jim leze do kožíšku (honička)
  • Házení šiškami: přemisťování šišek na hromady apod.
  • Legrační básničky s pohybem, např. "Hlava, ramena, kolena, palce"
  1. Pokusy venku
  • Zmrzne dříve studená nebo teplá voda?
  • Roztaje nejprve kostka ledu nebo sněhová koule?
  • Co se stane, když sníh posolíme?
  • Rozpustí se sněhová koule dříve v holé ruce nebo v ruce s rukavicí?
  • Pozorujte sníh pod lupou. Co vidíte?
  1. Bábovky ze sněhu

Vezměte si ven hračky na písek, a kromě stavění sněhuláka postavte třeba i hrad.

  1. Bludiště ve sněhu

Na kousek prostoru, kde je celistvá pokrývka sněhu. Buď můžete cestičky udělat vy sami, nebo si s dětmi stoupněte za sebe a udělejte hada/vlak. Poté už ušlapejte různě klikaté cestičky. Děti budou mít za úkol chodit pouze po vyšlapaných cestičkách.

Další nápady na aktivity v zimě najdete třeba zde - http://www.hrajemesivenku.cz/category/zima/.

Příroda nám nabízí celoročně rozmanité příležitosti k učení, a v zimě tomu není jinak. Zima je v plném proudu a dostat děti ven dá občas pěkně zabrat. Oblékání trvá dlouho a venku není tolik zajímavých možností ke hře jako v létě. Zkuste děti příště navnadit některou z nových her a uvidíte, že i vy se budete na zimní procházku víc těšit! Odměnou nám pak je se po celém dni venku zachumlat doma do deky a dát si šálek teplého kakaa.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://plzensky.denik.cz/ctenar-reporter/dobre-rady-do-rodiny-zima-tahne-deti-ven-mame-rady-jak-si-vychazku-uzit-20221214.html
https://primanapady.cz/clanek-296853-uzijte-si-na-snehu-i-na-blate-zabavu-s-detmi
https://blog.homeparkzlicin.cz/hry-pro-deti-venku/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 12. 2022 10:12