Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Silvestr bez ohňostroje?

Silvestr bez ohňostroje?



Vyvěšeno: 30. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 51-2022

fireworks-gac1c30ccd_640.jpgSilvestr bez ohňostroje?

Žádná silvestrovská a novoroční oslava se neobejde bez pořádného ohňostroje. Ohňostroj ozvláštní každou oslavu. Ohlušující exploze vysoko na nebi prostě mají svoje kouzlo. Když si ale uvědomíme, jaké škody ty nádherné pestrobarevné výbuchy způsobují planetě, vodě, zvířatům i lidem, asi se pozastavíme, zda je opravdu ohňostroj to pravé na oslavu.

Vynález ohňostroje se připisuje Číně, kuchyni a náhodě. Podle legendy se to přihodilo před dvěma tisíci lety, když se jistému čínskému kuchaři v dutém bambusovém výhonku omylem smíchaly dřevěné uhlíky, síra a ledek, tedy směs dodnes známá jako střelný prach. A když výhonek spadl do ohniště, s ohlušujícím rachotem explodoval. Do Evropy jej údajně přivezl ve druhé polovině 13. století italský obchodník Marco Polo. Záhy se od Italů začali dělat ohňostroje v Německu, ve Francii i v Anglii, kde byl hlavní mistr ohňostrojů za své zásluhy o pekelnou zábavu povýšen na rytíře. A byli to zase Italové, kteří ve 30. letech 18. století přišli se zásadním zlepšovákem – do střelného prachu přidali stroncium nebo chlorid barnatý a obloha se rozjasnila zářivou červenou a zelenou. Pak přibyla barva žlutá, modrá a fialová a oslavy byly velkolepější než kdy dříve.

Dnešní ohňostroje

Jak výroba, tak použití dnešních ohňostrojů představuje velkou zátěž pro životní prostředí. K výrobě se používají nebezpečné chemikálie a minerály těžené neekologickým způsobem. Znečištění ovzduší na Nový rok často stoupá ve městech až na desetinásobně horší hodnoty prachových částic (PM) než ty, které panují obvykle. Když uvážíte, že během 10 minut velkého ohňostroje dojde k odpálení více než 4 000 kilogramů výbušnin na malém prostoru, je ve vzduchu hodně kouře, který obsahuje mimo produktů hoření jako je oxid uhličitý, oxidy síry a dusíku, také těžké kovy, které dávají ony krásné barvy. Částečky kovů, které se starají o barevné efekty, navíc pronikají do půdy a zvyšují její kyselost, což má dopad na zdraví rostlin i živočichů. Ohňostroje se vyrábějí ze síry, dusičnanu draselného a dřevěného uhlí, které znečišťují nejen ovzduší, ale také vodní zdroje, nad nimiž často ohňostroje vybuchují, takže mají dopad i na vodu a vodní živočichy.

Zvířata a ohňostroje

Ohňostroje jsou pro zvířata nepříjemné až traumatizující a mohou mít za následek i smrt. Lidé si často myslí, že rachejtlí a dělobuchů se bojí hlavně psi a kočky. Nemyslí na ostatní zvířata, která kvůli lidským oslavám pociťují velký stres, úzkost a strach. Jak děsivé mohou být dělobuchy a záblesky pro zvířata, si málokdo uvědomí. Pro divoká a volně žijící zvířata jsou ohňostroje velmi nebezpečné a intenzivnější. Dle stanoviska Britské veterinární asociace (BVA) může hlasitý zvukový efekt ohňostrojů způsobovat strach u všech zvířat, a to domácích, volně žijících nebo hospodářských. To potvrzují studie na zvířatech chovaných v zajetí, např. zvířatech domestikovaných nebo chovaných v zoo, stejně tak žijících ve volné přírodě. Dnes již víme, že například divoce žijící ptáci vylekaní hlukem, v panice prchají ze svých nocovišť a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do stromů a dalších překážek jako jsou budovy, mosty, trolejová vedení. Tyto střety mohou vést k jejich poranění a někdy i smrti.

Blýskání na lepší časy – oslava Nového roku bez použití pyrotechniky

Vzhledem k zjevnému negativnímu vlivu ohňostrojů na živočichy jsou ohňostroje v českých národních parcích zakázány od června 2017, kdy vstoupila v platnost novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Lidem i zvířatům tak novela dala i legislativní příležitost oslavit příchod Nového roku v klidném prostředí. V dnešní době mohou i obce významně regulovat obecními vyhláškami používání pyrotechniky. Zapojit se mohou i prodejci pyrotechniky. Letos se stala Billa prvním českým maloobchodem, který nebude mít v nabídce zábavní pyrotechniku.

Oslava příchodu nového roku může proběhnout důstojně a vesele i bez ohňostroje, zato s vědomím sounáležitosti člověka s ostatními živými tvory.


Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Vznikl vlastně náhodou. Kde se vzal ohňostroj? | Zajímavosti | Lidovky.cz
Jak moc škodí přírodě ohňostroj? Řekneme to takhle: Radši na něj letos zapomeňte - Forbes
Ohňostroj – Wikipedie (wikipedia.org)
Jsou ohňostroje, prskavky a vonné svíčky pro lidi s astmatem (alergií) bezpečné? Nezkažte si svátky. (hyla.cz)
Silvestrovské ohňostroje jsou pro zvířata velkým stresem. Jak jim pomoci? - Můjchlupáč.cz (mujchlupac.cz)
Ohňostroje zabíjejí ptáky, upozorňují ornitologové • Česká společnost ornitologická (birdlife.cz)
Silvestr na horách nebo v přírodě? Vyvarujte se ohňostrojů, vyzývají národní parky – Plzeňoviny.cz (plzenoviny.cz)
https://plus.rozhlas.cz/ohnostroje-nejsou-nic-strasneho-svetelnost-a-hluk-pri-bource-je-mnohem-vetsi-7717113
https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pravo-v-ochrane-prirody/vliv-zabavni-pyrotechniky-a-ohnostroju-na-ptaky/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 27. 12. 2022 10:31