Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Posypová sůl - pomáhá nebo škodí?

Posypová sůl - pomáhá nebo škodí?



Vyvěšeno: 26. 1. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 04-2023

snow-g5c0a0d1a8_640.jpgPosypová sůl - pomáhá nebo škodí?

Se zimním obdobím přichází doba, kdy na silnice a chodníky vyjedou sypače s tunovými zásobami posypové soli. Většina lidí je za posypané silnice a chodníky vděčná. Po zimě však řidiči lamentují nad urychlenou korozí auta a chodci zase nad zničenou obuví. Podle posledních výzkumů je stále patrnější, že posypová sůl se stává hlavně pro přírodu jedem a její používání škodí stromům, vodě i zvířatům. Čím se dá nahradit?

Namrzlá vrstva ledu či sněhu na chodnících a cestách dokáže způsobit velké problémy a je častou příčinou zranění. Dokud sněží a mrzne je sůl vítaným pomocníkem, který nám pomáhá při chůzi i při jízdě automobilem. Málokdo si však uvědomuje, že posypová sůl zůstává v přírodě i dlouho poté, co zimní období skončí. Roztátá směs, která má vysokou koncentraci soli znečišťuje podzemní vody, poškozuje stromy a rostliny, způsobuje zvýšenou korozi materiálů a ohrožuje živočichy ve vodě i na souši. 

Používané druhy posypové soli

Zvýšená intenzita automobilové dopravy přináší větší nároky na údržbu komunikací v zimním období. Posypová sůl napomáhá ledu a sněhu k rychlejšímu tání, a tak udržuje pozemní komunikace i v tuhých zimních měsících bezpečnými a sjízdnými. Jenže na straně druhé zároveň chemicky reaguje s kovem a urychluje tak korozi částí vozu, především podvozku. V evropských zemích jsou pro zimní údržbu komunikací nejčastěji používané dva typy posypové soli. Nejvíce rozšířený je obyčejný chlorid sodný (NaCl) a poté chlorid vápenatý (CaCl2). Při teplotách do cca -9 °C se používá chlorid sodný, tedy běžná sůl, kterou všichni známe. Ta je k přírodnímu prostředí nejagresivnější, je však cenově dostupná, a tedy nejpoužívanější. Mezi méně škodlivý chemický posyp se řadí chlorid vápenatý, který má schopnost rozmrazování až do teploty -29 °C. Na údržbu silnic se používají i jiné látky, například chlorid hořečnatý nebo močovina.

Jak moc škodí posypová sůl přírodě?

Intenzivně chemicky ošetřované silnice jsou zdrojem chloridů, které mohou poškodit porosty v okolí silnic. Poškození je způsobeno buď kontaktně odstřikovanou solnou břečkou, nebo jemným aerosolem vířeným při průjezdu vozidel a jejich ulpíváním v korunách stromů. Typickým projevem poškození stromů posypovou solí je rezavění jehlic. K poškození lesa však dochází hlavně při zatékání rozbředlého a tajícího sněhu s rozpuštěnými solemi do porostů, kde sůl kontaminuje půdu, na které dřeviny rostou. Během jarních tání jsou soli splavovány do podzemních vod i do vodních toků, kde zůstávají tyto koncentrované roztoky po dlouhou dobu. K znehodnocení až 19 litrů pitné vody přitom stačí jen jedna čajová lžička chemické soli. A její následné odbourávání je velice komplikované.

Alternativy na posyp silnic vesměs neuspěly

Na mnoha místech zeměkoule bylo již testováno mnoho různých variant, které by snížily množství chloridu sodného jako významného zdroje kontaminace půdy, ale víceméně s nevalným úspěchem. Jednou z možností byl ocet smíchaný se solí nebo chlorid hořečnatý. Dokonce se testoval i odpad při výrobě bílého cukru – řepná a třtinová melasa. Ta je samozřejmě velmi cenným zdrojem výživných látek a nemělo by se s ní tímto způsobem plýtvat, navíc se ukázalo, že „nemrznoucí směs“ zanechávala skvrny na oděvu, na obuvi a na karosériích automobilů, a podobně jako u často využívané močoviny, provázel tento postup ošetřování silnic a chodníků nežádoucí zápach rozkládající se hmoty.

Dostupné ekologické metody na ledovku

Existují ekologičtější a dostupné metody, jak s ledovkou bojovat na malých plochách. V rámci ekologie je snaha spotřebu soli, která se stále pohybuje ve stovkách tun ročně, omezovat. Pokud nechcete do odstranění namrzlého chodníku příliš investovat, ale současně chcete udělat něco pro životní prostředí v okolí svého bydliště, nahraďte posypovou sůl pískem, štěrkem či pilinami. Kromě štěrku a písku můžete použít i komerčně prodávané zdrsňující prostředky. Jsou vyvinuty přímo za účelem posypu chodníků a komunikací, nezatěžují životní prostředí a jejich účinek je nadprůměrný, počítejte však s vyššími pořizovacími náklady. Na trhu seženete například ekologické posypy vyrobené z expandovaného jílu. Mají velmi dobrý zdrsňující účinek, navíc jsou lehké, takže se snadno aplikují i při ručním sypání. Tyto jílové posypy navíc zůstanou na povrchu i při částečném rozmrznutí a zamrznutí. Další alternativou je drcené keramické kamenivo, které je také přímo určené pro posyp komunikací a chodníků. Oba typy jsou šetrné k životnímu prostředí, neucpávají kanalizaci, navíc je možné je na jaře využít ke kypření půdy a provzdušnění kořenů.

Bezpečná chůze po náledí – zkuste si nasadit nesmeky

Nesmeky jsou protiskluzové návleky na boty. Jde v podstatě o turistickou variantu horolezeckých maček. Protiskluzové návleky jsou skladné, lehké a snadno se nazouvají. Pasují na všechny druhy bot od lodiček až po vysoké armádní boty. Na gumové podešvi návleku jsou v přední části a pod patou umístěny ostré kovové hřeby a ty umožňují normální chůzi s bezpečným došlápnutím na patu, postupným přenesením váhy dopředu a odraz bez proklouznutí ze špičky. Na testy nesmeků se můžete podívat zde: TEST Nejlepší nesmeky na ledovku - Horydoly.cz - Outdoor Generation

Je jen na vás, dáte-li při ledovce přednost komerčně prodávaným chemickým posypovým materiálům anebo vsadíte na štěrk, písek, jíl, piliny či nesmeky. Snažte se však vyhnout posypové soli a dalším agresivním chemickým přípravkům, které mají negativní dopady na stromy, zvířata, kvalitu vody i životnost obuvi.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Negativní vliv posypových solí pociťují lesy i během léta - EnviWeb
Posypová sůl je osvědčený prostředek pro zimní údržbu komunikací | Alip
Druhy rozmrazovacích látek - Sul-posypova.cz
TEST Nejlepší nesmeky na ledovku - Horydoly.cz - Outdoor Generation
Posypová sůl: pomocník, nebo nepřítel? - ESTAV.cz
Posypová sůl zachraňuje životy, ale decimuje přírodu. Máme však na vybranou? | AutoRoad.cz
Posypová sůl škodí přírodě i obuvi. Známe šetrnější prostředky na zledovatělý chodník (chytre-bydleni.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2023 20:04