Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Šesťáci uklidili novou naučnou stezku

Šesťáci uklidili novou naučnou stezku



Vyvěšeno: 25. 4. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 17-2023

uklidovka.jpgŠesťáci uklidili novou naučnou stezku

V pondělí 24. dubna 2023 proběhla úklidová akce nové naučné stezky v Parku čtyř ročních období. Do letošního prvního úklidu se pustili šesťáci ze ZŠ Václava Havla. Akce proběhla za podpory Města Kralupy nad Vltavou.

Navzdory pondělnímu deštivému počasí vyměnili šesťáci ze Základní školy V. Havla školní pomůcky za úklidové rukavice a vydali se na úklid Parku čtyř ročních obbobí. V parku na ně čekalo Ekocentrum Kralupy, které akci organizovalo. S nimi vyrazili cestou necestou po parku a sbírali vše, co už někdo nepotřeboval, a tak to jednoduše odhodil do přírody.

V průběhu úklidu se sbíraly plastové i skleněné lahve, staré oblečení, papíry apod. Největší kuriozitou úklidovky byl nález staré ledničky, která v parku ležela už dosti dlouhou dobu a na první dojem se tvářila jako únikový poklop. Bohužel jako vždy byly nalezeny i injekční stříkačky, které okamžitě zlikvidovali přítomní asistenti prevence kriminality, kteří na začátku úklidu žáky poučili, jak se při nálezu takovéhoto předmětu chovat.

Zdá se to až neuvěřitelné, ale za necelé dvě hodiny se společnými silami podařilo posbírat 180 kg odpadu!

Odměnou za dobře vykonanou práci byly špekáčky, které si žáci opekli a vědomí, že park a stezka jsou čisté a mohou přivítat nejen Kralupáky, ale i turisty. Samozřejmě po úklidu nechyběly ani naučné aktivity a kvízy, které si pro žáky připravilo ekocentrum a drobné odměny pro všechny sběrače.

Jak akce probíhala můžete shlédnout zde: https://youtu.be/8GjjP5uR6PM

Ochrana životního prostředí se pomalu, ale jistě stává nedílnou součástí života dětí. Vždy je ale nutné nejmladší generaci k těmto aktivitám motivovat, proto bych chtěla poděkovat pedagogům ze ZŠ V. Havla, že tak úspěšně činí. Současně bych chtěla poděkovat i Městu Kralupy nad Vltavou, Městské policii a TS Kralupy n/Vlt., kteří se spolu s námi na těchto aktivitách podílejí.

Čisté přírodě Zdar!

PS: Novou naučnou stezku otevřelo ekocentrum letos v dubnu. Kdo ji ještě nevyzkoušel, směle do toho. www.ekostezkakralupy.cz


Martina Černá
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 26. 04. 2023 9:49