Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > UPCYKLACE – dejte nový život starým věcem

UPCYKLACE – dejte nový život starým věcem



Vyvěšeno: 23. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 20-2023

wine-bottle-gcd2d49af4_640.jpgUPCYKLACE – dejte nový život starým věcem

Naše planeta se topí v odpadcích. Máme plné skládky, moře a přírody odpadků, které se dají využit. Upcyklace je jedna z možností, jak vdechnout nový život starým věcem. Možná i vy upcyklujete, i když tomu tak neříkáte. Ušili jste si v době covidové např. roušku z nepoužívaného oblečení? I to je upcyklace.

Upcyklace je slovo, které se na nás v poslední době valí ze všech stran. Říká se, že upcycling je filozofií, uměním, ale také životním stylem 21. století. Forem a podob upcyklace je spousta. Denně se s nimi setkáváme, jen například netušíme, že již nepotřebný výrobek může mít další využití.

Upcyklace, co to znamená?

Jedná se o přetváření odpadového materiálu nebo použitých výrobků v nový předmět užitné hodnoty. Na rozdíl od přístupu re-use (znovupoužití) má v tomto případě nový a jiný účel a využití (např. z nápojových krabic vyrobíme květináče na bylinky atd.). Nový výrobek má pak, oproti původnímu, často také jiné vlastnosti. Upcyklací se může zvyšovat i kvalita oproti původnímu výrobku.

Pojem upcyklace byl poprvé použit v roce 1994 v teoretickém textu, který poukazoval na to, že je třeba upřednostnit takovou recyklaci, která ještě zvýší kvalitu výrobku, tedy právě upcyklaci. Ale mnohé příklady upcyclingu a jeho pravé kořeny, bychom možná nalezli již ve starověku nebo během velké hospodářské krize, kdy pracovité hospodyňky například vyráběly ze starých šatů kuchyňské zástěry. A právě z historie se o upcyclingu můžeme mnohé naučit.

Hlavní myšlenka upcyklace je omezení odpadu! Např. oblečení se nevyhazuje, ale přetváří k dalšímu použití. Díky tomu dochází k eliminaci zátěže naší planety. Nudné tričko na dně skříně nemusí být zcela zapomenuto a odsouzeno k záhubě na skládce. S trochu šikovnosti můžeme vytvořit originální tričko, které nikdo nemá.       

Pozor, neplést si s recyklací!

Oba pojmy, recyklace i upcyklace, mají tři společné aspekty. Těmi jsou:

  • minimalizace vzniku odpadů,
  • snížení ekologické zátěže,
  • opětovné využívání výrobních zdrojů.

Mezi upcyklací a recyklací jsou ale také výrazné rozdíly. Upcyklace je proces znovuvyužití materiálu, který má ještě menší negativní dopad na životní prostředí, než má současná recyklace. Upcyklace je označení pro to, když někdo využije něco, co málem skončilo v odpadu a vdechne tomu nový život. To je rozdíl oproti recyklaci. Při ní se předmět dostane do odpadu, vytřídí se, rozmělní a ze získaného materiálu se vyrobí něco nového.

Během recyklace je vynakládáno nemalé množství energie, práce a financí pro opětovné získání vstupních surovin. Naopak upcyklace pracuje přímo s jednotlivými komponenty vyřazených produktů. Díky tomu dochází především k energetickým a finančním úsporám. Upcyklace ale také klade vysoké nároky na invenci, která vede k opětovnému začlenění vysloužilých produktů do užívání.

Příklady UPCYKLACE

Upcyklovat můžete nejen oděvy, nýbrž v podstatě vše, co ve svých domácnostech máte. Od zmiňovaného oblečení, přes nádobí až po nábytek. A tak hravě ze starých hrnečků či misek vyrobíte květináče pro nové rostlinky. Stačí jen trocha barvy a fantazie. Staré palety původně sloužící na přepravu stavebního materiálu zužitkujete na zahradní nábytek. Jsou-li palety ve výborném stavu, pak mohou sloužit i doma jako postel, skříňka, lavice či stoleček.

Skleněný odpad (zavařovačky, skleničky, misky atd.) má obrovskou výhodou, a tou je jeho odolnost– lze ho tedy používat opakovaně a v podstatě si tyto obaly po celou dobu užívání udržují i vysokou kvalitu (nedegradují: nemění barvu, tvar, strukturu atd.). K upcyklaci či znovupoužití se proto sklo hodí skvěle – vydrží po generace.

Mnohé kavárny a bistra nabízejí drinky v zavařovačkách nebo používají staré sklenice třeba jako svícny, vázy nebo květináče, případně také jako stojánky pro rezervace a další dekorace.

Fantastické na upcyklaci je to, že nechává velký prostor pro představivost a kreativitu. A jsou to často právě představivost a kreativita, které spolu s dovedností, šikovností a umem dávají jinak nepotřebným věcem onu přidanou hodnotu, kterou pak lze na trhu uplatnit. 25 zajímavých upcycling nápadů na využití odpadků naleznete zde: https://inodpady.cz/25-zajimavych-napadu-na-vyuziti-odpadku/

V dnešní době se upcyklace dostává do povědomí lidí závratnou rychlostí. Zejména z důvodu ekologie, která je velkým tématem. Současnost je prezentována jako doba plastová, doba odpadu. Proto si lidé oblíbili techniky, jak z volných materiálů levným a nenáročným způsobem zachránit oblečení pro sebe či své děti, renovovat nábytek nebo jinou formou využít staré produkty. Vzdor konzumnímu způsobu života, zachování tradičních hodnot a šetrnému přístupu k přírodním zdrojům se stává trendem 21. století.

Naučme se tedy aplikovat myšlenku upcyklace do našich životů. Zjistíme, že nepochybně i ušetříme peníze. Nebude potřeba donekonečna kupovat tolik nových věcí, jak to děláme nyní.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://www.upcycling.cz/co-je-to-upcyklace/
https://inodpady.cz/skryte-vyhody-upcyklace-upcycling-vs-recyklace-odpadu/
https://www.cleany.cz/cs/blog/upcyklace-aneb-promena-stareho-a-nevyuziteho-v-nove
https://www.upcycling.cz/proc-je-upcycling-popularni/
https://www.trideniodpadu.cz/upcyklace


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 05. 2023 13:44