Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Chození naboso - cesta ke zdraví

Chození naboso - cesta ke zdraví



Vyvěšeno: 27. 5. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 19-2020

boso.jpgChození naboso - cesta ke zdraví

Bosé nohy bývaly hlavně na vsích v dávných dobách běžným jevem. Dnes je tomu jinak. A přitom se na spodních ploskách nohou nachází velké množství reflexních bodů. Jak a kde si je můžeme aktivovat?


Pro lidi před 100 lety byla chůze bez bot naprosto normální jev. Obuv se používala hlavně v zimních měsících a pro sváteční momenty, jako byla např. návštěva kostela, svatba. Během několika generací jsme se stali majetnějšími a obuv se stala symbolem společenského postavení, etikety a také módy. A bosonohost naopak známkou bohémství a bláznovství. Když se zamyslíte, tak opravdu velmi málo času trávíme naboso. Pokud jsme bosí, pak to bývá většinou doma v sedě nebo v leže ve spánku. Když chodíme, běháme, cvičíme, máme naše nohy pevně zavřeny v nejrůznějších botách a ženy navíc v botách s nejrůznějšími podpatky. Nohy tím pádem nemají příležitost se přirozeně hýbat, protáhnout prsty a promasírovat. Stav nohou u většiny populace není dobrý a často už v dětském věku. Většina lidí se potýká s nejrůznějšími problémy, které jsou způsobeny právě nošením obuvi a vymizením bosé chůze. Mnohonásobně narůstají počty návštěv podiatrických a ortopedických ordinací, operace, následné rehabilitace a prodej zdravotních pomůcek.

Lidská noha je geniálním výtvorem. Architektura kostního oblouku klenby je dokonale propojena množstvím drobných vazů, šlach, svalů a nervových vláken. Při chůzi a běhu dochází v nohách ke složitým biomechanickým procesům, mnoha nepozorovaným drobným pohybům a akcím všech jejích součástek, které do sebe zapadají s nejemnější přesností. Obuv prý funguje jako pevná fixační dlaha, která omezuje nebo úplně znemožňuje tyto dokonalé přirozené pohyby a děje. Naproti tomu, chůze naboso dává nohám svobodu pohybu a dopřává jim využití všech funkcí. V posledních letech přibývá lidí, kteří preferují tzv. bosou turistiku a barefood boty. Shodneme se, že chůzí bosou nohou po různých přírodních materiálech jsou zprostředkovány zvláštní smyslové vjemy. Co nám tedy chození naboso může vrátit nebo pomoci znovu objevit?

  • Pružnost a síla našich nohou.
  • Silné a dobře fungující nožní klenby.
  • Dobrá stabilita a rovnováha.
  • Zlepšení vnímání pohybu těla.
  • Příjem mnoha stimulů, podnětů a informací pro mozek a nervovou soustavu.
  • Otužilost a posílení imunity.
  • Odolnost vůči kožním chorobám nohou.
  • Relaxace, psychická pohoda a radost z pohybu.
  • V neposlední řadě stimulace reflexních zón na ploskách.

Reflexní terapie je stará metoda založená na poznatku, že na chodidle existuje množství bodů a plošek, které korespondují s jednotlivými orgány a částmi těla, a to cestou nervových propojení. Každou část lidského organismu lze ovlivňovat tlakem na různě velké plošky či body umístěné na plosce, prstech, nártech a v okolí kotníků, ale i na dlaních, hřbetech a prstech rukou. Tlakem nebo hlazením těchto reflexních plošek můžeme cíleně léčit příslušný orgán nebo část těla. Reflexní terapií dokážeme jednak stimulovat, pokud orgán pracuje nedostatečně a potřebuje dodat energii nebo naopak uklidnit, je-li ve stavu akutního zánětu nebo bolesti. Stejného principu využívá akupresura nebo akupunktura.

Pojďme tedy zjistit kde tohle všechno můžeme zažít, potrénovat a užít si obyčejné a jednoduché bosé chození s radostí a bez obav.

Tipy na výlety – Stezky naboso v Čechách a na Moravě
Šišky, kůra ze stromů, sláma, písek a oblázky - materiály, které lidskou nožku důkladně promasírují, najdeme samozřejmě v přírodě, v lese, stezky pro bosou chůzi vznikají už ale i ve městech. První v hlavním městě vznikla, konkrétně na Praze 6. Tady si můžete chůzi po bosém chodníku tvořeného z nejrůznějších materiálů vyzkoušet v jižní části parku Maxe van der Stoela, nedaleko Pražského hradu. V nové relaxační zóně se nachází celá řada herních prvků pro děti od kladin přes balanční kvádry až po lanovou pyramidu a zábavné prvky na potoce Brusnice, který parkem protéká. Další stezku najdeme téměř v centru města Liberec. Zde vyrostl volnočasový EKOpark. Kromě smyslového hmatového chodníku tady na vás čekají rozmanité relaxační prvky určené pro pobyt v přírodě: přírodní ohniště, zóny pro grilování a pikniky, místa pro pozorování a naslouchání zvukům přírody, naučné přírodovědné stezky pro děti, interaktivní hmyzí hotely, čmelíny, hřbitov odpadků, kontaktní mini zoo, strašidelný domeček z větví, dětmi tolik oblíbené bukové bludiště, obří pískoviště, interaktivní javorový altánek plný dřevěných skládaček, venkovní prostor pro lukostřelbu a kuželky a další zajímavosti.

Krásný zážitkový park Zeměráj se nachází na rozhraní středních a jižních Čech, nedaleko zámku Orlík nad Vltavou u obce Kovářov. Zde můžete dopřát svým nohám odpočinek a mimořádný smyslový zážitek. Na 1 km dlouhé stezce budou masírovány chůzí po trávě i lesní stezce, šiškách, klacíkách a jehličí, písku i blátu, mohutných balvanech i drobných valouncích, chlazeny vodou i stinným loubím keřů, provoněny loukou starých časů i lesem. Povrch stezky je upraven tak, aby se nohy po tomto zážitku cítily jako znovuzrozené. Stezka je navíc doplněna řadou stanovišť, na kterých mohou návštěvníci získat hravou formou nové poznatky o české přírodě.

Nevšední bosonohou atrakci najdete např. na Moravě, a to ve Valticích. Okružní trasa o délce necelých 5 km vede ze sousední rakouské obce Schrattenberg k Valticím k romantické stavbě Kolonáda na nejvyšším bodě Lednicko – valtického areálu. Stezka bosou nohou prochází malebnou krajinou v okolí vrchu Rajsna. Cesta vede okolo rozsáhlých vinic do Rakouska k vinařské obci Schrattenberg. Po cestě je umístěno celkem 11 zastávek, na kterých se návštěvníci můžou projít bosi po kůře, šiškách, písku, kamenech. Můžete balancovat na vratkém mostě z dřevěných trámů, odpočinout si na dřevěných lehátkách a kochat se pohledem do širokého okolí z kopce Homole. Děti se mohou sklouznout na přírodní skluzavce.

V Beskydech ve Starých Hamrech, začíná 10,5 km dlouhá naučná stezka Gruň – Bílý Kříž. Přes Porubané, Kršelky, Draplavé a Školeny dojdete na osmé zastavení, nazvané docela obyčejně Chodník. Čeká vás tu krátký speciálně upravený chodníček s úseky, kde si vyzkoušíte bosou chůzi po různých přírodních materiálech. Loukou podél silničky se můžete projít stejně, jak tudy chodívaly v létě děti z okolních chalup do školy – naboso.

V Jeseníku v Priessnitzových lázních najdete evropskou raritu - balneopark, který se rozprostírá nad lázeňským areálem. Pojetí balneoparku navazuje na tradiční vodoléčebné metody Vincenze Priessnitze a rozvíjí jeho světově proslulou filozofii léčby vodou, sluncem a pohybem. Balneopark, postavený v přírodním areálu kudy protéká léčivý pramen, je koncipovaný jako stezka „vodní zahradou“ s jednotlivými zastaveními, která začíná u informačního centra za hlavní lázeňskou budovou Priessnitz. Jednotlivé zastávky trasy, vedené kolem starých pramenů, jsou citlivě zabudovány ve svazích. Můžete zde vyzkoušet Priessnitzovy přírodní lázně horních a dolních končetin: koupel nohou s akupresurou, Priessnitzovu lavičku, střiky, přírodní sprchu se studenou pramenitou vodou či terasy pro odpočinek i cvičení. Ve větším bazénku se 60 cm vody se chodí s nohama ponořenýma do půli stehen čapím pochodem a kádě na zvýšeném podstavci zase slouží pro koupele rukou. Těšit se můžete také na různé bazénky a vodotrysky. Jinde lze zkusit chůzi po různě velkých oblázcích. Priessnitzova léčba napomáhá snížení vysokého krevního tlaku, posílení imunitního systému, vymizení alergických projevů nebo léčbě bolesti hlavy.

Kam se ještě můžeme vypravit bez bot?
Stezky pro bosou chůzi jsou dnes moderní a veřejnost baví, proto vznikají stále další a další. Bosonohá stezka v lese s interaktivními prvky je například zařazená na trase Kančí stezky, která v Říčanském lese zábavnou formou mapuje život divokých prasat. Další zajímavou stezku, a to bylinkovou, můžete navštívit v Mýdlárně Rubens v obci Růžová v Českém Švýcarsku, v jejímž areálu pod širým nebem vznikla řada chodníků z různých přírodních materiálů. Nechybí ani bylinková zahrádka s hmyzím hotelem, a chodníky se dokonce nacházejí i přímo v prostorách Mýdlárny, kvůli nevyzpytatelnosti počasí. Oproti venkovním chodníkům se tu projdete třeba po kaštanech a žaludech, které by venku vyklíčily.

Říkáte si, že společně jde všechno líp? Pak vám možná přijdou vhod tipy na sdružení a kluby, které výlety naboso organizují. Patří k nim například Bosá turistika z Berouna, která na svých internetových stránkách zveřejňuje aktuální kalendář akcí pro bosé nohy.

Zařaďme do našich životů chození naboso! Je to ten nejjednodušší a také nejlevnější způsob, jak postupně vrátit našim nohám pohyb a zdraví. A proto si zujte boty a projděte se trávou, potokem nebo po jehličí. Vydejte se letos s rodinou na zajímavé výlety a třeba se vám to zalíbí, a pořídíte si i barefood boty.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/bosovani-novy-trend-se-kterym-muzete-zacit-i-v-zime-270395
https://naboso.info/misto/zazitkovy-chodnik-v-laznich-jesenik/
https://www.kudyznudy.cz/aktuality/deset-stezek-a-chodniku-pro-chuzi-naboso
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/stezka-bosou-nohou-ve-valticich
https://www.zijnaboso.cz/clanek/myty-a-povery-o-bose-chuzi_5
https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/reflexni-terapie-ploskou-nohy
https://vbeskydech.cz/moravskoslezske-beskydy/naucne-stezky/stare-hamry/chodnik-pro-bose-nohy
https://www.bosaturistika.cz/en/
https://www.ekoparkliberec.cz/
https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/2461/park-maxe-van-der-stoela
https://www.priessnitz.cz/cz/volny-cas/62-balneopark-vincenze-priessnitze.html
http://blanskyles.ochranaprirody.cz/informace/naucne-stezky-v-blanskem-lese/tercino-udoli/
https://www.zemeraj.cz/
https://www.mydlarnarubens.cz/katalog/chodniky-naboso


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:02