Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Co nám přinesla pandemie dobrého? A přinesla jen to dobré?

Co nám přinesla pandemie dobrého? A přinesla jen to dobré?



Vyvěšeno: 24. 6. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 25-2020

maska.jpgCo nám přinesla pandemie dobrého? A přinesla jen to dobré?

Řekla bych, že z pohledu životního prostředí ano, např. Evropa, a nejen ona, měla díky pandemii lepší emise. Na druhou stranu však bohužel přinesla zvýšené používání jednorázových plastů. Pro představu, bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru zvýšila jejich spotřebu téměř o třetinu.


Staré přísloví praví, že všechno zlé je k něčemu dobré, a svým způsobem to platí i v případě koronaviru. Pandemie zbrzdila celosvětové tempo, všechny nás přinutila zpomalit, některé z nás až zastavit. Češi se o víkendech místo návštěv nákupních center více vydávali na procházky do přírody. A Newyorčané, Římané prý začali více využívat jízdní kola. Věřme, že toto zastavení přimělo lidi k zamyšlení se nad tím, jak je důležité si zachovat zdravé životní prostředí kolem sebe a kolik věcí opravdu k životu potřebujeme. Když bude zdravá příroda, budeme zdraví i my lidé.

Dopad pandemie na kvalitu ovzduší
Koronavirus se začal šířit, jak víme z médií z Číny, dalším ohniskem nákazy byla Evropa, zejména severní Itálie, pak Španělsko a nejpostiženější zemí se poté staly Spojené státy. Zůstaňme ale v Číně, ta, jak je známo, patří mezi největší producenty emisí ze všech zemí na světě. V roce 2018 vyprodukovala 27,52 % z celkové světové produkce emisí uhlíku. To je téměř dvojnásobné číslo oproti druhým Spojeným státům, které se podílely na produkci oxidu uhličitého z 14,81 %.

Největší znečišťovatel ovzduší na světě díky koronaviru produkoval až o čtvrtinu méně uhlíkových emisí než za běžného provozu. Když si vyhledáte na webech satelitní snímky, je změna jasně viditelná a vyjádřena i v číslech. Monitoring kvality ovzduší probíhá více než 15 let a začátek roku 2020, byl co do kvality ovzduší na čínském území, v porovnání s lety 2005 až 2019 lepší přibližně o 10 až 30 %.

Pokles aktivity továren tedy znamená nejen výrazné omezení produkce emisí při samotných výrobních procesech, ale také snižování aktivity elektráren, omezování nákladní i osobní dopravy a dalších procesů spojených s výrobou, v rámci, kterých dochází k masivní produkci emisí. Toto omezování má podle NASA alespoň částečnou souvislost s dramatickým zlepšením úrovně znečištění ovzduší, ke kterému v poslední době došlo. Dokazují to údaje a snímky NASA a ESA, americké a evropské vesmírné agentury, jejichž družice sledovaly koncentraci oxidu dusičitého v různých oblastech Číny od začátku roku, před a po vyhlášení karantény. Vyčistil se vzduch od oxidů dusíku a na nějakou dobu se snížily jeho negativní vlivy.

I v Evropě se kvůli pandemii nového koronaviru zlepšilo ovzduší. Jednalo se opět bohužel o krátkodobý stav. Výroba průmyslových podniků a doprava se snížila a tím produkovala v Evropě méně emisí. Současný pokles jejich koncentrace potvrzují také satelitní pozorování, která provádí Evropská kosmická agentura pomocí satelitu Copernicus Sentinel-5P.

Plast na jedno použití
Ovzduší se tedy zlepšilo, ale pandemie s sebou přinesla i negativum, a to nadměrné používání jednorázového plastu. Požadavky na vyšší hygienu kvůli šíření nemoci covid-19 podpořili prodej v současnosti neoblíbených plastů jako polystyrenu, protože spotřebitelé místo ekologie dávali přednost tomu, aby neonemocněli. V posledních letech byl trend používání plastů snižovat. Igelitky se zpoplatnily, lidé se učili nakupovat do vlastních sáčků, nápoje do vlastních kelímků a najednou přišla pandemie a všichni ze strachu z nákazy měli na rukách gumové rukavice, všechno pečivo a zelenina byla ještě více obalená.

Pro odvětví umělých hmot, které bojovalo s poklesem poptávky, bylo oživení trhu určitě vítáno. Věřme, že nálada podporující plasty bude jen dočasná, protože až skončí koronavirová krize, znovu se vrátí výzvy k akcím, které mají zabránit změnám klimatu a znečištění oceánů.

Nadměrné používání dezinfekčních prostředků
Další negativum pro životní prostředí je nadměrná snaha o dezinfekci. Odstranění často neškodných mikrobů vytváří prostor pro jiné, které mohou způsobit onemocnění i doposud zdravých členů domácnosti, a znemožňuje dětem trénovat imunitní systém kontaktem s běžnými bakteriemi a prachem. Z dlouhodobého hlediska vede nadužívání produktů s antimikrobiálními vlastnostmi k rozvoji rezistence vůči antibiotikům a zvyšuje míru toxicity životního prostředí.

Dezinfekce
je ničení mikroorganismů pomocí chemických a fyzikálních (např. UV záření, vysoká teplota) metod. Provádí se v místech se zvýšenými nároky na čistotu z důvodu minimalizace nebo zamezení výskytu infekcí (nemocnice, výroba potravin a léčiv). Dezinfekční přípravek nebo dezinfekční prostředek je protimikrobiální činidlo, které se aplikuje na neživé předměty za účelem zničení mikroorganismů.

Dezinfekční prostředky z přírodních složek
Dobrá zpráva je, že i tuto důležitou položku je možné pořídit v bio kvalitě či vyrobenou čistě z přírodních složek. Účinné roztoky jsou určené pro použití v domácnosti na různé povrchy v koupelnách, na spotřebičích a pracovních plochách, ale existují také prostředky vyrobené přímo pro aplikaci na kůži, což ocení nejen maminky malých dětí, ale kupříkladu také cestovatelé.

V ČR vyrobený dezinfekční prostředek na omyvatelné povrchy citron a levandule zn. Yellow and Blue je ekologická dezinfekce na bázi rostlinného alkoholu, která je určená pro účinné čištění všech pevných povrchů v domácnosti. Neobsahuje chlór, nezanechává nežádoucí stopy. Svěží vůni tvoří esenciální oleje z levandule a citronovníku. Šetrná, ale zároveň účinná dezinfekce neobsahuje žádné syntetické a dráždivé látky a nepředstavuje tak zátěž pro životní prostředí.

Zamyšlení
Podle pana profesora Ivana Holoubka, který se dlouhá léta zabývá výzkumem toxických látek v životním prostředí, jsou vlivy chemického znečištění na přírodu, životní prostředí a zdraví člověka dlouhodobé. Desítky let jsme vystaveni poměrně složité směsi chemických látek. Na všechno máme limity, ale každá látka má nějaký jiný efekt. Úplně největší problém spatřuje prof. Holoubek v tom, že různé chemické látky postupem času snižují naši obranyschopnost. Když tedy dlouhodobě pobýváte v prostředí s vysokou koncentrací látek znečišťujících ovzduší, poškozuje vám to horní a dolní cesty dýchací a člověk je náchylnější například právě k různým virózám. Problémy se řeší ale velmi pomalu, není to jenom o zastavení výroby, musíme najít alternativy a řada těchto látek v prostředí v nemalých koncentracích stejně dál zůstává. Vysoká nakažlivost koronavirem donutila vlády po celém světě přerušit výrobu v továrnách a nařídit obyvatelům zůstat doma. Došlo i k výraznému snížení letecké dopravy. Dnes není problém místo osobního setkání udělat např. konferenční videohovor. Mnoho věcí se dá vyřešit i bez osobního kontaktu na jiném konci světa. Ušetříme tak dopravu, ztracený čas a hlavně, snížíme emise skleníkových plynů. Tato zkušenost nás snad dovedete k tomu, uvědomit si, že krásy a poznání máme i tady u nás doma.

Zprávy ze světa převzaté ze Zpravodaje MŽP
Filipíny
Na plážích filipínského ostrova Palawan, oblíbeném cíli turistů, se nyní pobřeží zabarvilo do sytě růžové barvy. Vrátily se tam tisíce růžových medúz, které odtud turisté zaplašili.

Benátky
Světové agentury přinesly zprávy z Benátek, kam se po celý rok valí davy turistů, ale nyní v důsledku dramatického poklesu lodní dopravy se v nich pročistila voda a do benátských kanálů se tak vracejí ryby a labutě.

Věřme, že se z koronavirové krize poučí co nejvíce lidí. Lidé mohou začít pracovat z domova častěji a snížit tak množství služebních a pracovních cest. Emise z letectví mohou po léta zůstat nízká, protože lidé začnou dávat přednost místnímu cestovnímu ruchu, aby podpořili místní živnostníky nebo aby se vyhnuli zdravotním rizikům. A ještě jedno pozitivum na závěr: kriminalita v ČR v době koronavirové výrazně poklesla.

Hodně zdraví nám všem a přírodě zvlášť přeje

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zpravodaj_mzp/$FILE/SOTPR-MZPZpravodaj_1_2020-20200522.pdf
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/koronavirus-emise-zivotni-prostredi_2003281616_pj
https://www.czechcrunch.cz
https://magazin.aktualne.cz/
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bloomberg-plasty-na-jedno-pouziti-hlasi-kvuli-koronaviru-navrat
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dezinfekce
https://www.biooo.cz/bio-ekodrogerie/dezinfekce/?
https://www.forbes.cz/pred-a-po-satelitni-snimky-ukazuji-jak-zavrene-tovarny-v-cine-vycistily-vzduch/
http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions
https://www.euro.cz/byznys/infografika-vsechny-emise-sveta-1454443
https://www.carbonbrief.org/analysis-coronavirus-has-temporarily-reduced-chinas-co2-emissions-by-a-quarter
https://www.lidovky.cz
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/koronavirus-na-mape-sveta-kde-je-nejvic-nemocnych/r~3a5ccb9a620011eaa7deac1f6b220ee8/
https://zdravy-domov.doktorka.cz/nebezpeci-pouzivani-dezinfekcnich-pripravku
https://www.mesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/aktuality/24405-kriminalita-v-dobe-koronavirove-v-kraji-poklesla.html
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/kriminalita-v-breznu-poklesla-o-ctvrtinu-ubylo-nasilnych-trestnych-cinu-40319928


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:34