Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Ekocentrum navštívilo letní výstavu starých odrůd ovoce

Ekocentrum navštívilo letní výstavu starých odrůd ovoce



Vyvěšeno: 24. 7. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 28-2020

Ekocentrum navštívilo letní výstavu starých odrůd ovoce

V polovině července navštívila lektorka ekocentra VÝSTAVU STARÝCH ODRŮD OVOCE, kterou pořádal Český svaz ochránců přírody v Domě ochránců přírody v Praze. Jednalo se o letošní druhou výstavu věnovanou tradičním a někdy už zapomenutým odrůdám pozdních třešní, višní, meruněk, prvních švestek a letních hrušek. Ekocentrum se návštěvou chtělo inspirovat a také načerpat nové informace od odborníků na plánovanou podzimní výsadbu ovocných stromů, kterou bude pořádat ve spolupráci s Městem Kralupy nad Vltavou. Jak výstava probíhala, se dozvíte v našem článku.

Po přivítání a zahájení výstavy Ing. Martinem Lípou bylo páteční dopoledne věnováno přednáškám k tématům opomíjených odrůd, které stojí za to pěstovat, dále pak péči o mladé výsadby, konkrétně letnímu řezu. První přednášku vedl školkař z Tábora Ing. Zdeněk Buzek a týkala se zajímavých a opomíjených starých odrůd třešní a višní. Pan Buzek měl připravenou prezentaci, která se věnovala jednak historií pěstování třešní a višní a pokračovala představováním jednotlivých druhů stromů (např. Leopoldova srdcovka, Klecanská srdcovka, Uherka velká a Šampaňská polochrupka a další). Přítomní se dozvěděli přesné popisy výšek a mohutnosti stromů, výnosnost, a hlavně popis jejich plodů s důrazem na chuť, sladkost a barvivost. Zaznělo zde upozornění na odrůdy, které by se rozhodně měly znovu začít množit a v krajině znovu pěstovat. Po této zajímavé a poučné přednášce následovala další, zaměřená na péči o výsadby ovocných stromů, údržbu korun stromů, přednášejícím byl Ing. Martin Lípa.

Po přednáškách byl věnován prostor pro dotazy z řad posluchačů a návštěvníků výstavy. Dotazy se týkaly doporučení konkrétních odrůd podle podloží na konkrétních místech zahrad a prosby o rady s nemocemi a škůdci ovocných stromů a také, jak provádět ozdravné řezy. Po zodpovězení všech dotazů následovala komentovaná prohlídka a ochutnávka právě rostoucích třešní a višní, zvláště pak z Táborska, které vlastnoručně natrhal a přivezl Ing. Buzek. Po polední přestávce byla pro zájemce připravena prezentace: Přehled aktivit ČSOP pro záchranu starých odrůd a prezentace: Pozdní odrůdy třešní, meruněk a raných slivoní v záchranných sortimentech, hlavní odrůdy a zajímavé mapové nálezy.

V sobotu se zájemci po otevření výstavy více dozvěděli o sušení ovoce, čekal je zpracovatelský seminář, který jim přiblížil principy pro kvalitní zpracování ovoce. Během dopoledne bylo možné ochutnat a zakoupit vybrané produkty od Ovocnářské farmy Ostroměř.

Ovocnářská farma Petra Kareše hospodaří na jižních svazích Chlumů v podhůří Krkonoš. Ovocné stromy se zde pěstovaly od nepaměti a zrodily se zde dvě významné ovocné odrůdy. Jednou z nich je Karešova srdcovka raná - vynikající odrůda rané třešně, kterou objevil jejich děd a sadař František Kareš. Druhou je původní a nejznámější česká odrůda jabloně – Holovouské malinové, ze 2 km vzdálených Holovous. Rodinná ovocnářská farma Petra Kareše pokračuje v rodinné tradici sadařů (ovocnářů), která nebyla dosud přerušena. V současné době obhospodařuje farma 40 ha ovocných sadů. Každým rokem je nejmodernější metodou prováděna nová výsadba, v sadech je vybudována velkoplošná závlaha, stále je modernizováno také technické vybavení farmy. Největší výměru sadů představuje výsadba jabloní a třešní, dále jsou zastoupeny švestky, hrušně, meruňky. Sady se nacházejí v pásmu hygienické ochrany vod, a tím je dána minimalizace použití chemikálií, farma produkuje kvalitní ovoce s nízkým obsahem škodlivin. Dále se věnují výrobě moštu z jejich ovoce a ovoce také suší, a to třešně, meruňky, švestky, hrušky a jablka. Vyrábí rovněž z ovoce džemy a povidla.

Všem subjektům patří velký dík za možnost takového setkání, poučení a předání zkušeností.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje:
www.csop.cz
www.tradicniodrudy.cz/sortiment-odrud-jabloni/
https://nasmost.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 11:53