Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Víte, co je to questing?

Víte, co je to questing?



Vyvěšeno: 4. 8. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 30-2020

mapa.jpgVíte, co je to questing?

Já jsem také nevěděla, ale pustila jsem si webinář a už vím, a ráda se s vámi o informaci podělím. Pamatujete si na šipkovanou nebo na cestu za pokladem? Ano, je to hra, hra v přírodě s poznáváním míst, místní historie a přírodních krás.


Máte rádi hraní? Rádi poznáváte nová místa nebo stará, ale jinak? Pak je questing - hledačka právě pro vás. Při questingu se zabaví děti i dospělí, dozvíte se informace o místě, které navštívíte, poznáte místní přírodní, kulturní i historické dědictví. Bavíte se, poznáváte a odhalujete tajemství navštíveného místa a na konci vás čeká poklad.

Oblíbené cesty za pokladem jsou známé po mnoho generací všude na světě a slouží nejrůznějším cílům. Questing vznikl jako nástroj pro rozvoj místní komunity, pro poznávání místního dědictví a pro rozvoj místně zakotveného učení ve školách (zakořenění k místu kde žiji). Zároveň přináší poznání a radost.

Mnoho dnešních dětí a mládeže zná z PC her slovo "quest"? = odkud? Quest (hledání) se nejčastěji vyskytuje v RPG hrách. Jde o úkol, který hráč nebo skupina hráčů plní za účelem získání odměny. Odměnou může být zisk zkušeností, nová schopnost nebo kouzlo, cenný předmět, herní měna, přístup k novým místům, postup ve hře, nebo kombinace předchozích. RPG - role-playing game - hra na hrdiny, rolová hra, je to druh hry, ve které hráči zaujímají role fiktivních postav, za které podle daných pravidel v samotné hře jednají. Hra může mít podobu stolní hry, počítačové hry nebo kostýmové hry nazývané larp. V jádru jsou tyto hry založené na výpravnosti příběhu, který lze ovlivnit a na kterém lze mít svou fiktivní rolí vliv na ostatní fiktivní postavy herního světa. Některé questy se dají splnit za pár minut, některé trvají hodiny, nebo dokonce dny a týdny.

Tak o tomhle hledání nemluvíme, to bychom seděli u PC a hráli si na něco, my chceme v dětech probudit jiné hledání! Je rozhodně lepší a zdravější jít ven, s kamarády, s rodinou a zažívat poznání na vlastní kůži.


Vznik questingu

Questing vyvinula nestátní nezisková organizace Vital Communities ve Vermontu v roce 1995. Tvůrci metody jsou David Sobel a Délia Clarck. V České republice se první hledačky začaly tvořit na seminářích v roce 2012. Na realizaci projektu „Questing“ v České republice spolupracují Actaea – společnost pro přírodu a krajinu, Nadace Partnerství a LabyrinthPro s.r.o. Tento nápad k nám dovezla ze Spojených států přírodovědkyně Blažena Hušková, ochránkyně Jizerských hor. Hra má svůj prapůvod v anglickém letterboxingu. Letterboxing je původně skotská a anglická outdoorová hra, do jisté míry podobná geocachingu, kombinující prvky turistiky, orientace v terénu a hledání pokladu. Rozšířená je zejména v Británii a USA, ale od přelomu tisíciletí se začala prosazovat i v dalších částech světa. Cílem hry je hledání malých, v terénu ukrytých vodotěsných schránek, tzv. letterboxů, které se stejně jako geocache nacházejí na zajímavých místech, na která chce autor jejich prostřednictvím ostatní hráče zavést.

Kde najdete hledačky? Na webu https://www.questing.cz/ je můžete vyhledávat podle názvů, krajů nebo podle turistických oblastí.


Chtěli byste hledačku u vás vytvořit sami?

Jak už bylo řečeno na začátku, hledačky se mohou využít v místně zakotveném učení, které děti učí, prohlubuje v nich propojení s místem, kde žijí, tzv. zakořenění. Touto zábavnou formou se děti učí o dění v obci, samozřejmě o historii, kultuře, ale také o ekologii. Do vytvoření takové hledačky se zapojuje jak škola, tak místní spolky nebo knihovna. Děti mají za úkol zjistit o daném místě, o obci nebo její části co nejvíce informací, které pak využijí do stezky. Jak o těchto stezkách říká Blažena Hušková: "Hledačky jsou kouzelné, ať je tvoříte nebo je procházíte. Propojují lidi a místa i lidi mezi sebou. Když jdete místem, které např. znáte z občasných návštěv, tak teď si všímáte toho, co jste dosud jen míjeli, pohybujete se jako zvěř, vnímáte travnatou cestičku či městskou dlažbu pod nohama, neodoláte a dlaně smočíte v potoce nebo pohladíte sochu. Vystoupíte z běžného denního času, jste teď a tady, a svět se jeví být celkem pěkné místo k životu. Nakonec přijde krabice s pokladem, k datu a podpisu možná přidáte skicu tužkou nebo pár veršů, které vám jen tak blesknou hlavou, a začnete se těšit na příští víkend a další hledačku, nebo dokonce – a proč ne? – si řeknete, že přece u vás doma je taky spousta zajímavých věcí, které by byly pro hledačku jako dělané. Co třeba ten starý most za návsí? Sice se už jezdí po novém a po tom starém sotva kdo přejde, má ale krásně zachovalou klenbu a lidé ze vsi po něm chodili dobrých dvě stě let.“

Inspiraci, jak na to, můžete najít ve stejnojmenné knize Questing. V knize najdete, proč se zabývat questingem, k čemu ho lze využít a jak hledačky tvořit.


Kde najít ty nejbližší hledačky?
Tak tedy pozor! Vezměte si sebou tužku a papír, vytiskněte si na stránkách questingu podklad nebo si jej stáhněte do mobilního telefonu, jdeme na to.

Troja quest
Quest prochází trojskou evropsky významnou lokalitou Havránka a Salabka. Délka trasy je 3 km.
Nástupní místo: zastávka autobusu č. 112 Zoologická zahrada
Cílové místo: zastávka autobusu č. 112 Kovárna trasa
Cesty této hledačky nejsou bezbariérové. Trasa prochází po polních a lesních cestách a zahrnuje i cestu po schodech. V Troji, vás čeká výlet do jiných časů a jiných míst. Zkuste na chvíli zapojit svou fantazii a dát jí volný průběh. Na každé zastávce dostanete podnět k představám. Zároveň vás čeká procházka po evropsky významné lokalitě, během které se dozvíte, co je na ní zajímavého, jak asi vznikla, a co jí čeká v budoucnu.

Rokem pojďme dokola po náměstí Suchdola
Délka trasy je 0,365 km.
Nástupní místo: Suchdolské náměstí, městská část Praha – Suchdol; u kamenů
Cílové místo: kavárna DON CAFETO, otevřeno po-so (12-23 hod., o prázdninách 14-23 hod.)
Obtížnost: fyzicky zcela nenáročná, po rovině, vhodná pro všechny; k vyřešení tajenky potřebují malé děti pomoc dospělých.
Přístupnost: nejlépe z metra Dejvická busem 107 a 147; parkování přímo na náměstí.
Upozornění: hledačka je za sucha bezbariérová; během cesty si můžeš nakoupit, nechat ošetřit psa či sebe, spravit kolo, zaplatit daně a poplatky za psa, poslat dopis, nechat si spravit boty, opatřit květiny, nahlásit požár či krádež, dát si kávu… a pokud to nestihnete, můžete se i ubytovat. Hledačka je přístupná od pondělka do soboty.

Na Křivoklátsku lze najít hned pět hledaček, např. S Karlem Egonem nahoru a dolů
Nástupní i cílové místo je v Informačním středisku CHKO Křivoklátsko – Křivoklát, jen v době provozu TIC (prázdninový provoz 2020: pondělí–pátek od 9-14.30 hod., sobota–neděle od 9-16 hod.).
Hledačka není vhodná pro ty, kdo mají pohybové omezení (cesta strmě stoupá). V úsecích na silnici je třeba zvýšené opatrnosti. První křivoklátská hledačka vás provede okolím hradu po stopách jednoho z jeho majitelů, který nejvíce přispěl k rozvoji zdejší oblasti. Tajenka skrývá jméno toho, kdo mu byl na světě nejdražší. Hledačku v deštivých červnových dnech roku 2013 společně vytvořily členky Klubu turistů z Nového Města na Moravě.
Obtížnost hledačky je střední, na poklidné projití budete potřebovat asi 1,5 hodiny.
Doporučené vybavení na cestu: tužka, papír, pohodlné boty, může se hodit dalekohled.

Quest zatím v Kralupech nad Vltavou nemáme, ale máme tu velkou dobrodružnou cestu pro celou rodinu Tripper, který slibuje zábavné a dobrodružné výlety plné rébusů, hádanek a zajímavých míst k navštívení po celé ČR. Stopovací hra jak má být! Zábava pro celou rodinu. Výlet je sestaven jako řada zastavení na zajímavých místech, kdy znáte pouze místo startu.

Kralupy nad Vltavou - Po schodech historie
Vydejte se po schodech historie a staňte se hledačem zapomenutého příběhu. Kralupy jsou zahaleny velkou mírou tajemství, na jehož konci vás čeká opravdový kus našich dějin. Vaše poslání nebude nikterak jednoduché. Herní knížku ke stopovací hře zakoupíte v Informačním Centru MěÚ v Kralupech nad Vltavou, cena knihy je 70,- kč.
Čas: 3,5 hod. / délka trasy: 4,5 km / počet úkolů: 20
Vhodné pro děti, pro kočárky a pro vozíčkáře nevhodné
Start: Palackého náměstí (gps: GPS: 50.2406558N, 14.3110381E)

Ve Středočeském kraji, můžete navštívit a více poznat dalších 14 měst, a to: Stochov, Kostelec n. Č. L., Mělník, Zlonice, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Karlštejn, Kolín, Tetín, Poděbrady, Čáslav, Mnichovo Hradiště, Křivoklát, Kladno a Slaný.
Doporučení: než vyrazíte za novým TRIPPERem, ale klidně i přímo v akci, ověřte si případné změny na trase: https://www.trippercz.com/vyletycr. Klikněte na konkrétní výlet a hned víte, co by vás mohlo zaskočit. Když bude nejhůře, volejte info linku uvedenou na zadní straně herní knížky. Když budou na příjmu, rádi vám pomohou.

Krásné výlety za poznáním známých i nově objevovaných míst vám přeje

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Quest
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hra_na_hrdiny
https://cs.wikipedia.org/wiki/Letterboxing
https://www.questing.cz/QST2/Co-je-to-questing/Co-je-to-questing
https://www.dumprirody.cz/o-domech-prirody/questing/
https://www.turistika.cz/search?q=quest
https://www.trippercz.com/
https://cs.wander-book.com/myslenka-projektu.htm


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 12:01