Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Farmy na Kralupsku a proč nakupovat právě u nich

Farmy na Kralupsku a proč nakupovat právě u nich



Vyvěšeno: 22. 9. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 38-2020

farma.jpgFarmy na Kralupsku a proč nakupovat právě u nich

Ekologické zemědělství produkuje vysoce hodnotné a kvalitní potraviny bez používání chemických postřiků a hnojiv. Ekologické farmy hospodaří v souladu s přírodou a snaží se o to, aby ji svou činností nepoškozovaly. Znamená to, že produkty ekofarem nejsou kontaminovány zbytky hnojiv, pesticidů a herbicidů jako běžné zemědělské a potravinářské výrobky. Nesmí se používat stimulátory růstu, syntetické zchutňovače krmiv a je zakázáno využívání geneticky manipulovaných organismů. Ekologický zemědělec tedy velmi významně přispívá k zachování životního prostředí a k péči o něj. Navíc při nákupu zboží od českých výrobců zůstanou peníze v místní ekonomice na mzdy, důchody, zdravotní a sociální systém, infrastrukturu, na zvyšování kvality života nás všech.


Ještě důležitější než ekonomické hledisko je však přínos pro životní prostředí. Při nákupu českých výrobků od malých, místních výrobců není nutné převážet zboží na tak dlouhé vzdálenosti, jako když se vozí (pravidelně) gigantické množství zboží nadnárodních korporací často i z druhého konce světa (Tesco, Albert, Lidl, Kaufland, Globus, KIK, Interspar, Mango, H&M, Adidas, Zara, Nike apod.) Výfukové plyny kamionů, polétavý prach, smog, hluk, nebezpečí na silnicích škodí našemu životnímu prostředí, zdraví i kvalitě našich silnic.

Dalším důvodem, proč nakupovat od místních farmářů, je sociální výhodnost. Nákupem farmářského českého výrobku podpoříme přímo místní zaměstnance, naše přátele, sousedy, naše blízké, přičemž nebudeme podporovat vykořisťující strategie bohatých firem, které ve své chamtivosti neeticky těží z chudoby, špatně zaplacené práce a mnohdy též práce dětské.

Přinášíme vám nyní přehled několika ekologických farem na Kralupsku, které si jistě zaslouží naši pozornost:

Kozí farma Dolínek
Poblíž Odolena Vody (v Břežanské ulici č. 38) se nachází Farma Dolínek, zaměřená na chov koz. Každý den si tu můžete koupit čerstvé kozí mléko ze dvora farmy. Chov je registrovaný, v kontrole užitkovosti a se státními zdravotními zkouškami v režimu ekologického zemědělství. Více informací o farmě naleznete zde.

Účinky kozího mléka na zdraví jsou dokázány nejenom staletími užívání, ale jsou také podloženy mnoha vědeckými studiemi. A jaké jsou jeho hlavní výhody? Je lehce stravitelné, pozitivně působí na imunitní systém, příznivé účinky má také při kloubních onemocněních a je často doporučováno jako prevence nádorových chorob. Působí antistresově, reguluje vlhkost pleti a zlepšuje onemocnění kůže.

Zajímavosti o kozím mléce
- energetická hodnota kozího mléka je o cca 8 % menší než u mléka kravského
- obsahuje více minerálních látek než mléko kravské (o cca 15 až 20 %)
- obsahuje více vápníku (cca 20 až 30 %)
- má 4-5x vyšší obsah vitamínu C, který je jednou z konzervačních látek mléka, proto obecně se kvalitní kozí mléko kazí později než kravské
- obsahuje méně karotenoidů než mléko kravské, proto jeho charakteristickým znakem je křídově bílá barva
- obsahuje specifické monokarboxylové kyseliny - kapronová, kaprinová, které dávají kozímu mléku typickou vůni

KomPot, Nové Středokluky
V Nových Středoklukách (na okraji Kněževsi poblíž nádraží) funguje farma na principech komunitou podporovaného zemědělství. Je certifikovanou přírodní produkční zahradou se zeleninou, bylinami, keři, stromy, včelami a mnoha dalšími živočichy. Spojuje lidi, kteří se podílí na chodu zahrady finančně, svou prací a nápady. V sezóně zaměstnává zkušené zahradníky, za rok vypěstují na 0,5 hektaru půdy na 40 druhů zeleniny, ovoce a bylinek. KomPot má dvě odběrná místa, jedno přímo v zahradě v Nových Středoklukách a druhé na Praze 6. Více informací najdete zde.

Farma Biozahájí
V malé vesnici Zahájí poblíž Mělnického Vtelna naleznete začínající bio farmu, založenou v roce 2019, která je zatím ve dvouletém přechodném období jako každý začínající ekozemědělec a status BIO i s právem užívat označení BIO včetně nálepky bude mít až v roce 2021. Pracovníci na farmě se zabývají pěstováním ovoce a zeleniny v biokvalitě, produkují dýně, cukety, batáty, okurky, česnek, červenou řepu, jablka, švestky, hrušky, třešně, meruňky a další. Lenka a Přemysl Rimkevičovi provozují zemědělství bez chemie, bez velkých moderních strojů, ale s rozumem a s citem k půdě i krajině. Více o farmě naleznete zde.

Mléko z farmy
Je společným projektem farmářů Ing. Jana Millera a Ing. Stanislava Němce. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni se mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích je za přísných hygienických podmínek zpracováno na konečné výrobky a pomocí vlastních aut distribuováno ke spotřebitelům. Farma rodiny Millerovy v Holubicích chová cca 210 kusů skotu plemene Holštýn a 50 kusů skotu plemene Yersey. Chov splňuje veškeré standardy well-fare, takže si můžete vychutnat mléko od spokojených krav. Rozvozové trasy a další podrobnosti najdete zde.

Farma Radim Holovský, Mořina, Trněný Újezd
Ekologická farmu se zaměřením na chov masných plemen skotu, ovcí, prasat, králíků a drůbeže. Zabývá se chovem a ustájením koní. Hospodaří na 220 ha půdy, přičemž zhruba polovinu tvoří orná půda a polovinu travní porosty. Trvalé travní porosty slouží převážně jako pastviny pro zvířata a jako zdroj sena a senáže. Na orné půdě pěstují pšenici, oves, ječmen, kukuřici a brambory. Vlastní rostlinnou produkcí si tak zajišťují většinu krmiv. Své výrobky farmář prodává na farmářských trzích v Praze a okolí, vyřizuje individuální objednávky přímo na farmě a poskytuje zákaznický servis. Více informací je zde.

Ovocnářství a moštárna Jiří Hubáček, Slaný
Kdo přijíždí do Slaného ze směru od Velvar, nemůže minout v Lázeňské ulici ovocnářství a moštárnu Jiřího Hubáčka. V prodejně si můžete vybrat z velkého sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny a další lokální výrobky (mléčné produkty, müsli tyčinky, mošty aj.)

Nábytková farma Kralupy
Na okraji Kralup, kousek za hřbitovem, funguje nábytková farma - bazar s nábytkem, dekoracemi a potřebami pro domácnost, jehož výtěžek pomáhá. V nabídce najdete rozmanité kousky od jednoduchého stolu za stovku po nádherný rustikální nábytek za několik tisíc, dále pak obrázky, nádobí i originální dekorace. Kromě obchodu s bazarovým nábytkem a bytovými doplňky poskytuje farma i řadu užitečných služeb. Stěhování, vyklízení, renovace nábytku, čalounění apod. Veškerý výtěžek z prodeje jde především na léčbu mužů a žen ze závislosti na návykových látkách a na podporu preventivních programů na základních školách. Na farmě pomáhá každý, ten, kdo zboží daruje i ten, kdo nakupuje.Více na https://nabytkovafarma.cz.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 12:22