Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Projekt "Kralupy - čisté město" v roce 2020

Projekt "Kralupy - čisté město" v roce 2020



Vyvěšeno: 26. 10. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 47-2020

Projekt "Kralupy - čisté město" v roce 2020

I v letošním roce pokračoval osvětový projekt našeho ekocentra – „Kralupy – čisté město“, který řadu let podporuje Město Kralupy nad Vltavou.
V rámci projektu se letos na podzim povedly uskutečnit celkem tři akce, dvě ekovycházky s Patrony a již tradiční úklidová akce s žáky ZŠ Jodlova.

Projekt Kralupy – čisté město je koncipován jako informačně osvětová kampaň, která se zaměřuje na širokou veřejnost, ale především na školy. Cílem projektu je přispět k aktivnímu zapojení veřejnosti do problematiky regionální ochrany životního prostředí, posílení zájmu o dění ve městě a sounáležitosti s prostředím svého bydliště, pracoviště nebo míst k trávení volného času.

V září se naše ekocentrum spolu se ZŠ Jodlova zapojilo do celonárodní kampaně „Ukliďme Česko“. Z důvodu horší předpovědi počasí se akce přesunula z plánovaného 18.9 na úterý 22.9.2020. Počasí nám ten den opravdu přálo a úklid se vydařil. Jak jsme byli úspěšní a o tom, co všechno děti našly a posbíraly, se dočtete v článku Úklidová akce s Ekocentrem.

Ve čtvrtek 1. 10. 2020 odpoledne pozvaly lektorky ekocentra na Palouček u řeky na ekovycházku třeťáky z družiny při základní škole V. Havla. Před školou proběhlo přivítání a představení ekocentra a pak jsme se již společně vydali na Palouček. Zde děti plnily aktivity a odpovídaly na otázky z oblasti ekologie. Spektrum dotazů bylo různé – od odpadů, přes dopravu, až po ochranu přírody. Na závěr se děti utkaly při štafetovém závodě lodiček. Na rozloučenou každý obdržel drobnou sladkost a na památku magnetku s logem projektu. Jak děti, tak i pí. vychovatelka byly velmi spokojeni s programem ekovycházky.

V úterý 20. 10. 2020 dopoledne přivítaly v Minicích lektorky ekocentra děti z Lesní mateřské školky. Spolu s p. Málkem z místní pobočky ČSOP pro ně připravily výsadbu ovocných stromů v nově založeném ovocném sadu. Děti si zasadily hrušně, konkrétně starou odrůdu Williamsovu. Lektorky ekocentra si pro nejmenší připravily bohatý program. Při první aktivitě měly děti za úkol poznat a správně určit dřeviny, poté proběhlo povídání o stromech. Pak přišla na řadu samotná výsadba stromků, pan Málek dětem ukázal, jak je důležité si místo výsadby dobře připravit – zaměřit jámu, odstranit opatrně květináč, prostříhat kořeny a poté stromek dobře zamulčovat.

Děti sledovaly a poté aktivně pomáhaly se zalíváním a nezapomněly ani na další blízké mladé ovocné stromky, které tu ECK ve spolupráci s ČSOP a Odborem životního prostředí vysázelo v pátek 16. 10. 2020. Na závěr děti dostaly drobné odměny – sladkost a dřevěné jablíčko na památku vysazení stromečků, dále obdržely pomůcku do školky, a to skleníček na výsadbu a pozorování klíčení a růstu semínka (pozn. Kulíšci mají od roku 2017 v patronaci les v Minicích, v lokalitě Pod Hradištěm, kde mají i svoji základnu).

Věříme, že čas strávený v přírodě, venku s lektorkami ekocentra všechny malé i velké děti baví a i nenásilně poučí o ochraně přírody.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: archiv ECK

Projekt "Kralupy - čisté město" byl pro rok 2020 finančně podpořen městem Kralupy nad Vltavou v rámci zájmové dotace.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 12:43