Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Co je nového v bezobalovém nakupování?

Co je nového v bezobalovém nakupování?



Vyvěšeno: 24. 11. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 53-2020

nakupy.jpgCo je nového v bezobalovém nakupování?

Aktuální informace nejen pro ty, kteří chtějí proměnit krajinu obalovou na bezobalovou. Bezobalu za rok 2019 ušetřilo ve svých třech prodejnách 15,35 tun zákaznických obalů. Spočítejte si i vy svou obalovou stopu na kalkulačce.


Jako všechny malé prodejny, tak i ty bezobalové, to v současné době nemají jednoduché. Ale jak o sobě říkají, když jde o jídlo a o obaly, tak věci dělají poctivě a opatření kvůli covid-19 jim dávají pěkně zabrat. Ti, co u nich nakupovali cestou ze zaměstnání, nakupují při home office jinde. V bezobalových prodejnách se celkově trochu vylidnilo, navzdory tomu, že v jejich případě nedošlo k omezení otevírací doby. V Praze jsou otevřeny všechny tři pobočky. Pro ty, kteří nemají příliš možností sledovat, co se v této oblasti děje, natočilo Bezobalu 1. 10. 2020 video, kde si můžete poslechnout, jak se jim daří (dařilo).

Cesta ven vede jediná
Vy, kterým dává celé dovádění s vlastními obaly a násypníky plnými dobrých surovin smysl, nakupujte u nich dál. A pokud máte pocit, že by to mohlo nadchnout i někoho dalšího, kdo o nich ještě neví, vezměte ho do prodejny a ukažte mu ten barevný bezobalový svět. Oni totiž podnikají jinak než většina firem. A je to už pět let co si řekli, že chtějí změnit, co se jim nelíbí. Chtějí nakupovat jídlo, a ne odpad. Založili Bezobalu - neziskovku, která šíří zero waste a také prodejny, co umožňují nakupovat bez obalů a nevytvářet tak zbytečný odpad. Po punkových začátcích vzrostl zájem zákazníků a jejich nabídka roste. Stále přitom přísahají hlavně na prvotní myšlenku a peníze berou jako prostředek, nikoli jako cíl.

Kalkulačka na webu Bezobalu
Zajímá vás, kolik jste svým nákupem ušetřili obalů? Spočítejte si svou obalovou stopu na KALKULAČCE. Tato obalová kalkulačka je on-line nástroj, který každému pomůže sledovat jeho pozitivní dopad na snižování množství vyprodukovaného odpadu při nákupu potravin a drogerie. Bezobalu za rok 2019 ušetřilo ve svých třech prodejnách 15,35 tun zákaznických obalů, což je o 6,28 tun více než v předchozím roce. Kalkulačku může vyzkoušet každý. Zkušený zerowaster, i ten který na cestu bez odpadu právě vykročil.

Ušetřené obaly můžete zadat do aplikace po každém nákupu, ať jste nakupovali v bezobalovém obchodě, supermarketu, drogerii, nebo ve večerce. Protože v každém obchodě se dá ušetřit alespoň nějaký ten „igeliťák“. Dostane se vám motivující zpětné vazby průběžných i celkových výsledků ušetřených obalů. Ty aplikace vyhodnotí ve vztahu k průměrné spotřebě, která je dle Ministerstva životního prostředí 544 kg komunálního odpadu na osobu za rok (Zdroj: ISOH, MŽP, 2019). Vaše výsledky můžete ukládat a sdílet ve svém okolí. Tento šikovný pomocník je nejen motivací pro vás, ale i inspirací pro vaše blízké a jeho součástí je i sekce, kde se dozvíte rady a tipy, jak se dopracovat k prázdnějšímu odpadkovému koši a šetrnějšímu životnímu stylu.

Jak vznikl výpočet ušetřených obalů a kalkulačka?
Analytický tým v Bezobalu pro výpočet množství nevyprodukovaného odpadu vytvořil jedinečný algoritmus. Celá analýza zkoumala období leden-prosinec 2019 v prodejnách Bělehradská a Radhošťská.

Postup výpočtu pro nákup v Bezobalu, množství gramů v 1 Kč. Zvážili prázdné obaly výrobků, které nakoupíte v běžných obchodech s potravinami a drogerií. Obaly poté rozdělili podle materiálu na 4 skupiny. Vytvořili seznam produktů nabízených v bezobalových prodejnách, který je ekvivalentem produktů prodávaných v běžných obchodech. Na základě jednoznačného identifikátoru spojili tyto dva soubory, aby zjistili, kolik kilogramů odpadu bylo celkem ušetřených na prodejnách Bezobalu. Na závěr každý druh odpadu vydělili součtem tržeb. Tím určili množství jednotlivých složek odpadu na 1 Kč.

Jiný algoritmus počítání obalů použili při nákupu v běžném obchodě. Pod pojmem "běžný obchod" je myšleno maloobrátkový prodej v supermarketech, v hypermarketech, malých prodejnách, lahůdkách, večerkách, zdravých výživách s bezobalovou sekcí, prodejnách čajů a kávy. Ve vybraných provozech zkoumali a pozorovali, které potraviny lze nakoupit do vlastních nádob, aniž byste museli použít jednorázové varianty (např. plastový či papírový pytlík), které provoz nabízel. Zjistili, že do vlastních nádob lze nakoupit: ovoce a zeleninu, pečivo, chléb a čerstvé saláty, pomazánky, olivy, sušená rajčata, salámy, šunky, sýry, prodávané na váhu. Významnou složkou odpadu jsou i jednorázové nákupní tašky, které se dají snadno nahradit znovupoužitelnou alternativou, proto jsou zařazeny do aplikace. Následně zvážili obaly jednotlivých položek a zadali je do algoritmu aplikace, která na 1 ks daného produktu počítá váhu obalu daného produktu.

A vyšlo jim - 15 tun obalů, které vloni zákazníci Bezobalu ušetřili. To si člověk jen těžko představí. O poznání lépe si ale můžete představit 550 sáčků od koření. Takovou kupu ušetří zákazníci Bezobalu každý týden! To je od začátku roku skoro 20 000 sáčků. Za stejnou dobu nemuselo díky nákupům olivového oleje do vlastních nádob vzniknout 3 500 půllitrových lahví. Další lahve z plastu nebo skla pak nevzniknou díky prodeji oleje slunečnicového, řepkového a dalších. Celkovým prodejem tak v loňském roce zůstalo nedotčených více jak 7 tun skleněných obalů.

A to není všechno, v bazarech sklenic v prodejnách Bezobalu se do konce roku 2019 protočilo odhadem 143 611 ks sklenic. Dovedete si to představit? Je to více jak 5 kamionů. Sklo je sice materiál, který umožňuje dlouhý řetězec opakované recyklace, náklady na svoz a recyklaci jsou ale vysoké. Dává smysl se o sklenice starat a využívat je opakovaně. Každá zavařovačka i láhev tak má potenciálně mnoho životů.

Výměna dodavatele sýrů a jogurtů v Bezobalu
V Bezobalu samozřejmě trvají na zálohovaném vratném skle u svých dodavatelů. A tak když farma Bemagro (dodavatel jogurtů a sýrů) před nedávnem změnila vlastníka, následně udělala krok od biodynamického k ekologickému zemědělství a aktuálně stahuje z oběhu vratné zálohované obaly, cítí, že je čas se rozloučit. Namísto skleniček a lahví z Bemagra, se proto lednice v Bezobalu zaplnily mléčnými výrobky z farmy BioVavřinec. Jsou samozřejmě ve vratných obalech a navíc do obchodů od Benešova putují kratší vzdálenost, než tomu bylo z jižních Čech.

Jestli to je pro vás možné, přijďte je podpořit do obchodů. Svým nákupem v místě bydliště pomůžete drobnějším českým obchodníkům, farmářům a existenci obchodům, které zprostředkovávají prodej kvalitního a bezobalového sortimentu v celkově udržitelném a šetrném kontextu.

To, jak nad věcmi přemýšlí, skvěle ladí s myšlenkami Slušné firmy a jejími aktivitami, jako je třeba velice aktuální dění na platformě nouzovystavpodnikani.cz. Dovolujeme si vás odkázat právě na tyto stránky, kde najdete celý příběh o tom, co se děje a může stát s malými podniky, jakou nesou hodnotu, proč má smysl je podporovat a jaké by to bylo bez nich. A nezapomeňte každým bezobalovým nákupem jste blíže k čistší přírodě.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.youtube.com
https://kalkulacka.bezobalu.org
https://www.bing.com
https://www.biovavrinec.cz/eshop/eshop-start.aspx
https://slusnafirma.cz/
https://www.facebook.com/bezobalu.org


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 01. 2021 13:06