Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vánoční dárky na poslední chvíli mohou být i ekologické

Vánoční dárky na poslední chvíli mohou být i ekologické



Vyvěšeno: 22. 12. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 59-2020

DárekVánoční dárky na poslední chvíli mohou být i ekologické

Milí příznivci ekologického přístupu k životu, chceme vám nabídnout pár tipů na (nejen) vánoční dárky, které jsou k přírodě šetrné. Žijme čistěji, spokojeněji, zdravěji a s úctou k přírodě, kterou tu chceme zanechat pro další generace. Je na nás, abychom přírodě pomáhali, třeba po malých krůčcích. Darujte proto takové dárky, které nejen že potěší, ale i pomohou.

 

Darujte netradiční zážitek či vzdělávání
Své blízké můžete potěšit např. dárkovým poukazem na akce v EkoCentru Veronica Hostětín.
Obec Hostětín není ledajaká, letos zabodovala v soutěži E.ON Energy Globe (soutěž oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie), a to hned dvakrát. Zvítězila v kategorii Obec a vyhrála i Národní cenu pro absolutního vítěze. Můžete si zde objednat:

  • dovolenou nebo víkendový pobyt v ekopenzionu v Hostětíně (celoročně)
  • ovocnářský kurz
  • kurz pletení košíků
  • dovolenkové pobyty s programem a výlety do přírody Bílých Karpat (srpen, říjen)
  • letní školu ochrany klimatu (srpen)
  • dárkové poukázky do nové kavárny Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně
  • předplatné časopisu Veronica

Dále si můžete zakoupit dárkové krabičky s pečenými čaji, biomošty a sušené ovoce z jejich eko-sociálního podniku. Jsou to všechno dárky, které potěší hned třikrát: budou vám chutnat, podpoří environmentální sociální podnik v Hostětíně a Slavičíně a přispějí k ochraně biodiverzity v Bílých Karpatech. Právě díky podpoře se jim i letos podařilo udělat kus dobré práce pro lepší životní prostředí.

Věnujte darovací listiny a pomozte chránit přírodu
Listiny můžete elektronicky objednat např. na webu Arniky. Najdete zde dary v různých výších. Váš dar ve výši 300 Kč pomůže udržovat Bílou stráň, kde kvetou lny žluté. Jen díky těmto darům se vede udržovat místo s nejzápadnějším výskytem lnu žlutého v Evropě. Nebo za 600 Kč pomůžete obstarat kvalitní sazenice a pomůcky nezbytné k tomu, aby mohli pracovníci Arniky zasadit nový stromek a zajistit jeho zdárný růst. Letos na jaře v Poodří vysázeli téměř 200 stromů (duby a hrušně). Ořezali 80 starých vrb a obnovili tak tradiční ořezávání na hlavu, které vrbám prodlužuje život. Do konce listopadu spolu s ZO ČSOP vysadili dalších 300 mladých sazenic dubů vrb a topolů. Výsadbami v Evropsky významné lokalitě Poodří udržují pestrou krajinu a vytváří nové biotopy pro chráněné druhy živočichů, především brouka páchníka hnědého.

Dar ve výši 1 000 Kč umožní jeden odběr vzorku v našich řekách a vyhodnocení jeho analýz. Takový odběr pomůže uhlídat i několik kilometrů řeky. Jak jistě víte, kyanidy, které v září z Bečvy udělaly mrtvou řeku, jsou vyvrcholením stále častějších úniků toxických látek do vod v ČR. Můžete podepsat výzvu "Řeky bez jedů", která žádá změnu a zpřísnění v monitoringu toxických látek. Požaduje od politiků a rozhodujících úředníků řádné vyšetření havárie na Bečvě, exemplární potrestání jejích viníků a zpřísnění pravidel pro ohlašování kyanidů do Integrovaného registru znečišťování. Výzva míří i na další toxické látky.

Potřebujete spíše darovat menší dárek, malou pozornost?

Vyrobte a darujte vlastnoručně vyrobený pečený čaj
Pečený čaj slaví svůj návrat. Dělávaly ho naše babičky a teď se s ním můžeme potěšit i my. V zimě krásně zahřeje. Variací je velké množství a záleží jen na vaší chuti. Potřebujete 1 hodinu a různé ovoce a koření. Stačí dodržet základní poměr mezi ovocem, cukrem a… svou roli má samozřejmě i citron. Vše ostatní je už bonus navíc.

SUROVINY (5–7 PORCÍ)
- ovoce, lepší je pouze čerstvé, ale dá se i mražené 1 kg
- cukr krupice 600 g
- bio citron na kousky 1 ks
- koření dle chuti (např. skořice, hřebíčky, hvězdička badyánu)
Předehřejte troubu na 220 stupňů a připravte si předem vysterilizované sklenice. Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte opláchnuté a pokrájené ovoce – např. 300 g pomeranče, 250 g jablek, 250 g hrušek, 200 g malin. Pokud pracujete s ovocem z mrazáku, nechte ho nejdříve povolit. Zasypte cukrem, přidejte citron a koření, např. ½ čajové lžičky skořice, 6 hřebíčků, 1 hvězdičku badyánu. Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí 3–4x za celou dobu pečení. Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru. Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám celou zimu. Čaj z nich připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte. Do verze pro dospělé můžete přidat 1–1,5 dcl alkoholu; rum, griotku, jakýkoli likér, co máte rádi. Skleničku ozdobte látkou či papírem a převažte jutovým provázkem.

Darujte rostoucí tužku
Proč si místo obyčejných tužek pořídit právě rostoucí tužky a pastelky SPROUT? Jsou ekologické, krásně voní, a pokud s nimi již nechcete psát, nebo je vypíšete - zasadíte je! Vyroste Vám z nich jedna z pěti bylinek. Říká se o nás, že jsme konzumní společnost. Když nás něco přestane bavit, vyměníme to, doslouží-li nám něco, skončí to v odpadkovém koši. Ale tyto tužky jsou jiné. Pokud jsou již na psaní příliš krátké, jednoduše je vložíte do hlíny a za pár dnů vám z nich na sluníčku a při dostatku vláhy vyroste jedna z bylinek. Najdete zde např. bazalku, kopretinu, slunečnici, šalvěj. Jejich tělo je z cedru a tuha z grafitu a jílu a neobsahuje žádné olovo. Jsou zcela přírodní a nepředstavují žádné riziko pro rostliny, spodní vodu ani pro člověka. Získaly nominaci na německou ekologickou cenu GreenTec Award a již druhým rokem jsou oficiálním partnerem Earth Day Network. Aby ze semínek vyklíčily a vyrostly velké a krásné rostliny není tak jednoduché. A aby se z tužek zrodily čerstvé bylinky a zelenina je k tomu zapotřebí aktivní úsilí, péče a trpělivost. Tužky obsahují organická semínka k vyklíčení. Semínka jsou bez pesticidů. Pěstovat venku nebo uvnitř? Nezapomeňte, že bazalka je jediná z „bylinkových tužek“, které prospívá pěstování uvnitř. Proto vždy doporučujeme, abyste bylinky přenesli ven na zahradu, do skleníku nebo do květináče, ihned poté co začnou růst - nejlépe samozřejmě na jaře nebo v létě.

Kamarádce nebo dceři můžete darovat pratelné látkové odličovací tampóny jsou nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také k pleti. Jsou vyrobeny z biobavlny nebo bambusu, případně z jiných přírodních materiálů a jsou skvělé při odličování a čištění pleti. Např. sametově heboučké odličovací tamponky Mama Natura ze 100% biobavlny jsou báječnou alternativou k jednorázovým vatovým tampónům. Jsou pratelné a znovupoužitelné. A co je hlavní – nevytváří žádný zbytečný odpad navíc!

Tamponky nejsou chemicky bělené ani barvené. Síťka, ve které vám tampónky přijdou, vám usnadní skladování i praní. A jak se o látkové tamponky starat? Perte je při teplotách 40 - 60 ºC a používejte pouze ekologicky šetrné přípravky, tamponky od make-upu či řasenky doporučujeme nejdříve ošetřit olivovým mýdlem, zásadně při praní nepoužívejte aviváž, namísto ní zvolte raději máchadlo, které vypláchne zbytky pracího prostředku a udrží tamponky dobře savé, prát je můžete bez obav společně s běžným světlým prádlem, ideálně v pytlíčku nebo sáčku na spodní prádlo, tamponky nedávejte do sušičky - mohly by se zničit.

Proč volit biobavlnu?
Běžně pěstovaná bavlna zabírá necelá 3 % ze světově obdělávané půdy, ale spotřebuje zhruba 25 % všech insekticidů a 10 % všech herbicidů vyrobených na světě. Při pěstování bavlny se používají chemikálie zakázané při pěstování plodin a bavlna je zpracovávaná za použití dalších toxických látek, z nichž část ve vláknech zůstává a dostává se do kontaktu s pokožkou. Pěstování běžné bavlny poškozuje životní prostředí a způsobuje otravy zemědělských dělníků toxickými látkami. Farmy ekologického zemědělství, kde se biobavlna pěstuje, usilují, o vybudování biologicky rozmanitého zemědělského systému a udržení úrodnosti půdy přirozenou cestou.

Další tipy na dárky
Chráníme aleje - Arnika
Katalog | Tierra Verde
Dárky, které dělají radost a podpoří dobrou věc | Econea.cz
Úroda 2020 podzim - katalog Scuk.cz

Až budete přemýšlet nad dárečkem někomu blízkému, myslete vždy i nad jeho dopadem na životní prostředí. Některé věci si opravdu můžeme odepřít, někdy stačí malá změna.

Krásné a šťastné Vánoce v kruhu rodiny Vám za ECK přeje

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 23. 02. 2021 9:11