Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy v mateřských školách v Neratovicích

Výukové programy v mateřských školách v Neratovicích



Vyvěšeno: 2. 6. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 21-2021

IMG_20210519_092145_BURST002.jpgVýukové programy v mateřských školách v Neratovicích

Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou uspořádalo cyklus výukových programů pro děti z mateřských škol v Neratovicích. Výukové programy probíhaly v MŠ Sluníčko, Kaštánek, U Rybiček, Písnička, Zahrádka a Berušky. Lektorky kralupského ekocentra realizovaly v Neratovicích s dětmi z mateřských škol celkem čtyři typy výukových programů. Celkově bylo realizováno 28 výukových programů, kterých se zúčastnilo přes 500 dětí.

Program „Staň se farmářem“ je zaměřen na pěstování rostlinných potravin a chov užitkových zvířat. Lektorky ekocentra nejprve s dětmi pobesedovaly o tom, odkud máme jídlo a jak získáváme potraviny. Některé děti už věděly, že chléb se peče z mouky, kterou získáváme mletím obilí, jež pěstují zemědělci na poli. Mléko nám dávají kravičky, vejce slepičky. Ovoce roste v sadech, zelenina na poli či v zahradách.  Tak si děti uvědomily, že jídlo nám dává půda, Země je naší živitelkou. Cílem programu bylo poskytnout dětem nové znalosti o práci farmářů, jak se starají o zvířata, ale také o půdu, jak na ní hospodaří, aby půda byla stále úrodná, proč bychom měli půdu chránit a pečovat o ni.

Při výukovém programu „Voda, vodička“ lektorky ekocentra besedují s dětmi o tom, co je to voda a kde všude kolem nás se nachází, zda je pořád stejná, k čemu jí potřebujeme. Výklad je doplněn obrázky vody v krajině v různých podobách a skupenství a aktivitami, například společnou recitací básničky, cvičením, hádankami o vodě, poznáváním vodních živočichů apod.

IMG_20210519_094206_BURST002.jpgOblíbeným výukovým programem pro předškolní děti je program „Jak si žije strom“, při kterém děti poznávají různé stromy a keře, určují stromy podle plodů či listů, zjišťují, co vše je ze dřeva, jaký význam pro nás mají stromy a lesy. Většina dětí porozumí i skutečnosti, že nám stromy poskytují nejen dřevo, ale také kyslík k dýchání, v létě stín, příjemné prostředí, domov mnoha živočichům apod. Nechybí ani říkanka, pohybové hry či pohádka o stromu. Na závěr si děti vyrobí strom z papíru a nazdobí si ho podle své fantazie.

Čtvrtým výukovým programem pro předškoláky byl „Odpady pro nejmenší“. Lektorky při něm besedují s dětmi o vzniku odpadků a o tom, jak s odpady nakládáme. Děti v průběhu programu poznávají barevné kontejnery na papír, sklo, tetrapak, plast, bioodpad a jiné. Učí se třídit a vhazovat připravené odpadky do správných kontejnerů. Naučí se básničku o správném třídění a také si poslechnou pohádku. Na závěr při kreativní činnosti děti vyrábějí zvířátka z odpadních materiálů.

Děkujeme tímto za perfektní spolupráci s vedením mateřských školek v Neratovicích. Těšíme se, že je v budoucnu opět s našimi aktivitami navštívíme.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 06. 2021 7:23