Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Studánky na Kralupsku a v okolí

Studánky na Kralupsku a v okolí



Vyvěšeno: 4. 6. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 22-2021

studanka.jpgStudánky na Kralupsku a v okolí

Kdysi byly studánky a praménky jedním z nejdůležitějších zdrojů pitné vody. Lidé se o ně pečlivě starali a měli je ve všeobecné úctě. Jak je to s nimi dnes? Víte, kde se ve vašem okolí nachází nějaká studánka či pramen?


Prameny a studánky provázely lidstvo od nepaměti. Nalézt ve správnou chvíli v přírodě pramínek čisté vody byl určitě úžasný pocit, který zažívali poutníci, lovci i zemědělci při práci na polích. Lidé se proto o studánky starali a všemožně přirozené zdroje vody chránili, budovali kolem nich drobné stavbičky, stavěli jednoduché či složitější stříšky a upravovali okolí nejen pro sebe, ale i pro zvěř. O Štědrém večeru nosívali ke studánkám dary - vánočku, ořechy, jablíčka.

Studánka, místo přírodního vývěru podzemní vody, bývá dnes zpravidla stavebně upraven. Největší soubor památníků a studánek naleznete v Lesnickém Slavíně u Adamova a v dalších místech v Jihomoravském kraji. Často bývají zasvěceny přírodě a zvířatům, ale i hudebníkům a spisovatelům.

Studánky a prameny jsou důležitou složkou naší přírody – nejen možným zdrojem osvěžení pro lidi i zvířata, ale i významným indikátorem množství podzemní vody, ovlivňují mikroklima, jsou počátkem všech vodních toků. Bez vody by nebyl život. Studánky do naší krajiny i k historii patří a stojí za to je udržovat a pečovat o ně, podobně jako o hrady, kapličky, křížky a jiné historické stavby.

Bohužel, zavedením vody do měst a obcí se lidé postupně o studánky a prameny přestali starat, některé byly zničeny postupnou výstavbou domů i komunikací, některé prameny byly svedeny jinam, jiné se zanesly, zapadaly větvemi, listím nebo vyschly. A lidé se naučili kupovat vodu balenou v PET lahvích.

Kde najdete studánku v Katastrálním území Kralupy nad Vltavou? Vydejte se s námi na procházku za přírodními zdroji vody.

Pramen Křižovnická studánka (12132)

Nad ulici Bořivojova, na konci ulice Na horkách, těsně vedle cesty a naproti rodinného domu je ve skále volně přístupná jáma celoročně plná vody (bez odtoku). Pro zvířata dobrá.

Studánka byla vytesána do skály kolem roku 1800 na příkaz řádu Křížovníků s červenou hvězdou, kteří vlastnili obec Kralupy. Měla sloužit hajnému, který měl v blízkosti hájovnu. O sto let později v roce 1901, dokončil stavitel Pokorný pod lesem stavbu Bořivojovy ulice a využil spádu od studánky k ulici a položil do země ocelové trubky gravitačního vodovodu. Laboratoř chemické továrny potvrdila nezávadnost dobré pitné vody.

O kus dál nad tratí, pod Hrombabou se nachází Pramen Pod Hrombabou (9628)

Zdroj byl v ohrožení a využitelnost sotva pro zvěř.

Ještě před 20 lety to byl pramen, po rekonstrukci nádraží a osvětlovacích majáků z něj zbyl jen pramínek, který nikdy nevysychá. Vlastní pramen je těsně vedle cesty ve svahu, "louže" na cestě je jeho vyústění. Květen 2020 - pramen (pramének) je, i když obtížně dostupný, ve svahu stezkou lesní zvěře cca 10 m nad neveřejnou komunikací, dosažitelnou za betonovým blokem osvětlovací věže.

V katastrální území Otvovice nalezneme studánku Rusavka III (2535)

Pod hradištěm v Minicích v blízkosti Holubického potoka se nachází studánka (kousek za tratí směr na Otvovice). Nachází se na žluté turistické značce. Potok se vlévá do Zákolanského potoku. Studánka je nově postavená a na její klenbě je vytesán letopočet 2000.

Když zůstaneme v obci Otvovice, najdeme zde i pramen U vrbůvky (2537)

Na konci obce směrem na Holubice je pramen, který je jímán asi 6 studnami. Přebytek vody je odváděn trubkou ven. Ta je začátkem nedlouhého potůčku, který posiluje Zákolanský potok. Tento pramen je využíván občany Otvovic pro zásobování vodou. O zdroj pečují chataři, kteří pravidelně nádrže čistí a tím se stává přepadová voda kvalitní.

Když pojedeme na druhou stranu od Kralup, směr Praha, tak v katastru Odolena Voda najdeme studánku Pod Baroňákem (9205).

Studánka je opravená a vyčištěná, nalezneme ji pod Baronským hřbitovem ve Velkém háji. Jedná se o poměrně vydatný pramen, výtok ze země je sveden do kovové trubky. Pramen napájí menší potůček, který se po pár desítkách metrů ztrácí.

V Česku se věnuje péči o studánky veřejně prospěšný spolek s celostátní působností – Mladí ochránci přírody. Tento spolek provozuje také Národní registr pramenů a studánek, jehož cílem je evidence přírodních a volně přístupných vodních zdrojů.

Studánková péče se dělí na 2 vzájemně propojené projekty, a to Národní registr pramenů a studánek (NRPS) a Zachraňme studánky (ZS). Program ZS byl spuštěn před lety a spočívá v převzetí patronátu nad vodním zdrojem a jeho dlouhodobou péči. Postupně byl projekt rozšířen o NRPS, jehož cílem je podchycení všech veřejně přístupných přírodních vodních zdrojů v ČR.

Studánky skutečně potřebují pomoci. Některé postupně zarůstají a zapadávají listím, zanikají, proto Mladí ochránci přírody vyhlásili dlouhodobou akci s názvem Zachraňme studánky,  jejímž cílem je obrátit pozornost na zanikající přírodní zdroje pitné vody, především lesní prameny a studánky a dlouhodobě nad nimi držet „ochrannou ruku“.

Proto pokud v přírodě objevíte přirozený a volně přístupný zdroj vody (studánku, pramének), pokuste se zjistit jeho přesné umístění (nejlépe GPS souřadnice), vyfoťte jej a zdokumentujte jeho současný stav. Získané údaje pak pošlete nebo ještě lépe zkontrolujte, zda tento zdroj již není podchycen v Národním registru pramenů a studánek – pokud není, doplňte jej do registru. Již tím pomůžete podchytit mizející významné prvky naší krajiny. Chcete-li přírodě opravdu pomoci, převezměte nad studánkou či praménkem patronát a určitě kontaktujte koordinátora akce.

Otvírání, vylévání či cídění studánek je starý český lidový zvyk, jehož účelem je ukončení sucha a přivolání deště. Kromě období velkého sucha byl tento obřad prováděn během druhé poloviny jara až do svatojánské noci. Studánky se také otvíraly či čistily během královniček - dívčích svatodušních oslav. Symbolické spojení vody a čistoty vedlo právě k provádění tohoto obyčeji pannami a také ke spojení s Pannou Marií. Novodobé slavnosti inspirované tímto lidovým zvykem a kantátou Bohuslava Martinů „Otvírání studánek“ se pořádají v okolí Žďáru nad Sázavou, především v obci Tři Studně.

V Kralupech tuto tradici obnovili v Lesní mateřské školce Kulíšek, která sídlí V Rusavkách. Každé jaro zde slaví a pořádají u studánky Rusavka III. akci „Otevírání studánek“, vždy na ní zvou o víkendu děti, rodiče a přátele školky.

Věřím, že obhlídka studánek v okolí našeho bydliště je dobrý důvod, proč vyrazit například o víkendu na výlet.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.estudanky.eu/mapa
https://cs.wikipedia.org/wiki/Stud%C3%A1nka
https://kulisek.online/rodice-a-kulisek/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Otv%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD_stud%C3%A1nek
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/studanky-a-prameny-v-cechach-na-morave-ve-slezsku-i-na-slovensku
https://www.veronica.cz/mapa-studanek
https://www.emop.cz/studanky


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 06. 2021 7:16