Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou

Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat.

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 3.8.2018, 09:56
Flérování z důvodu extremních vysokých teplot ovzduší. Během odpoledních vysokých teplot vzduchu, dochází k řízenému odpouštění a následnému spalování přebytků topného plynu na polním hořáku. Doba trvání události: průběžně, po dobu vysokých teplot - celý srpen 2018

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Kralupsku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).

Konec léta ve znamení oslav slizní

13. srpna 2018

dožínkyČeká nás pozdní léto, babí léto a s ním spojené oslavy sklizní úrody. Letošní jaro i léto bylo opravdu horké a s minimem srážek. Obilí, chmel i víno dozrálo o pár týdnů dříve, než jsme zvyklí a v jiné kvalitě. Každý z nás si může vybrat podle své chuti, kam letos zavítá, zda na dožínky, vinobraní či na dočesnou.

Odhad letošní sklizně základních obilovin je podle Českého statistického úřadu zhruba o 15 procent nižší než průměr sklizní za posledních 5 let a asi o desetinu nižší ve srovnání s desetiletým průměrem. Osevní plochy základních obilovin letos mírně poklesly na 1,250 milionu hektarů, na meziročním poklesu sklizně se podílí o 7,2 % nižší očekávaný hektarový výnos. Méně bude, podle odhadu letošní sklizně, pšenice ozimé, která zabírá téměř třetinu z celkové osevní plochy, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více by se mělo sklidit pšenice jarní a žita. Předpokládaná úroda ovsa je na téměř stejné úrovni jako v loňském roce.

dožínkyŽně jsou typ sklizně, kdy se sklízí právě především obiloviny - pšenice, ječmen, kukuřice, žito, oves. Žně bývaly velkou událostí ve vsi a každý kdo byl zdráv, na poli pracoval, pomáhal. Muži sekáči kosili obilí a ženy srpy dočišťovaly pole, vázaly z klasů snopy a z nich pak panáky. Ukončení žní bylo od nejstarších dob spojeno s oslavami v podobě tradičních zvyků, zpěvů, tanců a hodování. Dnes se obiloviny, ale i další plodiny jako luskoviny, olejniny či brambory, sklízí sklízecími stroji, kombajny, jen někde na menších farmách se znovu seče ručně. Zrno musí být dostatečně zralé a suché, aby jej mohl kombajn vymlátit a aby při skladování nezplesnivělo. Sklízí se zrno s vlhkostí kolem 15 %.

Dožínky jinak také obžinky, dožatá, dóženek, dožitá, dočesná nebo žnivuvka jsou především oslavy hojnosti, oslava dokončené práce, poděkování za štědrou úrodu a úspěšnou sklizeň. Po období práce a žní byl čas na oslavu, tanec, hudbu a zpěv. Dožínek se účastnili všichni, čeleď se veselila na účet hospodáře. Děvčata upletla veliký věnec z obilí a polního kvítí. Napekly se koláče, slavilo se a tančilo. Oslavám hojnosti se vždy věnovala velká pozornost a patřily k nejdůležitějším svátkům roku.

I dnes najdete na vsích tuto tradici a můžete tak zažít obnovenou lidovou tradici, která je s venkovem spjata odnepaměti a uctít i naše dnešní zemědělce. Na velkou akci „Dožínky na Letné“ zve letos Ministerstvo zemědělství. Akce proběhne v sobotu 8. září 2018. Na Letenské pláni bude pro návštěvníky připraven jeden z největších farmářských trhů, jaké kdy Praha zažila, poukazující na každodenní činnost a plody práce farmářů. Můžete se těšit na prezentaci jednotlivých zemědělských svazů, vystoupení folklorních souborů z celé České republiky, bohaté ochutnávky českých a moravských vín, ukázky historické zemědělské techniky, prohlídky Národního zemědělského a Národního technického muzea zdarma a koncerty známých tuzemských interpretů.

dožínky Druhý den v neděli 9. září pořádá firma Coutrylife oblíbené „Biodožínky“ a to již po 15. v ekocentru v Nenačovicích. I zde se můžete těšit na prodej biopotravin, čerstvé biozeleniny a bioovoce, přírodní kosmetiky a ekologické drogerie. Dále zde nabízejí pečivo z vlastní biopekárny, ochutnávky, kuchařskou show, koncerty, přednášky, program pro děti a tombolu o ceny.

I sklizeň chmele bude letos sice zřejmě o něco menší než loni, avšak měla by dosáhnout průměrného objemu jako v minulých letech. Dočesná je v české kultuře chápána jako oslava po sklizení chmele. Klíčovým znakem takovéto události je dočesný věnec, který je uvitý z chmele a obilí, zdobený květinami. Jednou z podob události je i dovezení takového věnce do chmelnice v slavnostním průvodu na ověnčeném voze. Tato událost je vázána především k žateckému a rakovnickému regionu. Slavívá se v pozdním létě.

dožínky Město Žatec obdrželo statut města již v roce 1265. Od té doby se řadí k významným obchodním a řemeslným střediskům. Za Karla IV. patřilo mezi tři největší města v Čechách a jeho sláva sahala až do zahraničí. Pěstování chmele v Žatci a jeho okolí má více než sedmisetletou tradici. Současně s udělením práv městu, dostal Žatec i právo vařit pivo. Devatenácté století je považováno za zlatou éru českého chmelařství. Žatecký chmel (poloraný červeňák) se stal pro své typické vlastnosti měřítkem pro stanovení kvality a ceny na evropském trhu a město se stalo chmelařskou metropolí. Ve dvacátém století se žatecký chmel vyvážel zhruba do 70 zemí světa. Žatecký chmel stál u zrodu těch nejslavnějších značek piv a i dnes je symbolem kvality pěnivého moku. Slavnosti Žatecké Dočesné se zde konají již po 61. a uskuteční se v pátek 31. 8. a v sobotu 1. 9. 2018. Tato akce vznikla původně jako oslava dočesání posledního chmelového štoku a v průběhu let doznávala mnoha proměn. Na dnešních slavnostech jsou nedílnou součástí chmelové a pivní soutěže, mezi nejoblíbenější patří ruční česání chmele a tanec s korbelem piva na hlavě. Výjimečnost programu umocňuje historická divadelní scénka, jejímž vyvrcholením je pasování vybraného pěstitele do rytířského stavu a dekorování jej chmelovým věncem, slavnostní narážení pivního sudu a strhnutí posledního štoku v nejmenší chmelnici na světě, která se nachází přímo na žateckém náměstí.

dožínkyZávěrem máme dobrou zprávu pro všechny milovníky vína. To by mělo být letos velmi kvalitní. Alespoň podle moravských vinařů. Počasí totiž v tomto roce dozrávání hroznů obzvláště přeje. První kilogramy hroznů jsou sklizeny! Vinařství z nich vyrobí první letošní burčák, který se podle zákona smí prodávat už od středy 1. 8. Nyní se sklízí nejranější odrůdy, jako jsou Solaris, Irsai Oliver nebo Muškát moravský. Jsou dostatečně aromatické, a tím pádem vhodné právě pro výrobu burčáku, na který se těší každý, kdo se nemůže dočkat vín nového ročníku.

V minulých letech se víno česalo o tři týdny později, ale letošní ročník je kvůli teplému počasí, které trvá již od jara, velmi zrychlený. Jaký bude? Zdá se být zatím výjimečný, při výrobě vína sehrává roli vždy několik faktorů, které ovlivní jeho celkovou budoucí kvalitu. Cukry, kyseliny, extrakt, aroma a jiné látky, to všechno ovlivňuje výsledný produkt, na který se můžete těšit na dalších vinařských akcích.

Vinobraní se pořádá na přelomu léta a podzimu, při sklizni révy a ve všech větších městech s vinařskou tradicí. Akce je většinou spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína a burčáku. Na jižní Moravě jsou známá vinobraní např. ve Znojmě a v Mikulově, v Čechách pak zejména v Litoměřicích, Mělníku, Roudnici nad Labem nebo Velkých Žernosekách.

Pěstování vinné révy na Mělnicku má dlouholetou tradici, která sahá až do 9. století. Počátky vinařství na Mělníku jsou úzce spjaty s kněžnou Ludmilou, která se zasloužila o založení první vinice na mělnických stráních severně od Nedomic.

dožínkyNavštivte proto letos kolébku vinařské tradice v Čechách a vychutnejte si atmosféru historického města na soutoku Labe a Vltavy. Vyvrcholením celoročního úsilí mělnických vinařů již od dob Přemyslovců byla pochopitelně podzimní sklizeň. Po sběru uzrálých hroznů se tradičně konala velkolepá veselice, při níž se zpívalo, tančilo a hodovalo. Na sklonku raného novověku v těchto tradičních slavnostech pokračovali vinaři knížata z Lobkovic. Lobkovicové k lidové veselici připojili průvod městem, který končil na mělnickém zámku, kde se následně konal i vinařský bál. V září se navíc k těmto oslavám podzimní sklizně přidružovaly slavnosti svatováclavské. Tyto oslavy, tak můžeme právem považovat za počátky pozdějších slavností vinobraní. Mělnické vinobraní se v roce 2018 uskuteční tradičně od pátku 14. 9. do neděle 16. 9. 2018. Mezi největší taháky bude mimo tradičního burčáku a pouťových atrakcí patří i bohatý hudební program.

Vratné kelímky
Jak už jsme vás na našich stránkách informovali, mělnická radnice přišla v květnu s novinkou, která by měla vézt ke snížení jednorázového plastu. Na pivních slavnostech vyzkoušeli vratný plastový kelímek, a protože se tento krok osvědčil, bude tato novinka i na Vinobraní. Za vratný kelímek zaplatí návštěvník akce vratnou zálohu 50 korun. Pokud si půjde ke stánku pro další nápoj, dostane od stánkaře výměnou nový kelímek s objednaným nápojem. Lidé si po skončení akce mohou kelímek nechat jako suvenýr nebo ho vrátit na libovolném stánku a dostanou zpět zálohu. Kelímky budou tematicky potištěné, a pro zájemce tak jde o zajímavou památku.

Ať budete kdekoliv, užijte si oslavy úrody jak dobrým jídlem, tak i dobrým mokem.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://ekonomika.idnes.cz/sklizen-obiloviny-repka-csu-nedostatek-strategicke-suroviny-p6i-/ekonomika.aspx?c=A180704_091603_ekonomika_mato
https://ekolist.cz/cz/
https://www.ceske-tradice.cz/tradice/leto/sklizne-a-oslavy/_zobraz=dozinky--obzinky--dozata-/_zobraz=dozinky--obzinky--dozata-
https://www.wikipedia.org/
https://www.melnickevinobrani.cz/
http://www.docesna.cz/
https://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/aktuality/nase-vina-v-mediich/2566-letosni-vino-se-podari.html



Články a tiskové zprávy z roku 2018

13.8.2018 Konec léta ve znamení oslav slizní

18.7.2018 Dokáží rostliny komunikovat?

28.6.2018 Letošní první ekovycházka
26.6.2018 Do čeho se obléct?
21.6.2018 Důležitost snížení používání jednorázového plastu
12.6.2018 Ekocentrum na Dnech Kralup
11.6.2018 Beseda o přírodě na Kralupsku
5.6.2018 Dětský den v Pardubicích se vydařil

31.5.2018 Včelařem na rok na zkoušku
17.5.2018 Ekobesedy pro kralupskou veřejnost
15.5.2018 Soutěž - Lípy a jiné významné stromy v Kralupech nad Vltavou
10.5.2018 Plínky, plenky… jde to i bez nich
2.5.2018 Oslavy Dne Země na kralupských školách
2.5.2018 Pozvánka na ekosemináře zdarma

25.4.2018 Labe v Neratovicích plné ryb
23.4.2018 Živá zahrada
17.4.2018 BezObalu
3.4.2018 Ohlédnutí za festivalem EVOLUTION

26.3.2018 Až se skládky naplní
22.3.2018 X. setkání koordinátorů environmentální výchovy Středočeského kraje
6.3.2018 Hnojení našich zahrad

26.2.2018 Pokojové rostliny čistí vzduch
21.2.2018 Co mohou říci o počasí druhy oblaků?

26.1.2018 Umíte dobře hospodařit s jídlem?
22.1.2018 Se seminářem o odpadech v MŠ Chvatěruby
16.1.2018 Zdravé jídelny ve školách

leaf